Nevíte, co si zabalit do kufru či tašky na palubu letadla? Příruční zavazadlo by mělo obsahovat drahé cennosti, šperky, osobní doklady a peníze.

A co si tedy vzít do letadla? Cokoliv, co se bojíte ponechat v běžném kufru, který odevzdáváte při check-inu na letišti. Uvědomte si, že převážené zavazadlo se může během letu či při manipulaci na transfer poškodit. Není tedy vhodné v něm nechávat křehké cennosti, jako jsou laptop, fotoaparát nebo skleněné předměty. Ty raději zabalte do příručního zavazadla.

Pravidla pro balení příručních zavazadel

Předtím, než se budete balit na dovolenou, vytvořte si soupis věcí, které s sebou budete potřebovat. Ideální je už v seznamu označit položky, které sbalíte rovnou na palubu do příručního zavazadla. Chytrou přípravou budete mít zabaleno raz dva, navíc šikovně dodržíte požadované rozměry a maximální hmotnost. To vám ušetří hodně času a peněz, obzvlášť pokud poletíte s nízkonákladovou leteckou společností.

Menší taška na palubu letadla se hodí i v případě, že nemáte kam umístit věci, které se vám nevejdou do klasického kufru. Buď svými rozměry, anebo byste již přesáhli celkovou váhu kufru. Nechcete-li doplácet peníze navíc, využijte toho, že je příruční zavazadlo zdarma.

Je však nutné dodržet několik zásad:

  • zvolit můžete kufr nebo turistický batoh, ten má tu výhodu, že je tvárnější; pokud to bude nutné, můžete přebytečné oblečení obléct přímo na sebe a svléknout až v letadle,
  • snažte se s sebou brát to nejdůležitější; věci, které nejsou nezbytné se dají dokoupit na místě; plánujete-li kratší pobyt, pořiďte si malé nádobky v drogerii, do nich pak můžete odlít trochu sprchového gelu, šamponu nebo krému; pozor na omezení týkající se převážení kapalin,
  • skládejte oblečení efektivně, buď do komínků na sebe nebo do ruliček, což vám může pomoci k získání více místa v kufru,
  • věci, které budete předkládat ke kontrole – např. kosmetika, notebook atd., dejte v zavazadle nahoru; cestovní doklady (pas, občanský průkaz) vložte do vnější kapsy (nejlépe na zip),
  • u nízkonákladových leteckých společností většinou nemluvňata nemají nárok na příruční zavazadlo, veškeré potřeby pro dítě musí mít s sebou doprovázející osoba,
  • u klasických leteckých společností mají někteří dopravci navýšenou hmotnost i počet přípustných zavazadel na osobu v první a business třídě.

příruční zavazadlo co může obsahovat

Jaké rozměry má mít příruční zavazadlo?

Na informaci o hmotnosti zavazadla se informujte u vaší letecké společnosti. Údaje se mohou lišit. Každý dopravce má přesně definovaný počet, rozměr a hmotnost pro příruční zavazadlo i druhý kufr. Všichni cestující mají povinnost dodržovat bezpečnostní pravidla spojená s přepravou všech svých kufrů, batohů či tašek.

Maximální rozměr u většiny nízkonákladových leteckých společností pro příruční zavazadlo je 1 ks o rozměrech 55 × 40 × 20 cm a hmotnosti 8 kg.

Příruční zavazadlo – co může obsahovat?

Mezi nejčastější dotazy cestujících patří, zda si mohou vzít do letadla nápoje a vlastní jídlo. Nezapomínejte na to, že je zde omezení ohledně přepravy kapalin. To se týká nejen nápojů, ale také jakýchkoliv kapalných pokrmů a kosmetiky. Kontrolují se zejména produkty, jako jsou krémy, gely, pěny na holení, aerosoly, zubní pasty apod. Příruční zavazadlo může obsahovat pouze nádobky o maximálním objemu 100 ml, ty je pak nutné vložit do průhledného plastového sáčku o objemu 1 l.

Výjimku od výše uvedeného pravidla mají pokrmy pro nemluvňata a léky, které jsou pro cestující nezbytné po dobu letu.

Na území EU zákaz převážení potravin v příručním zavazadle neplatí. Na palubu letadla si s sebou můžeme vzít např. pečivo, sladkosti, uzeniny, ovoce a zeleninu apod.

Další povolené věci na palubě letadla

Většina leteckých společností umožňuje převézt ještě jeden dodatečný předmět zdarma na palubě letadla, a to jako další příruční zavazadlo. Jedná se třeba o tašku s notebookem, fotoaparát, mobilní telefon, hudební přehrávač, deštník, knihy, dámskou kabelku či pánskou aktovku. Pozor však na nízkonákladové dopravce, ti požadují mít vše v jedné příruční tašce bez výjimek.

Co nesmí obsahovat příruční zavazadlo?

Na palubu letadla pochopitelně nepatří zbraně a ostré předměty ­­­­­– nůžky, nože, vývrtky atd.

Kam mám umístit osobní tašku v letadle?

Z bezpečnostních důvodů se zavazadlo umísťuje do prostoru nad sedadly. Je to obdobné jako v dálkových autobusech.

Absolvujte před dovolenou intenzivní letní kurz cizího jazyka a procvičte si konverzaci angličtiny. Oprášíte si své znalosti a budete se cítit sebevědoměji!

Mám zájem o odběr newsletteru