Peníze, které zůstávají na běžných bankovních účtech jsou kvůli inflaci znehodnocovány. Ideální a zároveň bezpečný způsob, jak své peníze alespoň částečně ochránit, je založit si spořicí účet. 

Spořicí účet se zakládá jako doplněk k běžnému účtu. Pokud tedy máte na běžném účtu přebytečné peníze, je výhodné je převést na spořicí účet, kde je vyšší úrok a částečně je tím ochráníte před zmíněnou inflací.

Jak funguje spořicí účet?

Spořicí účet je nejjednodušší způsob, jak zhodnotit své peníze a velkou výhodou je, že spořicí účty nabízí skoro každá bankovní instituce. Lehce si lze založit spořicí účet ke svému běžnému účtu nebo si lze vybrat spořicí účet s tím nejvyšším úrokem u jiné banky. Založení spořicího účtu je u většiny bank bez minimálního počátečního vkladu, založení a vedení je zdarma.

Spořicí účty se řadí mezi konzervativní formu investice, úroky se pohybují na nízkých sazbách, ale poskytují bezpečí v podobě nulového rizika ztráty a zároveň jsou vklady ze zákona pojištěny. O vklady do limitu 100 tisíc eur – necelých 2,5 milionu korun se tedy bát nemusíte.

Jak vybrat spořicí účet?

Spořicí účet nabízí většina známých bankovních institucí. K tomu, abyste si vybrali nejlepší spoření, je potřeba se zaměřit na následující aspekty.

Spořicí účet

Spořicí účty se řadí mezi konzervativní formu investice, úroky se pohybují na nízkých sazbách, ale poskytují bezpečí v podobě nulového rizika ztráty a zároveň jsou vklady ze zákona pojištěny.

1.) Úrok

Úrok je prvním parametrem, který potřeba vyhledat. Čím vyšší úrok, tím více peněz se vám na spořicí účet připíše. Spolu s úrokem je dobré vědět, že se naspořené prostředky ještě před připsáním daní. Srážková daň je ve výši 15 %. Její výpočet probíhá při připisování úroků a poté se zaokrouhluje na celé koruny dolů. Srážkovou daň odvádí za klienta banka a na účet připíše už čistý zisk.

Úroky se uvádí v procentech se zkratkou p. a. – per annum, který uvádí úrok za rok. Některé banky mohou uvádět i zkratku p. m. – per mensem, jedná se o úrok za měsíc. Nejčastěji se úroky pohybují průměrně okolo 3 % p.a. Můžete se setkat s vyšší sazbou, ale nejčastěji se jedná o akce pro nové klienty a tento úrok dostanete pouze na omezenou dobu, nejčastěji na půl roku.

2.) Pásma úročení

Úroky se mohou odvíjet od výše vložených prostředků – tzv. pásmové úročení. Každá banka si stanovuje svá pásma pro vklad a od nich odvíjí příslušné úroky. Spořicí účty bohužel nefungují na principu, že čím více prostředků na spořicí účet vložíte, tím máte vyšší úrok. Většina bank nabízí naopak vyšší úroky na nižší částky. Banka po překročení nastaveného pásma úročí překročenou částku nižším úrokem. Některé banky nabízí pro své klienty i jiné podmínky ohledně úroků. Zohledňují placení kartou a časté vkládání prostředků. Za určitých podmínek může být úrok na spořicím účtu navýšen.

Studujte rekvalifikační kurzy

3.) Poplatky na spořicím účtu

Výše poplatků je dalším bodem, který je důležitý při výběru spořicího účtu hlídat. Některé banky si účtují poplatky nejen za vedení účtu, ale i za odchozí platby nebo elektronické výpisy. Ideální je si založit spořicí účet bez poplatků, aby se nestalo, že poplatky překročí úroky a celé spoření bude postrádat smysl.

4.) Snadný přehled

Nejjednodušším způsobem, jak mít své finance pod dohledem, je založení internetového bankovnictví. Internetové bankovnictví navíc nabízí snadné převedení naspořených prostředků na běžný účet, kde je lze posléze vybrat. Některé banky mají však stanovenou určitou minimální částku, která musí na spořicím účtu zůstat. Proto nezapomeňte tento fakt zohlednit při svém výběru spořicího účtu. Další výhodou internetového bankovnictví je náhled na připsané úroky a zasílání peněz z běžného účtu právě na ten spořicí.

Inflace a vliv na spořicí účet

Meziroční míra inflace v září dosáhla rekordních 18 procent. Banky proto v naprosté většině případů svým klientům zvýhodnily spoření na spořicích účtech. Jedná se o zvyšování úrokových sazeb. Sazby těch nejlepších se nyní pohybují v rozpětí 4,61 až 5,75 %. Některé banky jen upravily výši zůstatku, který zhodnocují výhodnější sazbou. Vklady i přes zajímavější úročení bohužel stále ztrácejí na hodnotě.

Shrnutí – výhody a nevýhody spořicího účtu

Výhody spořicího účtu

  • nabízí vyšší zhodnocení než běžný účet,
  • snižuje dopad inflace,
  • vklady jsou ze zákona pojištěny,
  • nejedná se o rizikovou investici,
  • většinou je zdarma,
  • není vázaný minimálním vkladem.

Nevýhody spořicího účtu

  • nízký úrok,
  • úrok se odvíjí od vložené částky,
  • ve většině případů nutnost založení běžného účtu u banky,
  • pokud je na spořicím účtu výpovědní doba, tak po dobu výpovědní lhůty není možné s penězi manipulovat.

Mám zájem o odběr newsletteru