Naučit se být autentický je proces, na kterém musíme pracovat. Někdy se přistihneme, že nejednáme v souladu s našimi hodnotami. Máme pocit, že jsme sami sebe zahnali do situace, kde nechceme být. Takto se projevuje chování, které nám není vlastní, je to přesně ta chvíle, kdy nejsme autentičtí.  Být autentický přináší výhody nejen v kariérní sféře, ale i napříč celým naším životem.  V dnešním článku se zaměříme na autenticitu v oblasti zaměstnání, aby hledání té pravé pozice začalo přinášet své plody.

Jak se naučit být autentický

Jelikož se jedná o proces, nespěchejte na sebe. Uvědomte si, že abyste se stali autentickými a vlastně sami sebou, potřebujete na to čas. U některých půjde projevení autenticity rychleji, u některých bude práce o něco delší, ale na konci celé cesty čeká kýžený výsledek.

1.) Uvědomte si sami sebe

Nejdůležitější z kroků je uvědomění si sebe sama. Začněte se tedy poznávat. Zamyslete se nad svým fungováním v práci i v osobním životě, jde nám o tom, abyste se poznali co možná nejkomplexněji. Nevynechávejte tedy žádnou z oblastí svého života.

Zamyslete se, jaké jsou vaše hodnoty, co pro vás má v životě smysl, co vás motivuje. Tento krok je absolutním základem k poznání autenticity.

2.) Buďte sami sebou

Občas se můžete ocitnout v situaci, kdy vás strhne okolí, dav nebo jen kolega. Nedejte se. Nenechte se ovlivňovat pocity nebo očekáváním jiných lidí, ať už se jedná o jakkoliv blízkého člověka. Nejdůležitější je, abyste zůstali věrni sami sobě a vyjadřovali se na základě vlastních přesvědčení.

V tomto kroku směrem k tomu být autentický je důležité nemít strach z odlišnosti. Protože vždycky, když nejdete s davem, lišíte se. Proto nemějte strach a vyjádřete svůj jedinečný pohled na danou situaci.

3.) Přijímejte sebe takové, jací jste

Když si uvědomíte, kým jste a nebojíte se projevit, začíná cesta k přijetí toho, co jste o sobě zjistili. Pomůže vám s tím i to, že si uvědomíte, že děláte chyby, že nejste ve všem tak dokonalí, jak jste si mysleli. A hlavně, když sami sebe přijmete, dokážete se smířit s tím, že takto je to v pořádku.

4.) Důvěřujte si

Autentický člověk má víru sám v sebe. Věřte v sebe i své schopnosti, buďte si vědomi vlastní hodnoty. Jste autentický a díky tomu máte co nabídnout. Protože právě ona jedinečnost z vás činí někoho, kdo má vlastnosti a schopnosti, které ostatní postrádají. Pokud se tedy ve vašem okolí objeví nějaká výzva, přijměte ji a rozvíjej na ní svou autenticitu.

5.) Procvičujte své vyjadřování

Kdykoliv je to možné, zkoušejte vyjádřit sebe sama. Povídejte o svých přesvědčeních, názorech a o tom, jak se cítíte. Aktivně na tomto pracujte a nebojte se vyjádřit to, co je ve vás. Čím více budete svou autenticitu takto procvičovat na veřejných místech, jako jsou různé diskuse, konference apod., tím víc vám to začne být pohodlnější a přirozenější.

6.) Vnímejte názory druhých

Reflektujte i to, jak vás vidí ostatní. Vnímají vás tak, jak se vy sami cítíte a vidíte? Všímejte si toho, zda váš autentický projev lidé přijímají anebo zda mají nějaké výhrady. Zamýšlejte se nad tím proč, ale nepochybujte o sobě. Jde tady spíš o to, abyste případně odhalili nějaká slepá místa a mohli se rozvíjet zase dál.

Autentický přístup a vhodná profese

Autentické chování vám může pomoci najít vhodnou práci, která bude skutečně odrážet to, kým jste. Pokud totiž neznáte sami sebe a své hodnoty, pak jen těžko dojdete k závěru, které zaměstnání je pro vás nejvhodnější. Nemáte ani možnost se zamyslet nad tím, kde budete opravdu spokojení. K tomu, abyste totiž zjistili, kde a proč budete spokojeni potřebujete již výše zmíněné sebepoznání, které vám pomůže rozumět sám sobě. Na tomto základu pak máte jasnou představu o svých silných i slabých stránkách a nemáte problém kriticky přemýšlet nad svými možnostmi. Díky tomu se pak můžete zaměřit na hledání pracovních příležitostí, které odpovídají vašim autentickým požadavkům.

TOP rekvalifikační kurzy v roce 2024

Každá společnost se prezentuje navenek svou kulturou a tím, jaké u nich najdete pracovní prostředí. Být autentický pak znamená, že snadněji odhadnete, zda je taková kultura to pravé ořechové a jestli se v takovém prostředí cítíte pohodlně. Nezapomínejte totiž, že nejen získání práce je důležité, záleží také na tom, jak se budete v práci cítit a jestli vás pracovní prostředí naplňuje nebo spíše stresuje. K tomu všemu naleznete cestu právě díky autenticitě.

Jak to poznáte?

Jestli je pro vás pracovní pozice vhodná nebo ne, zjistíte jedině tak, když budete využívat autentický přistup i v oblasti sebeprezentace. Buďte sami sebou. Nečekejte s projevem autenticity jen na pohovor. Ať je autentický už i váš životopis nebo motivační dopis. Vybudujte důvěru už na úplném začátku vaší prezentace do firmy.

autentický

Když využijete autentický přístup, zaměříte se na to, kým skutečně jste a získáte tak práci, která vaší autenticitě odpovídá, vede to dále i k šťastnějšímu a naplněnějšímu životu.

 

Je to jednoduché, práce, ve které můžete být autentický, vám umožňuje také vyjádřit své plné dovednosti. Přináší tak mnohem větší spokojenost. Taková spokojenost se pak přenáší i na osobní život.

Závěr

Autenticita je důležitá a přináší mnoho výhod. Být autentický znamená projevovat své skutečné já, vyjadřovat své pocity a zastávat hodnoty ve které věříte. Díky tomuto přístupu můžete najít přesně takovou práci, která odpovídá vašim snům a dovede vás ke spokojenosti a plné motivaci. Rozvíjejte se díky autenticitě a buďte tou jedinečnou osobou, která se nebojí vyjádřit své názory a obohatit pracovní prostředí novými myšlenkami. Autenticita vám pomáhá budovat důvěru a tím i zdravější pracovní vztahy. Být autentický v kariérním prostředí znamená otevření si cesty ke šťastnějšímu a spokojenějšímu životu, nejen pracovnímu.

Mám zájem o odběr newsletteru