Rozhodnutí co studovat, pokud se chcete stát podnikatelem, není tak složité. V dnešním světě je nepřeberné množství možností, které vám otevřou cestu do podnikatelského světa. Co tedy studovat, pokud chcete být úspěšným podnikatelem?

Proč studovat podnikání a jaké jsou výhody?

Pokud se rozhodujete, co studovat, možná vám pomůže zjistit, jaké výhody vám studium podnikání může přinést. Nejenom, že si díky studiu podnikání rozvinete své dosavadní dovednosti a schopnosti, ale získáte mnohem víc.

1.) Přístup k odborníkům

V oblasti podnikání je dobré mít svého mentora nebo poradce, který vás tímto světem provede. Většina škol nabízí programy, které studentům poskytují cenné rady a podporu v jejich začátcích. Mohou zde konzultovat své studium i plány se zkušenými mentory a poradci a rozvíjet tak své podnikatelské dovednosti a plány.

2.) Cenné zdroje

Pokud se rozhodnete studovat podnikání, získáte přístup k různým cenným zdrojům informací, které vám na cestě k úspěchu pomohou. Jakožto student využijete různé knihovny, podnikatelská centra nebo databáze, kde najdete vše potřebné k rozvoji svého podnikání a projektů.

Studujte kurz účetnictví

3.) Networking

Navazování kontaktů je pro úspěšného podnikatele velmi důležité. Díky studiu podnikání potkáte spoustu relevantních lidí, kteří vás mohou opět posunout dál ve vašem snažení. Tím, že se setkáte s odborníky v oboru, si můžete pomoci k pracovním příležitostem a naučit se některé věci přímo z praxe a od těch nejlepších. Stejně tak si při networkingu zdokonalíte své komunikační dovednosti a zjistíte, co zrovna na trhu práce schází a čím byste mohli svou podnikatelskou činností přispět.

4.) Podnikání na nečisto

Jako student oboru podnikání si můžete některé ze svých nápadů otestovat v prostředí univerzity, školy, případně kurzu. Zjistíte tak, jak lidé okolo vás na vaše nápady reagují a identifikujete tak své silné i slabé stránky. Takové testovací prostředí vám pomůže v přemýšlení nad vašimi plány a získáte také cennou zpětnou vazbu od profesionálů, aniž byste cokoliv ztratili.

Co studovat za střední školu?

Pokud zrovna končíte základní školu a řešíte kam na střední a co studovat v oblasti podnikání, můžete si vybrat hned z několika možností. Nastavte si, jak chcete, aby vaše studium vypadalo a zda se dále chcete profilovat jako student vysoké školy nebo po střední rovnou skočíte do pracovního procesu. Některé střední školy mají na webových stránkách uvedeny i různé úspěchy svých absolventů, což pro vás může být skvělou motivací.

Na středních školách v oblasti podnikání si prohloubíte dovednosti nejen ve všeobecných předmětech, jako je například český jazyk nebo chemie a matematika, ale získáte znalosti z předmětů jako jsou ekonomika, marketing, management, účetnictví a další.

Vybírat můžete z několika středních škol, které jsou pro studium podnikání vhodné:

Co studovat za vysokou školu?

Oblast vysokoškolského studia v oboru podnikání nabízí taktéž velké množství možností. Při studiu na vysoké škole se už více zaměřujete na konkrétní obory v oblasti podnikání, které prohlubují získané znalosti a dovednosti ze střední školy.

Vybírat si můžete z povinných i nepovinných předmětů a postupem času se během studia profilujete směrem, který je vám v podnikání nejbližší.

A co studovat jako vysokoškolák, když se chcete stát podnikatelem?

Možností je opravdu spousta a záleží jen na vás. Můžete vybírat obory v oblasti podnikání, které zahrnují přijímací řízení na základě testů nebo bez přijímacích zkoušek.

Co studovat při změně rekvalifikace?

V případě, že nemáte možnost denního nebo dálkového studia, můžete využít i možností rekvalifikací. V oblasti podnikání je na výběr z široké škály různých druhů kurzů. Vybírat můžete z kurzů prezenčních i online.

Některé instituce nabízejí rekvalifikační kurzy přímo na oblast podnikání a naučíte se vše, co potřebujete k započetí svého podnikání. V takovém kurzu se dozvíte, co to je podnikatelský plán a jak ho sestavit a také se naučíte, jak komunikovat nebo proč je pro vás důležitý marketing.

Rozhodnout se však můžete i pro absolvování rekvalifikačního kurzu, který je zaměřen už na konkrétní oblasti, které se vás v podnikání dotknou. Jedná se o již zmiňovaný marketing nebo kurzy účetnictví a daňové evidence.

Vašim přáním a potřebám se meze nekladou. Vždy však vybírejte kurz akreditovaný a nezapomínejte ani na kvalitní reference. Pokud si zaplatíte rekvalifikační kurz a věnujete mu svůj čas, měl by pro vás být skutečně přínosný. Kvalitní rekvalifikační kurz, který vede zkušený lektor z oboru, vám totiž zajistí ve vašem podnikání úspěch.

 

Mám zájem o odběr newsletteru