Hledáte motivaci pro studium cizích jazyků? Nebo nevíte, který si vybrat? Nechte se inspirovat nejoblíbenějšími cizími jazyky z celého světa a zjistěte, které z nich se vám skutečně vyplatí umět. Na závěr vám také prozradíme 15 důvodů, proč se cizí jazyky učit, které vás konečně nakopnou tím správným směrem – tedy ke studiu.

TOP 5 cizích jazyků

Ovládat cizí jazyk se skutečně vyplatí. V dnešní době je standardem umět alespoň jeden cizí jazyk, nejčastěji angličtinu, se kterou se domluvíte ve většině států světa, ale čím dál více lidí se soustředí na studium více jazyků pro rozšíření obzorů.

Na žebříček oblíbenosti jazyků se můžeme podívat dvojím způsobem: z hlediska popularity jednotlivých řečí a z hlediska používání daného jazyka na světě. Do první kategorie patří jazyky, které se dobře učí, často se využívají v zahraničí napříč zeměmi a setkáme se u nich nejčastěji s někým, kdo daný jazyk také umí bez ohledu na jeho původ. Nejpoužívanější jazyky mají většinou silnou základnu rodilých mluvčích.

Nejoblíbenější cizí jazyky

Češi sice často patří mezi konzervativní lidi se smyslem pro vlastenectví, ale i tak se rádi učí novým jazykům. Mezi ty nejoblíbenější patří především ty evropské, které se vám budou více než hodit.

  1. Angličtina – se znalostí angličtiny se v dnešním světě tak nějak počítá všude. Jen v málokterém státě byste se anglicky nedomluvili alespoň s mladými či na úředních místech.
  2. Španělština – mnoho lidí se španělštinu učí pro její jednoduchost. Španělština patří mezi románské jazyky, se kterými většinou nemáme moc velký problém.
  3. Francouzština – také francouzština spadá mezi románské jazyky, přesto ovládnout plynou řeč už tak jednoduché není. Stále však patří mezi velmi oblíbené jazyky.
  4. Ruština – ještě než se na školách vyučovala angličtina, patřilo první místo ruštině. Zeptejte se starší generace, kolik slov z ruštiny si ještě pamatují a možná vás překvapí plynulou řečí.
  5. Němčina – na pátém místě se umístila němčina, kterou se domluvíte jak v Německu, tak Rakousku, ale i mnoho Francouzů tento jazyk skvěle ovládá.

Tip: Přečtěte si také, jak se připravit na pracovní pohovor v angličtině.

Nejpoužívanější cizí jazyky

Asi vás nepřekvapí následující pořadí, které je výrazně ovlivněno počtem rodilých mluvčích. Nejlidnatější státy a jejich jazyk se tedy logicky dostaly na přední příčky. Pokud vás láká větší dobrodružství, zkuste se naučit některou z exotických řečí.

  1. Čínština –  pro zhruba 1,2 miliardy lidí je čínština mateřským jazykem, což jí spolehlivě zajistilo první místo v našem žebříčku.
  2. Španělština – na stejném místě jako v předchozích žebříčku se umístila španělština, která je oficiálním jazykem nejen pro Španělsko, ale hojně ji najdeme také v Mexiku, Spojených státech nebo ve státech Jižní Ameriky.
  3. Angličtina – angličtina spadá do germánské větve jazyků. Jak už bylo řečeno, jedná se v současné době o hlavní dorozumívací jazyk po celém světě.
  4. Hindština –  možná jste čekali tento jazyk na přednější pozici vzhledem k počtu obyvatel Indie. Avšak hindština je pouze jedním z 23 oficiálních jazyků, kterými se v Indii mluví. Mluvčích hindštiny najdeme cca 337 milionů.
  5. Arabština –  s 295 miliony mluvčích se na pátém místě umístil pro nás většinou zcela neznámý jazyk arabština. Přesto tato řeč významně ovlivnila i nám známější jazyky jako španělštinu nebo portugalštinu.
jak se učit cizí jazyk

Jak se učit cizí jazyk?

Proč se učit cizí jazyky: 15 důvodů

Nyní se již podívejme na důvody, které vás zaručeně donutí přihlásit se na některý z jazykových kurzů. Znalost cizího jazyka se vám totiž bude hodit jak v osobní rovině, tak v té pracovní. Na otázku PROČ vám tedy dáváme 15 PROTOŽE:

1/ Většina mezinárodních schůzek, konferencí nebo diskuzí se vede v angličtině. S plynulou angličtinou vysoké úrovně máte větší šanci na úspěšné jednání.

2/ Dovolená pro vás už nebude zkouška znakovou řečí. Snadno se domluvíte na letišti, s taxikářem, ale i v restauraci nebo na hotelu. Když nastane nějaký problém, budete vědět o co jde a jak jej řešit.

3/ Poznáte nové lidi. Jazyková bariéra vám už totiž nebude stát v cestě v seznámení s cizinci, které můžete potkat jak v zahraničí, tak u nás.

4/ Zvýšíte svou cenu na pracovním trhu. Se znalostí jakéhokoliv jazyka stoupá vaše cena. Když jich budete znát i několik, stanete se nepostradatelnou posilou v týmu nebo vaše jazykové znalosti zaujmou personalistu při pracovním pohovoru.

5/ Budete moct vyrazit na zahraniční pracovní cestu. Váš zaměstnavatel vás bude moct bez problému vyslat za hranice a vy tím získáte zajímavou zkušenost nebo i poznávací zájezd v rámci pracovního poměru.

6/ Pokud podnikáte, můžete svůj byznys rozšířit i do mezinárodních vod. Nezapomeňte, že za hranicemi se často nacházejí podnikatelské příležitosti, které u nás nenajdete.

7/ Zvýšíte svou osobní prestiž. Dnes se minimálně anglicky učí téměř každý, dokonce i starší generace chce držet krok a dobrovolně se pouští do studia. Ten, kdo se domluví pouze česky, je již považován za velkého konzervativce (bohužel v tom negativním slova smyslu).

8/ Patříte stále mezi studenty? Pak vám znalost cizích jazyků otevírá možnost vycestovat v rámci studia na zahraniční pobyt jako například Erasmus nebo na nějakou stáž, kde si ještě více prohloubíte svou úroveň.

9/ Můžete udržet krok s konkurencí. Díky znalosti cizí řeči se totiž dostanete rychleji k nejrůznějším zdrojům informací. Nemusíte čekat až je někdo přeloží do češtiny. Jednoduše si kvalitní informace vyhledáte sami v článcích na internetu, knihách nebo videích.

10/ Při cestování mnohem lépe poznáte danou zemi. Kultura, tradice i zázemí se vám mnohem více otevře díky možnosti pohovořit s místními.

11/ Procvičíte paměť. Je vědecky dokázáno, že učení se cizích jazyků výrazně zlepšuje a procvičuje paměť. Tím můžete trénovat svůj mozek a odvrátit i některé nemoci.

Proč se vyplatí umět alespoň jeden cizí jazyk?

Proč se vyplatí umět alespoň jeden cizí jazyk?

12/ Budete moct sledovat filmy a seriály v originálním znění. Také se vám otevře možnost čtení knih v cizí řeči. Jedná se o skvělý zdroj inspirace, informací a zároveň procvičování daného jazyka a rozšíření slovní zásoby v jednom.

13/ Zvýšíte své sebevědomí, díky tomu, že jste dodrželi slovo a konečně se do studia pustili. Ovládnout celý jazyk rozhodně patří mezi velké cíle, ale po jeho splnění si také budete připadat o to více sebevědomí.

14/ Vědci a psychologové také dokázali, že znalost cizích jazyků nám zajistí flexibilnější myšlení, vyšší míru kreativity, lepší schopnost řešit problémy a tak dále.

15/ Díky znalosti cizího jazyka paradoxně zlepšujete i své vyjadřování v mateřském jazyce. Nutí vás totiž o své komunikaci více přemýšlet a uvědomovat si, co říkáte.

Máte chuť začít se studiem jazyka ihned? Možností, jak se učit cizí řeč, existuje hned několik. Vsaďte na jazykové kurzy angličtiny, španělštiny nebo třeba francouzštiny. Přidejte četbu knih v daném jazyce, sledování seriálů s titulky, překládání písniček, rozhovory s rodilým mluvčím a za pár týdnů či měsíců uděláte obrovský pokrok, který vás bude motivovat k pokračování. Přejeme mnoho úspěchů a vytrvalosti.

Mám zájem o odběr newsletteru