Vánoční čas je vždy skvělou příležitostí k setkání s kolegy a k oslavě výsledků své práce. V poslední době se ale často setkáváme s tvrzením, že je vánoční večírek přežitek. Někteří zaměstnanci se kvůli zvyšujícímu se tlaku na výsledky, nebo vzhledem k atmosféře na pracovišti, každoročního firemního večírku neúčastní. Jiní dají přednost času strávenému s rodinou, nebo vánočním přípravám.

V tomto článku si řekneme, zda je vánoční večírek krásná tradice, nebo je již na ústupu. Dáme i několik tipů, jak uspořádat tu nejlepší párty pro vaši firmu.

Vánoční večírky v době před covidem

Před dobou covidovou jsme se setkávali s různými přístupy k pořádání vánočních večírků:

  • velkolepé večírky korporátních společností, které byly pořádány ve společenských centrech za přítomnosti hvězd show businessu,
  • tradiční setkání zaměstnanců a vedení v restauraci,
  • netradiční spojení zábavné aktivity mimo firmu a následné večeře,
  • večírek pro zaměstnance a členy jejich rodiny včetně programu pro děti,
  • komorní večírek na míru firmě přímo v prostorách společnosti.

Již tehdy ale byly slyšet z řad personalistů i majitelů firem hlasy, že o vánoční večírky je čím dál menší zájem a zaměstnanci dávají přednost jiným benefitům, než společně strávenému času. Pomalu se upouštělo od plánování honosných večírků. Pokud už vánoční večírek probíhal, tak v komornější verzi.

Tip! Láká vás personalistika? Chtěli byste pracovat v HR oboru? Vyzkoušejte náš kurz:

Studujte kurz personalistiky

Vánoční večírek 4

Vánoční večírky v době po covidu

Po covidu ale došlo k jakési renesanci vánočních večírků. Všichni jsme strávili několik let v izolaci. Lockdowny nás uzavřely v našich domovech a setkávání s kolegy bylo povětšinou možné pouze prostřednictvím obrazovky. Proto, jakmile to situace dovolila, se obnovilo sociální setkávání a vánoční večírky se opět v plné své kráse vracejí na scénu.

Asi jsme si všichni uvědomili, že možnost setkat se osobně, popovídat si, koukat se do očí a předávat si dárky ve formě malých pozorností není zase až taková samozřejmost. A tak si této možnosti vážíme zase o trochu více. Navíc, uspořádání vánočního večírku v místní nedaleké restauraci, může být také dobrou formou, jak nastartovat ekonomiku a dovolit gastro sektoru vypořádat se se ztrátami z let minulých.

Důvody, proč jsou vánoční večírky na ústupu

  • Zajisté, jeden z hlavních důvodů v době, kdy mnohé firmy sotva přežily omezení způsobená covidem a zároveň vstupujeme do hospodářské recese, je důvod finanční. Firmy jsou nuceny škrtat zbytné výdaje a tím vánoční večírek bezesporu je. Podniky si v současné ekonomické situaci utahují opasky, mnohé z nich prostě nejsou schopny tyto výdaje ospravedlnit.
  • Úpadek zájmu ze strany zaměstnanců, který je způsoben mimo jiné dlouhodobým výkonem práce z domova a ochladnutím vzájemných kolegiálních vztahů mezi zaměstnanci.
  • Neustále také přetrvává obava z možného šíření respiračních onemocnění, obava z dalších možných vládních restrikcí a snaha této situaci předejít. Vyhnout se tedy zbytečnému hromadění většího počtu lidí v době zvýšeného rizika přenosu respiračních onemocnění.

Vánoční večírek 2

Proč pořádáme vánoční večírky?

Vánoční večírek je ve firemním světě osvědčenou tradicí. Je to příležitost pro zaměstnance, aby se odvázali a oslavili se svými kolegy úspěchy dosažené v daném roce. Pro firmy je to také příležitost, jak ocenit tvrdou práci svých zaměstnanců.

V posledních letech se však firemní vánoční večírek dostal pod palbu kritiky. Někteří lidé tvrdí, že je to plýtvání penězi a že je to v dnešní době ekonomické krize nevhodné.

Tip! Nejste spokojení se svým zaměstnáním? Zvažujete změnu oboru? Vsaďte na rekvalifikační kurzy:

Podívejte se na rekvalifikační kurzy

3 důvody proč vánoční večírek uspořádat

  1. Vánoční večírek je skvělý způsob, jak zvýšit morálku a projevit uznání zaměstnancům.
  2. Pro zaměstnance je to příležitost ke společenským kontaktům a budování vztahů s kolegy.
  3. Vánoční večírek lze využít jako nástroj k odměňování vysoce výkonných zaměstnanců.

Kdo by měl být pozván na firemní vánoční večírek?

Vaše společnost patří k těm, které vánoční večírek pořádají, a ptáte se, koho je vhodné pozvat? Odpověď může záviset na velikosti vaší společnosti a na tom, kolik lidí se pohodlně vejde do prostoru, který máte k dispozici.

Pokud máte velkou firmu, může mít smysl pozvat všechny zaměstnance a jejich drahé polovičky. Dále jsou často zváni významní obchodní partneři, ať už ze strany dodavatelů, či odběratelů. Externí spolupracovníci, bývalí zaměstnanci, případně maminky čerpající rodičovskou dovolenou bývají také často přizváni.

Jste-li menší firma a spíše uzavřený kolektiv, bohatě si vystačíte v úzkém kruhu zaměstnanců a vedení společnosti.

Vánoční večírek s rodinami zaměstnanců a jeho výhody

Pokud se rozhodnete pozvat i rodiny zaměstnanců, může to být skvělý způsob, jak všechny zapojit do oslav svátků. Poznat lidi, na kterých vašim zaměstnancům nejvíce záleží. Firmy, kde převažují zaměstnanci s malými dětmi, často volí formu vánočního večírku v odpoledních hodinách a připraví program a překvapení i pro nejmenší.

Firma tak pro rodinné příslušníky přestane být záhadným místem, kam máma či táta každý den na dlouhé hodiny zmizí. O večírku si můžete následně s dětmi povídat. Podělit se s nimi o radost z dárků, které jim firma nadělila. A samozřejmě dojde také k navázání nových dětských přátelství. Potažmo k prohloubení vztahů mezi zaměstnanci. A jak jsme si již několikrát v minulosti říkali, je to jeden z nejlepších způsobů, jak si budovat loajální tým zaměstnanců a předcházet případnému vyhoření.

Ať už se rozhodnete jakkoli, ujistěte se, že jste plán jasně sdělili, abyste předešli jakýmkoli zmatkům nebo zraněným citům. A jako vždy se přiklánějte spíše k začleňování než k vylučování. Jsou přeci vánoce, svátky klidu a míru.

Jak naplánovat úspěšný firemní vánoční večírek?

Pokud chcete zajistit, aby byl váš firemní vánoční večírek úspěšný, je třeba nepodcenit fázi plánování.

  • Připravte si seznam hostů a stanovte rozpočet
  • Zavčas vyberte termín a oznamte ho všem pozvaným
  • Zajistěte, aby vánoční večírek nekolidoval s jinou důležitou firemní událostí
  • Rezervujte si s dostatečným předstihem místo konání a zajistěte plánovaný program

Tímto jste si zajistili to nejdůležitější, a nyní se můžete začít věnovat příjemným detailům vaší plánované akce. Vánoční večírek je příležitostí k obdarování svých zaměstnanců a pozvaných hostů. Vyberte tedy vhodné dárky. Jakou pozornost chcete svému týmu dopřát, co ocení, co by naopak považovali za zbytečnost, kterou nevyužijí? Dále můžete sestavit menu a popřemýšlet o vánoční výzdobě pronajatého prostoru.

Vánoční večírek je příležitostí k bilancování

Mnoho společností využije příležitost tohoto neformální setkání ke shrnutí nejdůležitějších milníků uplynulého roku. Vyzdvihne úspěchy jednotlivců i týmů. Nastíní cíle do roku dalšího. Takové bilancování může mít různé formy:

  • přípitek majitele a krátké neformální shrnutí,
  • pečlivě připravená prezentace vedení,
  • do bilancování se mohou zapojit i zaměstnanci či jednotlivé týmy.

Jaký typ zábavy vybrat na váš vánoční večírek?

Při výběru zábavy na váš vánoční večírek musíte zejména vycházet z toho, jaký je váš tým a jeho zájmy a preference. Jinak se budou chtít bavit extrovertní marketéři či kreativci, jinak introvertní programátoři. Jiný typ zábavy zvolíte, pokud je večírek čistě firemní. Jinak se budete chtít prezentovat před případnými hosty z venku (dodavatelé, odběratelé, rodiny).

Tipy na zábavu

  • pozvat celebritu (zpěvák, skupina, DJ, taneční skupina či pár, bavič či konferenciér),
  • využít externí zábavy (exit game, exkurze či návštěva zajímavé akce),
  • připravit si vlastní zábavu a hry (úkoly, scénky, hry, do kterých se zapojí náhodně vybrané týmy apod.),
  • jsou-li zvaní i rodinní příslušníci s dětmi, může dárky rozdávat nějaká pohádková postava.

Bez ohledu na to, jaký typ zábavy zvolíte, dbejte na to, aby to bylo něco, co osloví všechny věkové kategorie a zájmové skupiny. Nejste zastánci strojené a plánované zábavy? Nevadí, nechte večírku volný průběh.

Vánoční v1ečírek

Má dávání dárků na vánočním večírku smysl?

Rozdávání dárků na firemním vánočním večírku nemusí dávat smysl každému. Mnoho firem nyní snižuje náklady tím, že sváteční večírek nepořádá nebo omezuje slavnostní akce. Pokud vaše firma večírek přesto pořádá, možná byste měli zvážit, zda je dávání dárků nutné.

Na jedné straně můžete obdarováním spolupracovníků ukázat, že si jich a jejich práce vážíte. Může to být způsob, jak posílit morálku a týmového ducha. Na druhou stranu se někteří lidé mohou cítit nepříjemně, když dostanou dárky od svého šéfa nebo kolegů. Mohou se také cítit pod tlakem, aby utráceli peníze za dárek pro někoho, koho dobře neznají.

Když už se rozhodnete své zaměstnance obdarovat, mělo by to být něco, co opravdu ocení, je jednoduché a v rámci rozpočtu. Drobný projev uznání udělá velkou službu. Pokud si nejste jisti, zvažte spíše udělení mimořádné vánoční prémie. Tu v dnešní době utahování si opasků ocení opravdu každý.

Pokud nechcete, aby nastal ve vzájemném obdarovávání se chaos, nastavte předem jasná pravidla. Vyzvěte zaměstnance, aby koupili dárek v hodnotě např. do 100 Kč a ten pěkně zabalili a dali pod stromeček. Tyto dárky budou posléze náhodně rozdány. Nebo je možné v předstihu losovat, komu kdo z kolegů dárek pořídí. V rámci stanoveného budgetu je nutné zapojit kreativitu a samotné rozdávání dárků může být zábavné. A může nenásilně rozproudit další zábavu.

Závěr

Vánoční večírek je pěknou tradicí, kterou většina firem stále drží. Ačkoliv mnohé z nich omezily rozpočet a upustily od velkolepých akcí. Nicméně i komorní vánoční večírek přímo u vás na firmě může mít své kouzlo.

Mám zájem o odběr newsletteru