Heslo: hledám práci se v internetových vyhledávačích objevuje velmi často. Jednou za čas se totiž do této nepříjemné situace dostane každý z nás. Naštěstí se nejedná o žádnou tragédii, zachovejte klid a vyzkoušejte naše tipy, které vám s hledáním práce určitě výrazně pomohou. 

6 tipů, kterými začít, když hledám práci?

Čerstvě jste dostudovali školu nebo vás zaměstnavatel propustil ze stálého místa? Hledání práce sice není nic příjemného, ale dá se zvládnout naprosto v klidu a s velkým úspěchem v podobě vysněného pracovního místa. Jak se zachovat, když přijdete o práci a potřebujete si rychle najít novou?

1. Přihlaste se na úřad práce a doplňte své vzdělání

Jakmile se ocitnete bez příjmů, vaše první kroky by měly směřovat směrem k úřadu práce v místě vašeho bydliště. Po přihlášení do evidence uchazečů o zaměstnání vám totiž vznikne nárok na podporu v nezaměstnanosti, která vám pomůže toto nepříjemné období překlenout. Finanční podpora vás podrží a vy si tak v klidu můžete najít novou pracovní příležitost, aniž byste příliš sahali do železné rezervy na svém účtu.

Během tohoto období vám může úřad práce poskytnout nabídku volných pracovních míst v okolí. Máte také čas doplnit nebo obnovit své vzdělání pomocí rekvalifikačního kurzu. Svou kvalifikaci můžete díky rekvalifikaci rozšířit nebo zcela změnit. Úřad práce vám navíc pomůže s proplacením nákladů za rekvalifikaci a vy zvýšíte své šance při hledání práce.

Mezi nejoblíbenější rekvalifikační kurzy patří obory jako účetnictví, daňové poradenství, elektrikář, ale také moderní oblasti jako online marketing nebo personalistika. Po absolvování rekvalifikace obdržíte osvědčení, které vás opravňuje vykonávat danou profesi, a to po celé České republice a bez časového omezení.

rekvalifikační kurz přes úřad práce

2. Kvalitní životopis v první řadě

Po doplnění vzdělání přichází na řadu aktualizace životopisu. Je potřeba do něj doplnit nové informace a zkontrolovat jeho podobu. Možná už jste jej nějakou dobu nepotřebovali a tak jeho struktura trochu pokulhává za moderním pojetím životopisu.

Zaměřte se nejen na jeho obsahovou stránku, ale také vzhled. Kvalitní životopis by měl být:

  • strukturovaný
  • čitelný
  • přehledný
  • ve správném formátu
  • stručný (jedna až dvě A4)
  • lákavý

Prodejte své znalosti a zkušenosti, ale nikdy nelžete nebo nepřibarvujte pravdu. Nezapomeňte, že si personalisté snadno ověří pravdivost vašich doporučení, pracovních pozic a podobně. Jestliže vám sepsání životopisu dělá obtíže, využijte náš vzor životopisu zdarma.

3. Prohlídka nabídek a odpověď

Nyní máte velmi dobrý základ pro hledání práce. Na internetu najdete mnoho nabídek a portálů s volnými pozicemi. Prohlédněte si celou nabídku, všímejte si aktuálnosti inzerátů a odpovídejte na ty, které vás zaujaly.

Průzkumy ukazují, že ženy obecně méně odpovídají na inzeráty, kde nesplňují všechny požadavky. Naopak muži se toho příliš nebojí a odpovídají, když splňují alespoň polovinu. Doporučujeme zvolit spíše druhou taktiku – inzeráty zaměstnavatelů totiž často bývají přehnané a do požadavků napíšou opravdu každý detail. Nakonec však na splnění všech bodů nelpí a ocení vhodného uchazeče, který se nebojí doučit se, co je potřeba.

K odpovědi na inzerát přidejte motivační a průvodní dopis (především když jej vysloveně vyžadují). Neznáte rozdíly mezi těmito dokumenty? Pak se podívejte na náš článek: Rozdíly mezi motivačním, průvodním dopisem a životopisem.

Hledám práci

Čím začít, když hledám práci?

4. Pohovor na jedničku

Hned po životopise se v žebříčku důležitosti nachází pohovor. Tomu by měla předcházet kvalitní příprava, jelikož zde nejvíce zapůsobíte na budoucího zaměstnavatele. Přečtěte si, jak se obléct na pohovor a připravte se na nejčastější otázky personalistů. Také zkroťte svou nervozitu a ovládejte neverbální komunikaci.

Na pohovor dorazte včas a nezapomínejte, že by se mělo jednat o příjemnou diskuzi obou stran. Nemusíte tedy odpovídat stroze ano/ne, ale snažte se rozvíjet komunikaci a prodat své znalosti.

5. Chvíli vytrvejte

Většinou se vám personalisté ozvou do několika dní a sdělí vám výsledek. Někdy mohou mít tendenci nechat uchazeče na vážkách déle. Také se často stane, že vám na zájem o pracovní nabídku odpoví druhá strana až po několika dnech či týdnech. Jednoduše řečeno: při hledání práce se obrňte trpělivostí.

6. Nepodléhejte nevhodným nabídkám, jen abyste měli nějakou práci

Vy si ale říkáte: Já hledám práci teď a potřebuji ji co nejdříve. Není však potřeba podléhat tlaku a vzít jakékoliv místo, jen abyste nějakou práci měli. Podpora v nezaměstnanosti vám poskytuje dostatek času, abyste si našli práci, která za to skutečně stojí a bude vás bavit.

Když přijmete pracovní nabídku, která se vám příliš nelíbí a řeknete si, že nepřestanete s hledáním, snadno se stane, že uplyne rok nebo dva a vy ani nevíte jak. Nenechte se zavřít do práce, která vás nenaplňuje, nebo vás dokonce stresuje. Zaděláváte si tak akorát na syndrom vyhoření nebo jiné obtíže.

Jaké zkušenosti s hledáním práce máte vy? Máte nějaký osvědčený tip, který by se hodil ostatním čtenářům? Podělte se s námi v komentářích.

Mám zájem o odběr newsletteru