V roce 2020 nás opět čeká mnoho změn. Většina z nich vejde v platnost již od prvního ledna. Mezi nejvýraznější změny bezesporu patří navýšení rodičovského příspěvku, vyšší důchody a bohužel také daně, povinné čipování psů a mnoho dalších zákonných úprav. Připravili jsme pro vás stručný přehled…

Navýšení rodičovského příspěvku

O rodičovské už bylo napsán mnoho, proto jen ve zkratce. Od 1.1.2020 se rodičovský příspěvek zvýší ze současné částky 220.000 Kč na 300.000 Kč všem, kteří budou k tomuto datu rodičovskou aktivně pobírat a budou mít dítě mladší 4 let. Rodiče vícerčat mají nárok na 1,5 násobek, tedy na 450.000 Kč.

K navýšení rodičovského příspěvku dojde automaticky. Doba pobírání se prodlouží až do doby vyčerpání celé částky nebo do 4 let věku dítěte. Pokud budou chtít rodiče pobírat více peněz, musí podat žádost osobně na Úřadu práce, elektronicky či poštou. Ti co neměli nárok na mateřskou dovolenou nebo měli nízký vyměřovací základ, budou moci nově pobírat 10.000 Kč měsíčně (nyní 7.600 Kč).

Důchody vzrostou až o 900 Kč

Tradičně se s Novým rokem opět navyšují starobní důchody. Tentokrát důchody vzrostou o 900 Kč. Jedná se o cca 150 Kč více, než určuje zákonná valorizace. Průměrná penze bude tak v roce 2020 ve výši 14.400 Kč měsíčně.

Zvýšení minimální mzdy na 14.600 Kč

Od ledna 2020 stoupne minimální mzda o 1250 Kč, tedy na částku 14.600 Kč. Rovněž se zvýší i zaručená mzda, přesné částky najdete v tabulce profesí. Narostou i platy ve veřejné sféře, státní zaměstnanci si polepší o 1500 Kč. Ti nejhůře placení přejdou do druhé tabulky, první bude zrušena. Také učitelé dostanou přidáno, plat se jim zvýší až o 8 %.

Čipování psů

Od prvního ledna vznikne také povinnost nechat načipovat vaše domácí mazlíčky. Každý majitel psa, který jej nenechá řádně očipovat, bude ohrožen pokutou za nesplnění povinnosti ve výši až 20 tisíc korun. Na pejsky bude pohlíženo stejně, jako by neměli očkování proti vzteklině. Někteří psi však dostali výjimku.

Česká pošta opět zdražuje

Není žádným překvapením, že Česká pošta opět v roce 2020 zdražuje. Podraží některé základní služby, např. za doporučené psaní zaplatíte o tři koruny více. Zdražení se dotkne i poštovních poukázek a dobírek. Od února 2020 bude zavedeno tzv. dvourychlostní doručování zásilek, a to prioritní a ekonomické doručení. Za prioritní, jež zaručuje doručení zásilky do druhého dne, si lidé připlatí o sedm korun navíc.

Sleva na jízdném

Ministerstvo dopravy v roce 2020 zavádí maximální slevu na jízdné pro žáky, studenty a seniory. Cena jízdenky by měla být u každé trasy vyčíslena a ponížena o slevu 75 %. Slevu bude dopravcům proplácet stát. U dražších jízdenek nebude sleva 75 % z celkové částky, ale ze stanoveného limitu.

Elektronické neschopenky

Od začátku roku 2020 musí lékaři vyplňovat e-neschopenky a odesílat je na sociální odbor elektronicky. Konkrétně musí odeslat její první a třetí díl, kde je vyznačen začátek a konec pracovní neschopnosti. Druhý díl, do něhož se zaznamenávají vycházky a data příští kontroly, budou muset doktoři stále tisknout. Neschopnost musí nahlašovat zaměstnavateli sami zaměstnanci.

Vyšší daně přináší daňový balíček

Od začátku roku vzrostl poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Zvyšuje se zdanění cigaret (cena krabičky cigaret v březnu stoupne až o 13 korun), alkoholu a hazardu. Od května bude v celé EU zakázán prodej mentolových cigaret, další příchutě e-cigaret zůstanou. Stát zavedl rovněž daň z výher v loteriích, sázkových hrách a ruletě. Danit se budou ale pouze výhry nad jeden milion korun, v tom případě výherce odvede 15 % z vítězné částky.

Třetí a čtvrtá vlna EET

Od května 2020 se bude elektronická evidence tržeb týkat všech podnikatelů. Nově se tak dočkáte účtenky od řemeslníků, lékařů a taxikářů. Výjimku budou mít podnikatelé, kteří nepřekročí v hotovostních tržbách částku 600 tisíc korun za rok a nebudou plátci DPH. Nesmí mít však více než dva zaměstnance a o výjimku si musí sami požádat.

Nižší DPH v roce 2020

Spolu s dalšími vlnami EET dojde u některých výrobků a služeb ke snížení dani z přidané hodnoty (DPH), a to z 21 % na 10 %. Pokles DPH bude u vodného a stočného, stravovacích služeb včetně točeného piva, kadeřnických a holičských služeb, knih, oprav obuvi a jízdních kol. Podle odborníků však slevy ve většině případů neočekávejte.

Vyšší zálohy na pojistné pro OSVČ

V roce 2020 opět stoupnou minimální měsíční zálohy na pojistné pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Záloha na důchodové (sociální) pojištění se zvedne na 2.544 Kč měsíčně od dubna 2020, zdravotní pojištění stoupne na 2.352 Kč měsíčně s platností od února 2020.

Mýtné na silnicích 1. třídy a zákaz předjíždění

Od 1. ledna 2020 se rozšiřuje mýtné pro vozidla nad 3,5 tuny na dalších 868 kilometrů silnic 1. třídy. Ministerstvo dopravy tak chce bojovat proti možnému objíždění kamionů místo zpoplatněných dálnic přes některé obce. Od počátku roku 2020 se rovněž rozšiřuje zákaz předjíždění pro kamiony nad 12 tun, a to na 145 kilometrech dálnic D1, D5, D8 a D11.

Sjednocená jízdenka na vlak

Sjednocené jízdné by mělo být zavedeno od prosince 2020. Pro cestující to bude znamenat, že si zakoupí jen jednu jízdenku, tzv. One Ticket. Ta bude platit z bodu A do bodu B, přičemž bude moci cestující na této trase využít služeb jakéhokoliv dopravce.

Co nás čeká v roce 2020. Sjednocené jízdenky na vlak

Elektronické dálniční známky

Ač Ministerstvo dopravy naplánovalo zavedení elektronických dálničních známek až od roku 2021, zakoupit si je budete moci již od prosince 2020. Ceny známek se nezmění, nahradí však ty papírové. Nově budou mít ale i ty roční klouzavou platnost, a to 365 dní od data zakoupení.

Portál Finančního úřadu – Moje daně

Také Finanční úřad se pustil do elektronizace. S pomocí internetového portálu si budete moci s FÚ vyřizovat veškeré daňové záležitosti. Systém má být velmi podobný internetovému bankovnictví. Jeho spuštění je v plánu od čtvrtého čtvrtletí v roce 2020. Přesné datum má být ještě upřesněno.

Sjednocení dat účinnosti legislativy

Od roku 2020 by měly všechny zákony vstupovat v účinnost buď 1. ledna, anebo 1. července. Stát tak chce ulevit především podnikatelům, aby nemuseli neustále sledovat, co se kdy a kde mění, a mohli se věnovat naplno svému podnikání.

Pro aktuální videa z oblasti práce a personalistiky odebírejte kanál Orange Academy. Vyplatí se to!

Mám zájem o odběr newsletteru