Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vám může pozitivní psychologie ovlivnit běžný život? V dnešním článku se zaměříme na to, jak vám může pozitivní psychologie pomoci najít více spokojenosti.

Každodenní činnosti se mohou někdy zdát nudné a frustrující. S použitím pozitivní psychologie však můžete tyto pocity zcela vymýtit a žít tak spokojenější život.

Co je to pozitivní psychologie?

Pozitivní psychologie se zaměřuje na témata jako je optimismus, naděje, štěstí nebo radost. Pod tento pojem jsou také zahrnuty silné stránky člověka, well-being neboli blahobyt a sebeúcta. Pozitivní psychologie pak řeší, jak lze tyto vlastnosti aplikovat do osobního života, práce i vztahů tak, aby přispěly k dosažení nejvyšší spokojenosti a smysluplného života.

S pojmem pozitivní psychologie je úzce spojováno jméno Martin Seligman, což je americký psycholog, který se zabýval psychologickou teorií známou jako „naučená bezmoc“. Na základě této své teorie se Seligman začal zabývat tou stránkou psychologie, která se zaměřuje na to pozitivní a inspirující. Seligman také rozvinul koncept well-beingu.

Jak mohou znaky pozitivní psychologie vypadat?

Pokud přemýšlíte, že do svého života začleníte pozitivní psychologii, zde je několik příkladů, které vám s tím mohou pomoci.

Uvědomění si silných stránek

Můžete si vybrat, zda si na přemýšlení o svých silných stránkách zvolíte klid a samotu nebo je proberete s někým komu důvěřujete. Hlavní je, abyste se nad svými silnými stránkami nebáli zamýšlet a pojmenovali je. Přidejte k nim rovnou i aktivity, které díky nim děláte a v čem vám vaše silné stránky v životě už pomohly a pomáhají.

Když si srovnáte své silné stránky, budete spokojenější a dostaví se pocit klidu. Dejte si na to čas a třeba přijdete na vlastnosti, o kterých jste si mysleli, že vám nejsou vlastní. Díky přehledu o svých silných stránkách tak můžete začít pracovat na spokojenějším životě a třeba vám to pomůže i se změnou práce, kterou neustále odkládáte, protože si myslíte, že na to nejste dost dobří, odvážní apod.

Praktikování vděčnosti

Zaměřte se na to, za co jste ve svém životě vděční. Když si minimálně ráno po probuzení a večer před spaním uvědomíte, za co můžete být vděční, zlepší se váš psychický stav. Klidně si pořiďte deník, do kterého si své vděčnosti budete pravidelně zapisovat. Pokud si na něco vzpomenete během dne, zapište si to nebo jen prožijte ten moment náhlé spokojenosti a uvědomění.

TOP rekvalifikační kurzy v roce 2024

Projevování vděčnosti

Nejen přemýšlení a zapisování toho, za co jste vděční je klíčové. Sdílejte svou vděčnost s ostatními okolo sebe. Poděkujte svým blízkým, pokud pro vás něco udělají. Poděkujte jim konkrétně a vysvětlete za co vaše díky získali. I vy sami si tak uvědomíte, čeho se vám dostává a budete se zase cítit o něco šťastnější. Nenechávejte si pocity vděčnosti jen pro sebe, tím, že uděláte radost svým blízkým se zlepší i váš život.

Myslete na to dobré

Každý den si o volné chvilce sepište tři až pět událostí, věcí, které se vám za ten den přihodily a byly pro vás dobré. Mapujte si pravidelně to příjemné, co se ve vašem životě děje a nezapomínejte, že může jít o naprosté maličkosti. Zamyslete se ke konci dne, co bylo skutečně to dobré a příjemné, co jste během dne prožili nebo jak s vámi dobře jednal někdo v okolí. Důležité je, aby to činilo radost vám, takže hleďte při přemýšlení o dobrých věcech hlavně na své pocity a to, co skutečně udělalo radost hlavně vám.

pozitivní psychologie

Vliv pozitivní psychologie a jak ho poznat?

Praktikování výše uvedeného vám pomůže pozitivněji se naladit. Jak pak ale poznáte, že na vás má tato psychologie skutečně vliv?

1.) Myšlení

Jako úplně první, co se vám na základě pozitivní psychologie změní, je způsob myšlení. Většina vašich myšlenek je najednou pozitivnější, povzbuzující a cítíte ve svém přemýšlení větší podporu než dřív. Ve špatných situacích nejprve vidíte to dobré, co přináší, případně nevidíte sklenici poloprázdnou ale poloplnou.

Opadá pocit přeplněnosti mysli. Najednou cítíte, že můžete přemýšlet jasněji a více v klidu. Nezaplňujete prostor v hlavě domýšlením negativních scénářů a nepřemítáte co by kdyby. Díky pozitivní psychologii a následné změně v myšlení máte celkově méně pochybností a větší víru v to, že vše dobře dopadne.

2.) Řeč těla

S pozitivním přístupem přichází i změna vašeho celkového fyziologického postoje. Jste více otevření a vnímavý. Na rozdíl od krčení se, křížení rukou před tělem a odvrácením očí, beze strachu na lidi pohlédnete, usmíváte se a nebojíte se vyjádřit svou energii.

3.) Fyziologie

Najednou cítíte celkové uvolnění i v oblasti svého fyzického těla. To se také pojí s výše uvedenou řečí těla. Váš postoj je uvolněný, nesvírá vás pocit úzkosti nebo strachu. Máte nižší srdeční tep, pomaleji a klidněji dýcháte a vymizí různé ataky, založené na strachu.

4.) Kvalita mezilidských vztahů

Pozitivní psychologie má vliv na kvalitu vašich vztahů. Když se cítíte v životě osaměli, dělá vás to nešťastnými. Často se tak děje, pokud lidem chybí přátelské, blízké vztahy.  Pokud začnete praktikovat ve svém životě pozitivní psychologii, zlepší se i vaše mezilidské vztahy. K lidem okolo sebe budete citlivější, otevřenější, a tak se i snáze spřátelíte a navážete hluboké pouto.

Lidé se s vámi cítí příjemně a bezpečně, následně vám na oplátku důvěřují a jsou dobrými přáteli i pro vás. Tak společně můžete pečovat a udržovat kvalitní vztahy.

5.) Emoce

V neposlední řadě pocítíte změnu ve svých emocích. Ze strachů, smutku, pocitů viny se najednou stane radost, spokojenost a pocit, že jste silní.

Tipy ke studiu pozitivní psychologie

Pokud se rozhodnete na sobě v tomto ohledu pracovat, využijte některé z publikací, které jsou na trhu volně dostupné a s pozitivním myšlením vám pomohou.

  • Atomové návyky; James Clear – k sehnání např. ZDE
  • Pozitivní inteligence; Shirzad Chamine – k sehnání ZDE
  • Emoční inteligence; Daniel Goleman – ZDE
  • Naučený optimismus; Martin Seligman – k dostání ZDE

Dostat se do bodu skutečné spokojenosti a povznést tak svůj well-being zase na další level je proces. Vydáte-li se však touto cestou, nešlápnete vedle. Utvrdíte se v tom, že dokážete využívat své silné stránky naplno, budete spokojení a zlepšíte své vztahy.

Mám zájem o odběr newsletteru