Zajímáte se o novinky z daňové problematiky nebo řešíte daně elektronicky? Přečtěte si, jaké změny týkající se digitalizace nás v roce 2020 čekají.

Jak podat daně elektronicky

Projekt Moje daně má pomoci poplatníkům při podání daní elektronicky. Některými funkcemi se bude podobat aplikaci EPO.

Projekt Moje daně

Vláda schválila novelu daňového řádu, jejíž součástí bude i projekt Moje daně. Ten má usnadnit poplatníkům komunikaci s finančním úřadem. Díky automatickému výpočtu daně, vyplňování formulářů i odesílání žádostí o vyplacení přeplatku by měl lidem šetřit čas. Jeho spuštění se plánuje na poslední čtvrtletí příštího roku.

Další novinky platné od roku 2020

Na příští rok jsou plánovány i další novinky týkající se digitalizace. Podívejte se na pár vybraných.

daně elektronicky

Interaktivní podoba formulářů

Od prvního čtvrtletí roku 2020 by měly získat veškeré formuláře pro podnikatele umístěné na portálu Businessinfo.cz interaktivní podobu. Ministerstvo průmyslu a obchodu chce zrealizovat i nové webové stránky portálu.

Zavedení jednotné digitální daně

Ministerstvo financí navrhuje zavedení 7% digitální daně. Daň se má týkat internetových gigantů (Facebooku, Instagramu, Googlu apod.) s globálním obratem nad 750 mil. eur ročně, kteří zároveň dosahují na území ČR obratu min. 50 mil. Kč ročně. Digitální dani by měly podléhat následující služby:

  • umisťování cílené reklamy na digitální rozhraní zaměřené na uživatele tohoto rozhraní,
  • využití mnohostranných digitálních rozhraní, která umožňují vyhledávat uživatele a interakci mezi nimi a která usnadňují související dodávky zboží nebo služeb přímo mezi uživateli,
  • prodej dat shromážděných o uživatelích a jejich generovaných činností na digitálních rozhraních.

Konečných uživatelů se daň nedotkne přímo. Nicméně lze očekávat zdražení služeb internetových gigantů. V případě rozhodnutí společností pro navýšení cen, bude daňová zátěž přenesena i na české podnikatele, kteří jejich služeb využívají (např. placenou reklamu na Facebooku). Růst nákladů na propagaci si mohou firmy kompenzovat zvýšením cen výrobků a služeb.

EET nově i pro řemeslníky

Projde-li novela zákona o evidenci tržeb schvalovacím kolečkem a vyjde-li ve Sbírce zákonů v říjnu t. r., začne nově platit od května 2020. Tentokrát se bude týkat pekařů, cukrářů, opravářů, kadeřnic, lékařů, účetních nebo řezníků.

Usnadní nám digitalizace práci nebo přinese spíše komplikace? Podělte se s námi o váš názor v komentářích.

Mám zájem o odběr newsletteru