Zhruba 49 % českých firem nabízí v rámci nepeněžních výhod pro své zaměstnance stravenky. U zaměstnanců jsou oblíbené především díky snadnému využití. Slouží jako měna, kterou lze platit v restauracích i v některých obchodech. Pro zaměstnavatele představují způsob, jak zvýšit příjem svých zaměstnanců a zároveň jde o efektivní řešení, jak snížit daňový základ firmy.

Stravenky z pohledu zaměstnavatele

Výdaje za stravenky jsou daňově uznatelný náklad, jedná se tedy o atraktivní benefit i pro samotné zaměstnavatele. Zaměstnavatel si může uplatnit náklad do výše 55 % z ceny stravenky, zbylých 45 % z hodnoty stravenky hradí obvykle sám zaměstnanec. Částka je mu stržena při výplatě z čisté mzdy. Zaměstnavatelům vznikají se stravenkovým benefitem však náklady na administrativu a poplatky za stravenky placené stravenkové firmě.

V případě, že zaměstnavatel neposkytuje svým zaměstnancům benefit stravenek, může svým zaměstnancům nabídnout příspěvek na stravu v podobě závodního stravování. V takovém případě si lze uplatnit pouze náklady na provoz, nikoliv za hodnotu potravin. Daňový odpočet lze použít u zaměstnanců, kteří jsou v zaměstnání přítomni alespoň 3 hodiny během pracovní doby.

Výpočet nejvýhodnější stravenky, která umožňuje zaměstnavateli uplatnit maximální částku uznatelného daňového nákladu, vychází ze stanovené vyhlášky č. 589/2020 Sb., Ministerstva práce a sociálních věcí. Pro rok 2022 je pro zaměstnavatele nejvýhodnější příspěvek na stravenku 82,60 Kč, což se rovná 150 korunové stravence. Lze si tedy uplatnit 70 % z příspěvku na stravování a maximálně 55 % z hodnoty stravenky.

Stravenky pro zaměstnance

Zaměstnanec, pracující ve společnosti, která poskytuje jako svůj benefit stravenky, má na stravenku nárok po odpracování alespoň 3 hodin. Stravenky jsou však nenárokovým benefitem, což znamená, že podobu nároku na stravenky upravuje dohoda kolektivní smlouvy nebo vnitřní předpis. Vnitřní předpis upravuje mimo jiné i nárok zaměstnanců na stravenky v rámci dohod o provedení práce, dohod o provedení činnosti a zkrácených úvazků. Je jen na rozhodnutí zaměstnavatele, v jaké výši a za jakých podmínek příspěvek nastaví.

Aby si zaměstnavatel mohl odečíst z daní 55 % ze stravenky, musí zaměstnanec strávit v práci alespoň 3 hodiny v den, za který dostane stravenku. Pokud je v práci déle než 11 hodin, může mu zaměstnavatel přidělit dvě stravenky a odečíst si z obou příslušných 55 %.

V dnešní době home office je nutné říct, že zaměstnanec má nárok na stravenku i během práce z domova. Opět je zde nastavena podmínka odpracování minimálně 3 hodin. Pro zaměstnavatele to znamená, že musí splnit podmínky pro uplatnění stravenky jako daňově uznatelnou. Jedná se o stanovení počátku a konce pracovní doby a kontroly, zda zaměstnanec vykonává práci podle jeho pokynů. Zaměstnanec, který je na dovolené nebo je nemocný na stravenku nemá nárok.

Papírová stravenka nebo stravenková karta?

Doba jde dopředu a stále více společností se přiklání k elektronické verzi stravenek. Pro zaměstnavatele je praktičtější, administrativně jednodušší a odpadá jejich předávání zaměstnancům.  Navíc je zde i faktor rostoucí obliby ze strany sítě partnerů, kteří nabízí možnost využívat právě jejich stravenkovou kartu v rozšířené síti obchodů a restaurací. Jedná se o téměř 84 % všech podniků. Pro zaměstnance je použití karty celkově příjemnější než manipulace s papírovými ceninami. Na rozdíl od stravenek lze platit kartou jakoukoliv hodnotu nákupu. Stravenková karta funguje podobně jako bankovní karta. Z hlediska bezpečnosti je jí možné v případě ztráty okamžitě zablokovat.

Stravenky

Použití stravenkové karty je snadné

Elektronické stravenky

Společnost

Název poukazu

BANCIBO, SE

GastroCard

Benefit Management s.r.o.

Benefit Plus

CES ePlatby a.s. (Arca Capital)

Gusto Karta

Edenred CZ

Ticket restaurant karta

Up Česká republika

Estravenka

Satispoll (Neeco)

Benefitka

Sodexo Pass ČR

Gastro Pass CARD

Papírové stravenky

Společnost

Název poukazu

Edenred CZ

Ticket restaurant

Lidl stravenky

Naše stravenka

UP Česká republika

Chèque Déjeuner

Sodexo Pass ČR

Gastro Pass

 

Kde se stravenkami nakoupíte?

LIDL

V prodejnách Lidl lze použít maximálně 10 papírových stravenek od společností Naše stravenka, Sodexo, UP Česká republika a lze platit stravenkovou kartou Benefit Plus a eStravenka.

KAUFLAND

Obchodní řetězec Kaufland přijímá stravenky od společností Naše stravenka, Ticket Restaurant, UP Česká republika a karty Benefit Plus a eStravenka. Opět je počet papírových stravenek omezen na 10 kusů a hotovost se nevrací.

ALBERT

V Albertu uspějete s papírovými stravenkami Sodexo Pass, Ticket Restaurant a UP Česká republika. Stravenkové karty akceptuje od společností UP Česká republika, Edenred, Sodexo, CES ePlatby a Benefit. Jejich počet je omezen na pět kusů, ale vrací hotovost do 10 Kč.

TESCO

Prodejny Tesco přijímají stravenky od Gastro Pass, Ticket Restaurant a UP Česká republika. Platit je možné Gusto Kartou a kartou Benefit Plus. Maximálně lze použít pět stravenek při hodnotě nákupu maximálně 500 Kč.

Stravenkami nelze zakoupit alkohol, tabákové výrobky, drogistické zboží, oblečení a obuv, věci do domácnosti. V případě, že budete mít jednu z uvedených věcí v nákupu, systém v pokladně položku automaticky rozpozná a platbu stravenkami nepřijme.

Mám zájem o odběr newsletteru