V tomto článku se blíže podíváme na výhody a nevýhody práce na volné noze. Volnonožci, či freelanceři by často svoji svobodu za více výhod a jistot nevyměnili. Nicméně větší svoboda s sebou nese i větší zodpovědnost. Práce na volné noze tak není pro každého.

Co práce na volné noze obnáší?

Pracujete tzv. na volné noze? Řadíte se tedy mezi nezávislé profesionály. Nemáte sjednaný klasický zaměstnanecký poměr. Nejčastějším modelem, jak tuto činnost zastřešit legálně, je podnikání jako OSVČ. Časté jsou také s.r.o. (společnosti s ručením omezeným) založené podnikajícími lidmi.

muž s notebookem pracuje

Výhody práce na volné noze

Práce volnonožce poskytuje bezesporu mnoho výhod. Které jsou ty hlavní?

Časová flexibilita

Freelancer si sjednává objem práce, kterou musí splnit do určitého předem stanoveného data. Nikdo již ale neřeší, zda pracuje v noci nebo ve dne. Je tedy čistě na vás, jak si práci rozvrhnete. Také nikdo neřeší, zda máte souběžně více zakázek, nebo se věnujete prioritně jednomu projektu. Jste tak říkajíc pánem svého času. Při tomto způsobu práce je dobré mít velmi dobře zvládnutý time management a vnitřní motivaci k práci.

Prostorová flexibilita

Volnonožec není vázán určitým prostorem, kde zpravidla svou práci vykonává.

  • Podle povahy jeho pracovní náplně může pracovat klidně i z kavárny.
  • V dnešní době také dobře fungují tzv. coworking centra. A právě mezi lidmi pracujícími na volné noze se těší velké oblibě. Umožňují jim mít pravidelný pracovní sociální kontakt.
  • Standardně je taková práce vykonávána na home office. Pracujete tedy v pohodlí svého domova. Výhodou práce z domácího prostředí je i menší míra stresu.
  • Nemalá část lidí, kteří takto pracují, patří mezi tzv. nomády. Tedy ty, kdo cestují a přitom pracují. Tento způsob pracovní činnosti jim dává velkou osobní i profesní svobodu. Často tráví několik měsíců v exotických destinacích.

Finanční svoboda

Umíte dobře pracovat s časovým fondem a prioritami? Máte dostatek zakázek a vysokou míru vnitřní motivace? Pak si prací na volné noze můžete zajistit značnou míru finanční svobody. Lidé si většinou jsou schopni na volné noze vydělat podstatně více, než v zaměstnaneckém poměru.

Nemáte nadřízeného

Sám si řídíte své pracovní činnosti. Nemusíte svou práci koordinovat s týmem. Ani poslouchat pokyny nadřízeného a plnit předem stanovený plán.

V jakých oborech je možné vykonávat práci na volné noze?

Práce na volné noze je využívána zejména tam, kde k výkonu pracovní činnosti stačí počítač a internetové připojení. Není vyžadováno docházení do kanceláří. V podstatě tedy cokoliv, co lze dělat online. Jedná se zejména o obory IT a online marketingu. Možnosti se ale každým dnem rozšiřují.

Online marketing

Pole působnosti v tomto oboru je vcelku široké. Můžete spravovat PPC reklamu, věnovat se copywritingu, nebo spravovat sociální sítě. Tento obor se neustále vyvíjí, a tak i nabídka pozic se rozrůstá.

Studujte kurz marketingu

IT specialista

Práce, kterou lze snadno vykonávat na volné noze, je tvorba webů a jiné IT pozice. Rekvalifikovat se na IT specialistu není zas tak časově náročné. Nabídka kurzů je pestrá a zaměření široké.

Tip! Vyzkoušejte třeba náš nový kurz programování:

Naučte se programovat v našem kurzu

Virtuální asistentka

Jedná se o online verzi klasické asistentky. Rozsah práce se domlouvá na začátku spolupráce. V dnešní době je běžné, že virtuální asistentka pracující na volné noze zvládá činnosti s přesahem do IT nebo marketingu.

Účetnictví, mzdové účetnictví a personalistika

Tyto obory lze rovněž snadno vykonávat na volné noze. Vzhledem k rozvoji cloudových uložišť a různých aplikací, není již dokonce ani nutné si každý měsíc předávat dokumenty. Podklad pro zpracování účetnictví, či mzdové agendy, si můžete předávat online.

TOP rekvalifikační kurzy v roce 2024

Překladatelství

Dobře se dá na volné noze uživit jako překladatel. Většinou vcelku snadno seženete překlady technických dokumentací, návodů, příbalových letáků a smluv. Pokud chcete kreativnější formu této činnosti, můžete navázat spolupráci s nějakým nakladatelstvím a podílet se na překladu knih.

Online kurzy

V dnešní době je možné se na volné noze věnovat v podstatě jakékoliv činnosti, kterou lze převést do online prostředí. Co se ještě nedávno zdálo nereálné, je díky nedávným lock downům již realitou. Na volné noze tak pracují už i logopedové, fyzioterapeuti, psychoterapeuti či učitelé. Tvoří různé formy video kurzů, případně pracují prostřednictvím online platforem typu ZOOM.

Je k práci na volné noze potřeba speciální vzdělání?

Jedná se o podnikatelskou činnost. Pokud to nevyžaduje přímo zákon, žádnou speciální aprobaci nepotřebujete. Bez čeho se ale neobejdete, je obchodní duch. Pokud máte pocit, že přeci jen se potřebujete v některé oblasti dovzdělat, můžete vybírat z velkého množství různých kurzů. Také se vám bude hodit dobrý time management a sebe disciplína.

Na volné noze

Práci na volné noze můžete kombinovat s jinou činností

Práci na volné noze často vykonávají lidé souběžně s jinou pracovní činností. Marketéři například pracují částečně pro agenturu a částečně se věnují svým vlastním klientům. Práci na volné noze se často začnou věnovat ženy na mateřské či rodičovské dovolené. Lze ji snadno vykonávat i při studiu.

Rozdíly mezi zaměstnáním a prací na volné noze

Oproti zaměstnání mají freelanceři větší míru nezávislosti, která jde ruku v ruce s větší zodpovědností. Práci se musí shánět sami. Zaměstnanci se v tomto mohou zcela spolehnout na zaměstnavatele. Na volné noze se musíte sami starat o svou propagaci. Investujete prostředky do svého marketingu a do budování své značky.

Způsoby sebe propagace při práci na volné noze

  • Aktivní vystupování na konferencích a kongresech v roli experta
  • Psaní blogu
  • Přispívání do diskuzí ve specializovaných skupinách na sociálních sítích
  • Publikování odborných článků
  • Psaní knih
  • Tvorba webinářů

Zdroje příjmu z práce na volné noze

Možností je mnoho. Ačkoliv většina volnonožců začíná s jednou hlavní činností, např. poradenstvím či psaním textů na zakázku, časem své zdroje příjmu diverzifikuje.

  • Konzultace a poradenství
  • Koučink a mentoring
  • Zakázkové činnosti (copywriting, PPC reklamy, správa webu)
  • Online školení a workshopy
  • Prodej online produktů (kurzy, ebooky, členské sekce s placeným obsahem)
  • Affiliate marketing
  • Influencer marketing

Úskalí práce na volné noze

Již jsme zmínili, že při získávání nových klientů a zakázek je třeba spoléhat se jen na sebe. Z dlouhodobého hlediska je vhodné budovat si dobré jméno, značku a pozici experta.

Dalším úskalím může být schopnost práci si dobře nastavit a najít work life balance. Neskončit tím, že budete pracovat od nevidím do nevidím. Práce s časem, stanovení priorit a zajištění maximální efektivity – toto vše skloubit se může ukázat pro mnoho freelancerů neřešitelným oříškem. Pokud si toto od začátku nepohlídáte a správně nenastavíte, můžete se dopracovat až k totálnímu vyčerpání a syndromu vyhoření.

Na volné noze

Výhody zaměstnaneckého poměru

Práce na volné noze není pro každého. Možná se vám nechce žít v nejistotě, zda každý měsíc seženete dostatek platících zákazníků. Nebo se necítíte komfortně při sebe propagaci. Prodej není vaší nejsilnější stránkou. Máte rádi své jistoty a to i za cenu nižších a omezených výdělků. Pak je naprosto v pořádku, pokud se rozhodnete pro zaměstnanecký poměr.

Lidé se práci na volné noze vyhýbají také z důvodu velké byrokratické zátěže podnikatelů. V současnosti více než dvě třetiny práce schopné populace volí spíše cestu zaměstnaneckého poměru. Nejen v dobách nejistých přináší kýžené jistoty. Jednou z nejzásadnějších je jistota pravidelného příjmu.  Velmi silným argumentem je dobrá ochrana práv zaměstnanců, vyplývající ze zákoníku práce. Mezi další výhody patří:

  • placená dovolená,
  • nemocenská,
  • příplatky při práci o svátcích a přesčas,
  • benefity, stravenky,
  • vybavené pracovní místo,
  • zajištění zákonného pojištění a daňové agendy,
  • pracovní postup apod.

Tři rady, pokud začínáte s prací na volné noze

Hned na začátku si stanovte odpovídající hodinovou sazbu

Nesnižujte svou cenu. Počítejte také s tím, že budete vykonávat spoustu neplacené činnosti, která se musí ve vaší hodinové sazbě promítnout.

  • Administrativa
  • Komunikace s účetním
  • Marketing
  • Placení daní
  • Rezervy pro případ nemoci
  • Rezervy na pracovní nástroje a jejich opravy (PC, telefon, automobil)
  • Pronájem kanceláře.

Zaveďte si systém sledování svých financí

Vaše příjmy nejsou pravidelné, jako příjmy zaměstnanců. Musíte navíc počítat s fixními i občasnými náklady měsíčními, ale i ročními. Musíte mít rezervu na platbu daní. Na volné noze si nevystačíte s pouhým pohledem na bankovní účet. Nemusíte hned investovat do účetního softwaru. Stačí excelová tabulka.  

Stanovte si částku, kterou budete ze všech svých příjmů posílat na rezervu

Podnikání je plné překvapení. Je dobré být připraven na nenadálé situace:

  • výpadek velkého klienta,
  • nemoc či plánovaná dovolená,
  • obnova a pořízení materiálu a provozních nástrojů.

Častou chybou nováčků je, že nepočítají s tím, že musí odvést nemalou část svých příjmů na daních. Svou daňovou situaci můžete průběžně konzultovat se svou účetní.

Závěr

Jak práce na zaměstnanecký poměr, tak práce na volné noze, mají svá pro a proti, své výhody a svá úskalí. Tento článek vás upozornil na některé z nich. Velká svoboda při práci na volné noze s sebou nese také velká rizika a nemalou zodpovědnost. Zaměstnání vám poskytne sociální jistoty, nicméně máte limitovaný příjem.

Mám zájem o odběr newsletteru