Silniční daň jste povinni odvádět při používání vozidla k podnikání. Podívejte se, kdy musíte v roce 2020 zaplatit zálohy a kdy podat daňové přiznání.

Co je to silniční daň?

Silniční daň je daň, která se odvádí za používání vozidla určeného k podnikání. Jako OSVČ se k ní musíte registrovat v měsíci, kdy začnete automobil používat. Případně ji za tento měsíc doplatit. Registraci můžete provést přes daňový portál, kde si vyplníte potřebný formulář.

Silniční daň zálohy

V průběhu roku jste povinni platit čtvrtletní zálohy vždy do poloviny měsíce následujícího čtvrtletí (např. v první polovině dubna za leden, únor a březen). Poslední záloha se platí pouze za říjen a listopad. Daň však můžete uhradit i celou naráz. Do 31. ledna 2020 pak musíte podat daňové přiznání a silniční daň za tento rok včetně posledního měsíce doplatit (v případě plateb čtvrtletních záloh). Daň pošlete na číslo účtu příslušnému finančnímu úřadu.

U osobních vozidel se při výpočtu vychází z jejich typu, měsíce a roku registrace a objemu motoru. U nákladních vozidel se vychází z počtu náprav nebo například hmotnosti. Jestliže si chcete spočítat přesnou výši silniční daně pro rok 2020, využijte kalkulačky.

silniční daň

Kdo platí silniční daň?

Silniční daň musíte hradit, jestliže jste provozovatelem vozidla (uvedeni v technickém průkazu), ale i v případě, že platíte svým zaměstnancům cestovní náhrady za služební cesty, na které jezdí vlastním autem. Daň můžete uhradit za každý měsíc, kdy pracovní cesty proběhly nebo v denní sazbě – 25 Kč/den cesty.

Předmětem daně je:

  • jakýkoliv automobil, který využíváte k podnikání,
  • nákladní automobil nad 3,5 tuny s největší povolenou hmotností, které máte v obchodním majetku, i přestože ho k podnikání nevyužíváte,
  • přípojné vozidlo nad 3,5 tuny s největší povolenou hmotností.

Některá vozidla jsou od daně osvobozená. Jedná se o:

  • kategorii L a přípojná,
  • linkové osobní hromadné vnitrostátní dopravy,
  • záchranná, bezpečnostní, vojenská apod.,
  • s hybridním nebo alternativním pohonem.

Pro vozidla, která jsou od silniční daně osvobozená, podáváte pouze daňové přiznání. Zálohy ani samotnou daň však neodvádíte.

Mám zájem o odběr newsletteru