Brigáda představuje skvělý způsob přivýdělku i v letošním roce. Se začátkem léta začíná sezóna krátkodobých brigád pro studenty, ale i maminky na mateřské a další skupiny pracovníků. Letos se sezóna brigád kryje s postupným rozvolňováním opatření a rozjezdem ekonomiky, takže nabídka přivýdělku je překvapivě široká a pestrá. Jaké nabídky jsou letos v kurzu? 

Rozjezd ekonomiky nahrává brigádám napříč obory

Zmražená ekonomika se opět dostává do pohybu, což výrazně pomáhá jak zaměstnavatelům, tak uchazečům o práci. Mezi ně patří také zájemci o brigádu, která se může stát skvělým způsobem, jak si přivydělat a zároveň získat zkušenosti z různých oborů.

Nyní vycházíme ze situace, kdy zaměstnavatelé trpěli nedostatkem zaměstnanců, jelikož spousta z nich byla v karanténě a podobně. Lidé také neměli možnost a chuť jezdit příliš do zahraničí, což se s blížícím létem pravděpodobně změní a tím pádem si zaměstnanci začnou vybírat nastřádanou dovolenou. Nedostatek zaměstnanců na krátkou dobu lze efektivně vykrýt právě pomocí brigádníků.

Zájem o brigádníky roste napříč obory, což dokazuje také to, že na začátku června letošního roku hlásil server jobs.cz 1400 volných pozic na úrovni brigády. Je tedy z čeho vybírat.

Brigáda v roce 2021? Nabídka je široká, stačí si jen vybrat

Množství volných pozic a jejich pestrost až překvapuje. Brigádníky shánějí podniky, které byly omezeny pandemií koronaviru i ty, které situace příliš nezasáhla. Vybírat tak můžete jak z osvědčených klasik, tak zajímavějších oborů. Jaká brigáda je ta nejvhodnější pro vás?

1/ Recepce a obsluha v restauraci

Práce v restauraci, za barem nebo na recepci hotelu se považuje za evergreen všech brigád. Ani letos není o tyto nabídky nouze, i přes omezení provozu těchto zařízení. Mnoho stálých zaměstnanců bylo propuštěno a stihlo si najít novou pracovní pozici, takže se jim zpět na místo nechce. Zaměstnavatelé tedy vykrývají nedostatek zaměstnanců brigádnickými poměry jak na place, tak v zázemí podniku.

2/ Pracovníci v administrativě nebo IT

Dostatek volných míst najdete také na asistentských pozicích ve větších a středních firmách. Nabídky brigád zahrnují pozice jako obsluha přepážky v pojišťovně, administrativní pracovníci nejrůznějších firem, výpomoc do e-shopů nebo i v back officu v oddělení IT.

3/ Pomocné práce v obchodě

Zapomenout nemůžeme ani na klasické brigády v obchodě, kde si můžete vyzkoušet práci za kasou nebo doplňování zboží. V létě si stálí pracovníci vybírají dovolenou a obchody za ně hledají náhradníky, které rychle naučí danou práci. Pro dospělé s řidičským průkazem se také nabízí rozvoz dodávkou.

4/ Neobvyklé nabídky brigád

V roce 2021 se na pracovních portálech objevily také poněkud zajímavější a neobvyklé pracovní příležitosti. Mezi takové patří výuka anglického jazyka nebo třeba komparz do nejrůznějších seriálů i filmů.

Brigáda v obchodě

Brigáda v obchodě vás může bavit.

Jaká je vhodná brigáda pro studenty?

Především studenti vyšších ročníků by na brigádu měli pohlížet jako na příležitost vylepšit svůj životopis. V posledních ročnících je tedy vhodné poohlížet se po brigádách v oboru, který studujete. Nasbíráte cenné zkušenosti a pokud se osvědčíte, může se krátkodobé výpomoci stát i dlouhodobá spolupráce.

Absolventi těsně po studiích navíc nemají příliš příležitostí, jak zatraktivnit své CV, vyzkoušet si pohovor nebo zjistit, jaká pozice by je bavila. Pomocí brigády můžete všechny zmíněné zkušenosti nasbírat, aniž by zatím šlo o něco vážného. Skvělé jsou také stáže vedené zkušenými kolegy z oboru.

Kolik si letos vyděláte na brigádě?

Možná se obáváte, že nedostatek financí v důsledku ekonomické krize se projevil také na výplatách brigádníků. Proto vás potěší, že se letos žádný propad v nabízených odměnách nekonal. Na druhou stranu na brigádníky nečeká ani výrazné zvýšení hodinového platu. Odměny se jednoduše pohybují ve velmi podobných částkách jako v minulých letech. Nejčastěji se odměna za hodinu pohybuje od 120 korun výš. Záleží však na lokalitě i náročnosti práce.

Tip: Nejčastěji se pro brigády využívají dohody o provedení práce. Pokud se však se zaměstnavatelem domluvíte na několikaměsíční práci, můžete sepsat i smlouvu na dobu určitou. 

Chystáte se i letos na přivýdělek pomocí brigády? Jaké zkušenosti z brigád se vám osvědčily v praxi? Napište nám do komentářů.

Zdroj: jobs.cz

Mám zájem o odběr newsletteru