Možnost flexibility v zaměstnání přináší spoustu výhod. Nad čím bychom se ale také měli zamyslet, zda flexibilní pracovní dobu využíváme skutečně ke svému prospěchu a zda máme dostatečně zdravé pracovní návyky.

Aby práce byla efektivní a zároveň vyvážená spolu s volným časem, potřebujeme získat určité pracovní návyky. V dnešním článku se na takové zdravé návyky podíváme. Jejich dodržování vám pomůže udržet balanc mezi pracovním i osobním životem. Čím lepší návyky získáte, tím vyšší bude vaše produktivita a celkově lepší pracovní výkon.

Zdravé návyky pro spokojený pracovní život

Každý člověk je jiný a každý člověk potřebuje jiný systém pro práci. Proto při tvorbě pracovních návyků myslete na sebe a své potřeby. Důležité však je, abyste byli v práci co nejvíce spokojení, aby vás vaše pracovní náplň těšila. Někteří jedinci se mohou při práci z domu cítit nedisciplinovaně a frustrovaně. I tohle jsou věci, na kterých se dá zapracovat, a i s takovými pocity vám zdravé pracovní návyky mohou pomoci. Vy se pak budete cítit opravdu efektivní stejně, jako byste pracovali z kanceláře.

Pojďme se nyní podívat na 5 zdravých pracovních návyků, které vám mohou při práci z domova pomoci.

1.) Pevná pracovní rutina

Už od dětství máme nastavené určité rutinní činnosti, které nám pomáhají udržet život v rovnováze. To stejné platí i pro život pracovní. První, a tedy nejdůležitější z pracovních návyků je nastavení pevné pracovní rutiny. Pokud vám to povaha vaší práce umožňuje, klidně si nastavte časové bloky, které věnujete práci a časové bloky, které věnujete odpočinku nebo třeba tomu, že se projdete po bytě, uvaříte si kávu a tak podobně.

Svou práci znáte, víte, jak dlouho vám úkoly v ní trvají, tak buďte realisté. Nastavte si pracovní bloky tak, aby vás nefrustroval nedostatek času. Projděte si sami v hlavě, co děláte hned po ránu, když zapnete pracovní počítač. Projíždíte emaily a rovnou odpovídáte nebo se hned vrháte do plnění úkolů a emaily necháváte na odpoledne? Všechno tohle je důležité, abyste si byli schopni naplánovat pevnou pracovní dobu ve které pro vás nebude existovat nic jiného.

Studujte kurz personalistiky 100% online

Nastavením pravidelné pracovní doby si ukotvíte návyk, který vám pomůže věnovat se důležitým úkolům. Vytvoříte si vyhrazený pracovní prostor a stanovíte priority, abyste svůj pracovní čas využili na maximum. Jak jsem psala výše, nebojte se naplánovat si i čas, který nebude pracovní, například si vyblokujte v kalendáři čas na oběd, na krátké protažení apod. Díky takovému efektivnímu plánování dosáhnete zdravé rovnováhy mezi prací a soukromým životem.

2.) Příjemné pracovní prostředí

Vzpomeňte si, že když sedíte v kanceláři na svém pracovním místě, máte ho ve většině případů vyzdobené a upravené tak, aby se vám tam pracovalo příjemně. Udělejte tohle i se svým pracovním místem doma.

Zamyslete se, co vám v kanceláři zpříjemňuje pracovní den, které nezbytnosti potřebujete, abyste skutečně cítili, že je pracovní doba?

Určitě během tvoření pracovního prostředí doma vyberte prostor, kde budete mít na práci klid a dostatek světla a čerstvého vzduchu. Pořiďte si kvalitní židli nebo střídejte sezení se stáním. Pokud nemáte ergonomický stůl, klidně využijte vyšší krabici, na kterou laptop položíte a můžete při práci nebo meetingu stát.

Pokud máte rodinu, může pro ně být přirozené, že když jste doma, jste vlastně neustále k dispozici. Zkuste jim vysvětlit, proč za vámi nemohou při každé příležitosti vpadnout a něco po vás požadovat. Naučte se to vy a naučte to i členy vaší rodiny, že i přesto že sedíte u stolu doma, jste v práci a potřebujete se soustředit. Nezapomeňte, že nejdříve musíte vy sami přijmout a pochopit, že práce z domu má svá pravidla a je to stále práce. S pracovními návyky to pro vás bude snazší a stejně tak to bude snazší pak vysvětlit členům rodiny.

3.) Začátek i konec ve stejnou dobu

Abyste byli v dodržování pracovní rutiny a doby skutečně konzistentní, naučte se připojovat a odhlašovat vždy ve stejnou dobu. Pokud zrovna nemáte lékaře nebo nepotřebujete něco vyřídit, snažte se začínat pracovat ráno každý den stejně. Například pokaždé v 7:30 nastartujete počítač a k tomu popíjíte kávu a v 7:35 už projíždíte emaily. Jakmile odbije 16. hodina počítač vypínáte a jdete žít svůj osobní život. Nastavte si tyto pracovní hodiny sami pro sebe, i kdybyste je z podstaty zaměstnání a pravidel firmy neměli. Dejte všem kolegům, kteří s vámi spolupracují i manažerům vědět, jak máte nastavenou pracovní dobu a kdy jste k dispozici. Je velmi důležité si hned od začátku nastavit hranice, aby se vám pak dařilo dodržovat work-life balance.

Pokud vám něco takového, jako nastavení konkrétní pracovní doby přijde nemyslitelné, protože se prostě nedokážete od práce odpojit, zkuste několik vychytávek, které vám ze začátku pomohou:

  • Nastavte si pracovní dobu v kalendáři Outlook.
  • Nastavte si v telefonu upozornění na přihlášení a odhlášení.
  • Nastavte si automatické odpovědi na e-maily, které přijdou po stanovené pracovní době nebo o víkendu.
  • Naplánujte si nějakou aktivitu mimo domov půl hodiny po skončení pracovní doby.

Jednoduše se přinuťte pomocí okolních vlivů k tomu, abyste se sami naučili přihlašovat se a odhlašovat se ve stejnou dobu. Uvidíte, že po čase to pro vás bude tak samozřejmé, že už žádné pomocníčky potřebovat nebudete.

pracovní návyky

4.) Udržení kvality osobních potřeb

I přesto, že máme pevně stanovenou pracovní dobu, vyblokovaný kalendář a vytvořili jsme příjemné pracovní prostředí, nezapomínejte na to, že jste stále lidé. Lidské tělo není stvořeno pro celodenní sezení u počítače v jedné poloze. Proto myslete na pravidelný pohyb. Jak jsem psala výše, zablokujte si v kalendáři i krátké pauzy, například desetiminutové, kdy se půjdete projít nebo si opláchnout hrnek od kávy, případně si dáte krátké protahovací cvičení, pár dřepů nebo si jen lehnete na rovnou zem a zavřete oči.

S udržením kvalitních osobních potřeb jde ruku v ruce i vhodná strava. Jelikož potřebujete být při práci bdělí, zapomeňte na tučná jídla a rychlovky, případně tabulky čokolády nebo pytlíky brambůrků. Přemýšlejte nad svým jídelníčkem a zařaďte do své stravy zdravé potraviny. Pokud potřebujete u meetingů něco zobat, vyměňte sušenky a brambůrky za dobré ovoce nebo zeleninu, kterou máte rádi. Případně si dejte hrst oříšků. Nezapomínejte ani na pitný režim a mějte při ruce stále sklenici s vodou nebo čaj.

Při práci z domu vám přibývá čas, který byste jinak věnovali dojíždění. Využijte ho tedy k přípravě jídla na celý den nebo minimálně k promyšlení svačinek a toho, jak vyživíte své tělo, aby vám nebylo těžko a po obědě jste nepotřebovali jít spát.

5.) Komunikace s kolegy

Udržení pracovního mindsetu vám usnadní komunikace a kontakt s vašimi kolegy. I přes to, že všichni sedíte jinde, u sebe doma, v kancelářích, kdekoliv, buďte v kontaktu. Naučte se využívat aplikace pro komunikaci v práci i na osobnější rovině a nebojte se kolegy zeptat, jak se mu dnes pracuje nebo co má třeba dobrého na oběd. Snažte se komunikaci online vést tak, jako kdyby kolega seděl vedle vás v kanceláři.

Pokud se vám přihodí něco vtipného nebo se dozvíte trik, jak si usnadnit nějakou část práce, podělte se s tím se svými kolegy. Napište jim, zavolejte, udělejte si krátký týmový call, kde si třeba všichni uděláte kávu a proberete, jak vám dnes jde (nebo nejde) práce od ruky. Nebojte se využívat komunikační kanály i když potřebujete s něčím pomoci. Můžete sedět sami ve své domácí kanceláři, a přitom sami vůbec nebýt. Na to myslete vždy, když vás přepadne pocit osamělosti, protože v dnešním světě se můžete s lidmi okolo vás spojit ve vteřině a pokud zrovna nepotřebujete obejmout, tak vypovídat se můžete i přes obrazovku vašeho laptopu.

Studujte rekvalifikační kurzy

Nejdůležitějším v udržování pracovních návyku je hlavně vaše disciplína a skutečné dodržování nastaveného procesu. Pokud si však po malých krůčcích vytvoříte svou pracovní rutinu zjistíte, jak velkou výhodou je právě možnost práce z domova. Díky nastavení zdravých pracovních návyků budete produktivní a spokojení.

Hlavně na sebe nespěchejte, pokud jste v oblasti práce z domova nováčkem, může pro vás být složitější s takovým pracovním fungováním začít. Myslete na to, že každý je jiný a každému bude trvat různě dlouho, než najde strukturu, která nejvíce funguje právě na něj. Myslete na své cíle, na to, čeho chcete dosáhnout a pomalu si vytvoříte přesně takový systém, který bude přesně pro vás ten dokonalý.

Mám zájem o odběr newsletteru