Práce z domu na mateřské dovolené je vzhledem k aktuálnímu vývoji hospodářské krize stále častěji skloňované téma v rodinách s malými dětmi. Důvodem je finanční situace. Je sice pravda, že rodiny mohou čerpat různé sociální dávky (přídavky na dítě, příspěvky na bydlení apod.). Nicméně realita je taková, že často ani tak není možné táhnout rodinný rozpočet z jednoho platu.

V tomto článku se podíváme, jaké jsou možnosti práce z domu na mateřské. Maminkám dáme tipy, jak přispět do rodinného rozpočtu a přitom nemuset s těžkým srdcem opouštět malé dítě.

Důvody pro práci z domu na mateřské dovolené

Většinou se jedná o již zmíněné důvody finanční a potřebu přispět do rodinného rozpočtu. Důvody mohou být i jiné.  Ženy chtějí zůstat v kontaktu se svou původní profesí. V některých oborech je již několikaměsíční absence poznat. Vývoj a rozvoj oboru se po několika letech na mateřské těžko dohání. Jsou povolání, kde delší absence znamená začít budovat kariéru tzv. znovu na zelené louce. Tomu se ženy snaží předejít tím, že alespoň částečně pracují.

Výhody a úskalí práce z domu na mateřské dovolené?

Co je třeba si ujasnit před samotným hledáním vhodné práce

První kroky při hledání práce vedou většinou na inzertní portály, pracovní aplikace a FB skupiny. Nabídkami práce a brigád pro maminky na mateřské se to tam jen hemží. Než začnete filtrovat jednotlivé nabídky, je třeba si ujasnit několik důležitých věcí.

  • Kolik času můžete práci z domu na mateřské reálně věnovat?
  • Můžete pracovat v průběhu dne, či jen mimo standardní pracovní dobu?
  • Zvládnete u práce z domu na mateřské i telefonovat a vyřizovat emaily?
  • Máte zajištěno hlídání pro případ nemoci dětí, anebo v tu dobu budete muset práci omezit?
  • Máte pro práci z domu na mateřské vytvořeno alespoň základní zázemí (pracovní koutek, kde můžete nerušeně pracovat a soustředit se)?
  • Opravdu je pro vás varianta práce z domu na mateřské lepší, než někam na pár hodin docházet?

Znáte odpovědi na otázky a máte jasno, že práce z domu na mateřské je to, co hledáte.

Práce z domu na mateřské

Než práci přijmete, zvažte úskalí práce z domu na mateřské

Ačkoliv se zdá varianta práce z domu na mateřské (či rodičovské) dovolené mnohem snazší, než např. brigáda v nejbližším supermarketu, či úklid nedalekých kanceláří, opak může být pravdou.

Najít každý den pravidelně souvislý časový úsek, kdy nebudete rušeny, je někdy velký problém. Pokud nemáte stoprocentní podporu v partnerovi nebo babičku ochotnou pravidelně hlídat, vaše možnosti se zužují. Můžete pracovat, když děti večer usnou, případně si ráno přivstat. Tzn., že vaše už tak omezené možnosti spánku a odpočinku se ještě zmenší. Nechceme vás v žádném případě od práce z domu na mateřské zrazovat nebo zbytečně strašit. Je ale třeba se na tyto problémy podívat realisticky.

Když jsou děti větší a dovedete se při práci na PC odfiltrovat, můžete občas zajít do dětské kavárny. Děti se v kratších časových blocích zabaví sami a vy můžete alespoň rutinní věci vyřešit. Trochu lepší alternativou jsou coworking centra pro matky. Zde bývá pro práci lepší zázemí a dětský koutek je pod dozorem dospělé školené osoby. Bohužel jich je ale málo a po období COVIDU mnohá dobře fungující přestala nabízet své služby.

Jak si zajistit podporu rodiny při práci z domu na mateřské?

Co si budeme povídat, nejlépe hovoří peníze. Ze začátku se mnohé ženy potýkají s tím, že práce z domu na mateřské není brána dostatečně vážně.

Časté jsou otázky:

  • Kdy už začneš vydělávat peníze?
  • A vyplatí se ti to vůbec? Kolik ti vychází hodinová sazba?
  • A nebylo by lepší najít si nějakou normální práci?

Než se při podobných dotazech rozčílíte a začnete obhajovat, zastavte se. Zhluboka se nadechněte. Uvědomte si, proč to děláte. Jaký je váš záměr?

  • Chcete pracovat z domu i po mateřské a být dětem na blízku, být časově flexibilní.
  • Nechcete se vracet do zaměstnání, chcete si i do budoucna věnovat podnikání.
  • Chcete přilepšit rodinnému rozpočtu a umožnit tak dětem dražší kroužky, či s nimi chcete více cestovat.
  • Nechcete je jednou dávat do státní školky a práce z domu na mateřské vám pomůže zajistit rozpočet na soukromou školku či dětskou skupinu.

To jsou vaše důvody, vaše záměry a vaše vize. Pokud vám to dává smysl, dá vám to i sílu večer nejít spát nebo ráno brzo vstát. A než se to rozjede natolik, že si nedůvěru a tlak ustojíte, zvládnete to sama. Bohužel, i když máte vedle sebe úžasného a podporujícího muže, málokdy se vám dostane takové podpory, jakou byste si představovaly. Je třeba s tím počítat a dosytit své potřeby uznání jinde. Později si rodina zvykne, že maminka pracuje. Také finanční ohodnocení její práce bude postupně vyšší a pravidelné. Její vyjednávací pozice ohledně časových potřeb na práci či podnikání bude mnohem snazší.

Práce z domu na mateřské

7 tipů jak dosytit své potřeby při práci z domu na mateřské a zajistit si duševní pohodu

  1. Najděte si kamarádku, která je v podobné situaci. S ní sdílejte a vzájemně se podpořte.
  2. Těšte se z malých úspěchů a jednotlivých krůčků na vaší nové pracovní cestě. Nehledejte, co jste mohla udělat a stihnout lépe. Oceňujte se a oslavte to, co se povedlo, co jste stihla, ačkoliv k ideálním podmínkám máte hodně daleko.
  3. Nesrovnávejte nesrovnatelné! Nesrovnávejte výsledky své práce s někým, kdo má zajištěn podpůrný servis od rodičů či partnerky. Na práci se může stoprocentně soustředit, není pravidelně vyrušován. Spí souvisle více než sedm hodin denně. Může se kdykoliv věnovat svým koníčkům, péči o sebe či trávit čas s přáteli.
  4. Pochvalte se za skvěle zvládnutý time management, zvládání krizových situací, flexibilitu, práci pod stresem, stanovování priorit.
  5. Moc nepomáhá se litovat a stavět do pozice oběti. Ačkoli s rostoucím vyčerpáním a frustrací je to mnohdy těžké.
  6. Přidejte se na Facebooku do skupiny podnikatelek. Nebo si najděte přímo skupinu podnikajících či pracujících maminek. Můžete sdílet starosti, strasti, radosti i tipy, jak si práci z domu na mateřské lépe zorganizovat.
  7. Můžete také sledovat na Instagramu či na Facebooku svého oblíbeného mentora či kouče. Tito často sdílí spoustu obsahu online. Můžete se takto věnovat i svému osobnímu rozvoji či vzdělávání. I to je forma pečování o svou duševní pohodu.

Jaké jsou možnosti práce z domu na mateřské?

Existuje řada oborů, v nichž můžete práci z domu na mateřské vykonávat.

Manuální práce – mezi činnosti, které můžete vykonávat z domu, patří např. kompletace zboží (bižuterie, propisky, dekorační a reklamní předměty). Další činností je kompletování obsahu zásilek a lepení obálek a štítků. Jedná se většinou o práci jednoduchou, nicméně hůře placenou.

Kreativní činnosti – mezi ně můžeme zařadit rukodělnou výrobu, šití, výrobu obuvi, dekorací apod.

Administrativní a odborné činnosti, které je možné vykonávat z domu

Přepisování textů – v době různých aplikací, které dovedou přepsat mluvené slovo do textu, těchto možností ubývá.

Překlady textů (nejčastěji technické texty, smlouvy, návody k použití). Ovládáte-li cizí jazyk, může jít o velmi zajímavou formu přivýdělku.

Psaní textů, neboli  copywriting – jedná se zejména o psaní reklamních textů na zakázku. Zadání obsahuje rozsah textu, téma a klíčová slova. Dost často vyžaduje tato činnost alespoň základní znalosti marketingu.

Administrativa a telemarketing – v rámci administrativních činností můžete zastávat funkci tzv. virtuální asistentky. Můžete zajišťovat akviziční hovory pro obchodního zástupce a domlouvat mu schůzky s klienty. Případně můžete prodávat produkty po telefonu. V poslední době se tímto způsobem prodávají zejména komunikační a finanční služby.

Webové, grafické a marketingové práce – nemusí se jednat hned o tvorbu webu či grafických návrhů. Můžete vkládat zboží a popisky do eshopu, spravovat sociální sítě či vytvářet jednoduché příspěvky v grafickém programu.

Práce z domu na mateřské po rekvalifikaci

Někdy změna životní role s sebou přinese i touhu změnit své profesní zaměření. A nemyslím nyní pouze případy, kdy se maminka rozhodne otevřít si dětskou skupinu, či školku. Může mít dlouhá léta nějaký sen, který odkládala. Doba rodičovské dovolené je pro mnoho žen takovou zkušební dobou. Mají možnost si vyzkoušet, zda je jejich projekt životaschopný. A mají čas na pomalejší rozjezd.

Naučte se tvořit weby, pracovat s grafickým programem, upravovat fotky, stříhat videa. Možností je mnoho a poptávka po tomto druhu práce roste. Neumíte to? Nevadí. Máte ideální čas pro rekvalifikaci. Spousta možností rekvalifikace je dnes již dostupná online. Práce z domu na mateřské pak bude zajímavější jak obsahem, tak finančním ohodnocením.

Práce z domu na mateřské

MLM jako další možnost práce z domu na mateřské

Pro mnohé zprofanovaný multi level marketing, pro jiné studnice svobody, flexibility a neomezených výdělků. Spektrum firem zabývajících se MLM je velmi široké. Stejně tak způsob a etika prodeje. Pokud vás to zajímá, můžete prozkoumat i tuto oblast. Třeba najdete produkt a firmu, která bude s vámi konvenovat.

Dvě rady závěrem

Začít s novým projektem, či rovnou podnikáním v době intenzivní péče o malé děti chce ale velkou motivaci. Práce z domu na mateřské vyžaduje značnou míru sebe disciplíny. Než se pustíte do nových výzev, máme pro vás ještě dvě rady:

  • základem je dobré smluvní zajištění, jinak se může stát, že spláčete nad výdělkem,
  • vybírejte práci, kde nemusíte hned v úvodu platit za know how, či za materiál.

Mám zájem o odběr newsletteru