Lákala by vás práce asistentky nebo asistenta? Chcete-li se stát pravou a často i levou rukou svého nadřízeného, přečtěte si nejprve, jaké vzdělání budete potřebovat a čím se v práci budete zabývat. Prozradíme vám také výhody a nevýhody této pozice nebo platové ohodnocení. 

Tip: Tento článek jsme připravili v rámci seriálu článků s názvem Jak se stát. Přečtěte si také předchozí díly o práci personalisty nebo příspěvek o tom, jak se stát grafikem

Práce asistentky: Jaká je její náplň práce?

Na pozici asistenta či asistentky se často setkáme s různorodou pracovní náplní dle potřeb vašeho nadřízeného. Někteří vedoucí vyžadují například vyzvedávání na schůzce a převoz na pracoviště, jiné by ani nenapadlo vytáhnout vás z kanceláře. Často vám váš zaměstnavatel svěří svůj kalendář a plánování schůzek, ale najdou se tací, kteří potřebují mít organizaci jejich času pod kontrolou. Nelze tedy s jistotou prohlásit, že budete dělat všechno z následujícího výčtu činností, ale je velmi pravděpodobné, že se setkáte s obdobnou pracovní náplní:

  • vyřizování e-mailové korespondence a telefonátů,
  • organizace schůzek vašeho nadřízeného,
  • administrativa a úschova důležitých dokumentů,
  • prezentace na poradách a jejich tvorba,
  • asistence u pracovních pohovorů a schůzek,
  • správa sociálních sítí,
  • vedení systémů ve firmě a podobně.

Tip: Často se také pro tuto pozici používá název sekretářka. Obvykle tuto práci vykonávají ženy, ale muži na této pozici už v dnešní době nejsou žádnou výjimkou. 

Výhody a nevýhody

Jako každá práce i pozice asistentky sebou nese svá pro a proti a není vhodná úplně pro každého. Mezi výhody práce asistentky řadíme:

  • stabilní zázemí a stálá pracovní náplň,
  • různorodost a zajímavé příležitosti,
  • častý kontakt s lidmi,
  • poměrně jednoduché pracovní úkoly (ve většině případů), které po zaučení snadno zvládnete,
  • častá možnost kariérního růstu.

Samozřejmě najdeme i nevýhody, které vás mohou od této práce odradit:

  • plnění příkazů nadřízeného,
  • nutná dávka zodpovědnosti,
  • občas se dostanete do stresových situací nebo napjaté konverzace.

Nejčastěji se atmosféra na pracovišti odvíjí od přístupu nadřízeného. Asi si každý umíme představit příklad špatného i dobrého vedoucího a dle toho také to, zda nás práce asistentky nebude či bude bavit a naplňovat.

Pro koho je práce asistentky vhodná?

Denně se jistě setkáte hned s několik lidmi a to jak osobně, tak pomocí telefonu. Pokud vás tedy práce s lidmi baví, rozhodně se na tuto pozici hodíte. Mezi další vhodné vlastnosti patří dobré vystupování na veřejnosti, pečlivost, skvělý time management a schopnost organizovat čas i někomu jinému. Hodit se vám také bude smysl pro zodpovědnost a při řešení nejrůznějších problémů také samostatnost.

Jaké budete potřebovat vzdělání?

V inzerátech na pozici asistentky se potřebné vzdělání často velmi liší. Menší a středně velké firmy většinou požadují středoškolské vzdělání, ale nespecifikují obor. Velké a nadnárodní firmy mohou požadovat i více.

Většinou však nebývá rozhodující stupeň vzdělání, ale výše zmíněné soft skills, nadšení do práce a ochota učit se. Veškeré potřebné informace si totiž můžete snadno doplnit na rekvalifikačním kurzu asistentky, který plně připravuje uchazeče na tuto pozici. Získáte přehled v legislativě, administrativě a naučíte se komunikačním dovednostem i příjemnému vystupování. Kurz je veden velmi prakticky a vše potřebné si tedy nanečisto vyzkoušíte.

Potencionálního zaměstnavatele je nutné zaujmout na pracovním pohovoru a přesvědčit ho o vašich schopnostech. Také ochota vzdělávat se vám může připsat plusové body.

Práce asistentky: Co od ní můžete očekávat?

Práce asistentky: Co od ní můžete očekávat?

Tip: Větší firmy často potřebují komunikovat se svými zahraničními partnery nebo klienty, proto se vám bude hodit také určitá úroveň cizího jazyka.  

Plat asistentky/asistenta

To všechno zní hezky a láká vás to, jak je to ale s odměnou pro asistentku? Jaký plat či mzdu můžete na této pozici očekávat? V tomto případě výrazně záleží na lokalitě pracoviště, velikosti firmy a složitosti pracovní náplně. Nejčastěji se však plat asistentky pohybuje mezi 21 409 až 39 358 Kč dle srovnání na portálu platy.cz.

Tato stabilní pozice nabízí stálé uplatnění, stabilní plat a poměrně snadnou pracovní náplň. Vyzkoušejte rekvalifikaci na asistentku a získejte konkurenční výhodu.

Mám zájem o odběr newsletteru