Obeslali jste již několik odpovědí na pracovní nabídky, ale stále čekáte na zpětnou reakci? Podívejte se, jaké důvody mohou vést zaměstnavatele k tomu, že se vám po zaslání životopisu neozve.

Může se stát, že firma sbírá životopisy delší dobu a až poté se uchazečům ozve. Tuto dobu lze odhadovat na měsíc či dva. Jedná se například o situaci, kdy na inzerované pozici pracuje člověk, který je ve výpovědní lhůtě. Dalším příkladem jsou výběrová řízení ve velkých společnostech.

Pokud však čekáte na odpověď déle než 14 dní, může chyba spočívat i v jednom (nebo více) z níže uvedených důvodů.

Odpověď ve spamu

K situaci, kdy skončí váš strukturovaný životopis ve spamu, by nemělo docházet často. Vyloučené to však není. Chcete -li si ověřit, zda personalistovi váš životopis došel, zavolejte do společnosti a zeptejte se na něj. Nic tím nezkazíte, ale spíše naopak. Ukážete, že máte o místo vážný zájem.

Chyby v životopisu

Projděte si znovu odeslaný životopis a podívejte se, zda jste do něj přidali vhodnou fotografii. Tou by měla být rozměrově i typově taková fotka, jakou máte v občance. Mezi nevhodné fotografie patří ty z vašich oslav, momentky, fotky s rámečky a jinými efekty.

Dalšími mínusy, kterých jste se mohli dopustit a odradit tak personalistu, jsou gramatické chyby, nebo špatná formální úprava. Doporučujeme proto před odesláním nechat vaše CV zkontrolovat partnerem, nebo kamarádkou, kteří vás mohou na možné nedostatky upozornit. A pokud z jakéhokoliv důvodu nechcete vytvářet vlastní strukturovaný životopis, využijte předdefinovaného vzoru.

Nesplnění požadavků

Častým důvodem k neodezvě bývá i nesplnění požadavků na danou pozici. Chcete-li pracovat na takové, ve které nemáte praxi, pravděpodobně ji nedostanete. Hlásíte-li se však na pozici cukrářky a máte-li zkušenosti s pečením dortů a zákusků pro známé, do životopisu je rozhodně uveďte. I tato praxe vám může pro získání místa pomoci.

Mohou nastat i situace, kdy splňujete všechna kritéria uvedená v inzerátu, ale firma se vám přesto neozve. Důvodem může být věk. Firma se může například obávat vašeho brzkého odchodu na mateřskou dovolenou. Toto kritérium však nesmí nikde zveřejnit. Jedná se o diskriminační důvod na trhu práce, který se ale těžko dokazuje.

Chybějící nebo špatně napsaný motivační dopis

Pokud jste zapomněli připojit motivační dopis, můžete se tak nechtěně z výběrového řízení sami vyřadit. Jestliže jste ho však přiložili, ale použili jste v něm nicneříkající univerzální fráze, dali jste opět personalistovi důvod k tomu, aby vás k osobnímu pohovoru nepozval.

V kvalitním motivačním dopise byste se měli zaměřit na pozici, o kterou se ucházíte. Odpovědět v něm na otázky typu: proč chcete pro firmu pracovat, v čem vidíte svůj přínos, jakých úspěchů jste na podobné pozici dosáhli apod. I zde dbejte na formální úpravu a čtivost.

Nedostatek času personalisty

Tento bod se týká především malých firem, kde je personalista zároveň administrativním pracovníkem, který má na starosti více činností a výběrovým řízením se nevěnuje na plný úvazek. Trvá mu proto delší dobu, než se k odpovědi na životopis dostane. Dejte mu ještě pár dní času navíc a až poté se telefonicky zeptejte, zda mu v pořádku e-mail s dokumenty dorazil.

Tip na závěr: Nespoléhejte jen na jednu nabídku, ale napište na více pozic, které vás zaujaly, i když nesplňujete všechny požadavky. Dnes je na trhu velká poptávka po zaměstnancích, máte tak větší šanci místo svých snů získat!

Mám zájem o odběr newsletteru