Naskytla se vám možnost pracovat v zahraničí nebo máte o takovou zkušenost zájem? Hledání práce v zahraničí se z počátku nijak neliší od hledání práce v ČR. K dispozici máte české i zahraniční vyhledávače pro konkrétní oblast či profese.

Práce v zahraničí často otevírá dveře k mezinárodní kariéře a příležitostem po celém světě. Nejen, že získáte zajímavou položku do životopisu, ale zlepší se vám i znalost cizího jazyka.

S hledáním pracovní pozice vám pomůže EURES

Nejsnadnějším způsobem, jak si najít práci v cizí zemi, jsou úřady práce dané země. V rámci EU pro vás platí stejná pravidla jako u občanů dané země. Na všech úřadech práce funguje v rámci EU síť EURES – Evropské služby zaměstnanosti. Jejím úkolem je zjednodušit např. občanům ČR jejich zaměstnání za hranicemi.

EURES zaměstnává vyškolené poradce, kteří vám pomohou s hledáním vhodné pracovní pozice a poradí s dalšími formalitami, které je potřeba vyřídit před odjezdem do zahraničí a pro následný návrat zpět do ČR.

Životopis v evropském formátu Europass

Pro práci v zahraničí, na území EU, je dobré si vytvořit životopis ve formátu Europass. Europass je přehledný, dostupný ve všech jazycích EU a v rámci Evropy se jedná o jednotný formát životopisu. Lze ho snadno a zdarma vyplnit online. V případě, že žádáte o práci ve Velké Británii je dobré použít variantu formátu životopisu bez loga Europassu. Kromě přehledného životopisu si lze vyplnit i motivační dopis. Na webu Europassu vám s ním pomohou návody a předvyplněné vzory.

Hledání práce mimo prostor EU

V případě, že vás láká práce za hranicemi Evropy, tak může být hledání práce o něco komplikovanější. Včas si proto zjistěte, zda v dané zemi budete smět pracovat a za jakých podmínek. Nejčastěji jde o vyřízení víza a pracovního povolení.

Důležité je i pohlídat si čas vyřízení žádosti o vízum a podle toho naplánovat svůj odjezd. Všechny dokumenty musí být kompletní ještě před odjezdem. Obvyklé je mít před odjezdem domluveného i budoucího zaměstnavatele. Vydané pracovní povolení je totiž často vázané ke konkrétnímu pracovnímu místu a po příjezdu se nemůže jen tak změnit, V neposlední řadě si dejte i pozor na to, jak dlouho smíte v dané zemi zůstat.

Odjezd za prací v rámci EU

V případě, že jste si našli práci v některé zemi EU, není potřeba žádné pracovní povolení. Povinnosti na vás však číhají v tomto případě: 

Oznámení místa pobytu

Úřadům jste povinni sdělit novou adresu pobytu. V každé zemi jsou stanovené jiné lhůty, před odjezdem si je včas zjistěte a konkrétnímu úřadu v dané zemi svou adresu sdělte.

Zdravotní a sociální pojištění, daně

Před samotným odjezdem do zahraničí zajděte na svou zdravotní pojišťovnu a nahlaste svůj záměr odjet pracovat do zahraničí. Zdravotní pojišťovna vás ze systému odhlásí a zdravotní pojištění budete platit v zemi, ve které aktuálně plánujete žít. Po návratu zpět do ČR se můžete jít znovu přihlásit. Pro jistotu se doporučuje si uschovat doklady o tom, že jste zdravotní pojištění v cizině platili.

V případě, že jste OSVČ nezapomeňte se odhlásit i ze sociálního pojištění. Zaměstnanci mají výhodu v tom, že to za ně dělá zaměstnavatel, jakmile skončí váš pracovní poměr v ČR.

Protože jeden příjem nemůže být zdaněný dvakrát, tak vaše zahraniční výdělky se daní pouze v příslušné zemi, kde aktuálně žijete. Důležité je se seznámit se systémem daní a sociálního zapečení v cizí zemi. V rámci EU se mohou dost lišit. Posledním krokem je se v cílové zemi přihlásit k placení zdravotního a sociálního pojištění.

Práce v zahraničí

Hledání práce v zahraničí je snadné

S sebou nezapomeňte doklady o vzdělání

Váš nový zahraniční zaměstnavatel vás na základě výběrového řízení vybral a vy vyrážíte do nového zaměstnání. I v zahraničních firmách po vás budou chtít doklady o vzdělání – nejčastěji maturitní vysvědčení, vysokoškolský diplom nebo potřebné certifikáty. Ještě před odjezdem nechte dokumenty úředně přeložit. Odbornost se u většiny pracovních pozic dokládat nemusí. Výjimkou jsou regulovaná povolání – lékař, zubař, veterinář nebo lékárník. Odbornost se v dané zemi dokládá tzv. uznáním kvalifikace, kterou vyřizují ministerstva nebo profesní komory dané země.

Řidičský průkaz a bankovní účet

Poslední zádrhel může nastat v předložení řidičského průkazu a v českém bankovním účtu. Evropský vzor řidičského průkazu sice platí ve všech členských státech EU, ale po řidičích z povolání, chtějí často zahraniční zaměstnavatelé i další uznání kvalifikace, nebo vyřízení místního řidičského průkazu.

Bankovní účet, který máte v ČR nemusí zahraniční zaměstnavatel přijmout a může po vás chtít abyste si založili nový v místí bance. Pro založení bankovního účtu v zahraničí budete potřebovat doklad totožnosti a adresu aktuálního pobytu. Některé zahraniční banky vyžadují i výpis z banky v ČR prokazující vaši solidnost.

Mám zájem o odběr newsletteru