Kdo dosáhne nakonec na vyšší rodičovský příspěvek? Poslanci o tom dnes rozhodli. Vyšší rodičovskou z 220 tisíc na 300 tisíc korun získají ti, kteří budou mít aktivní rodičovský příspěvek k datu 1.1.2020 a mladší dítě čtyř let.

Vyšší rodičovská bude, už je rozhodnuto!

Dnes rozhodla sněmovna o tom, že rodičovský příspěvek zvýšený z 220.000 Kč na 300.000 Kč dostanou od ledna 2020 jen rodiny s dětmi do čtyř let, které dosud příspěvek nevyčerpaly. Zákon se prosadil díky stranám ANO a ČSSD spolu s komunisty. Senát a opozice chtěli prosadit štědřejší verzi, která počítala s navýšením rodičovské o 80 tisíc korun pro všechny rodiče s dětmi do čtyř let.

Rovněž ministryně Maláčová chtěla ještě zabojovat, aby na příspěvek měli nárok i ti, kteří již rodičovskou vyčerpali, ale mají mladší dítě čtyř let. Bohužel jí tato snaha nevyšla, podle ministryně financí Schillerové (ANO) by na to nebyly finanční prostředky ve státním rozpočtu.

Poslanci tedy přehlasovali Senát, který jim návrh vrátil. Senátní verzi podpořilo pouhých 79 poslanců z řad ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, což na schválení bohužel nestačilo. Hnutí ANO, ČSSD a poslanci KSČM se v tomto hlasování zdrželi. Pro původní verzi hlasovalo 186 poslanců, nikdo nebyl proti. Novelu ještě musí podepsat prezident, ten se však vyjádřil, že s podpisem nemá problém, a že ji podepíše co nejdříve.

Rodiny nelze posuzovat podle doby vyčerpání rodičovského příspěvku

Podle Senátu je fakt, že ten kdo vyčerpal nebo nevyčerpal příspěvek tím nejhorším kritériem, které mohlo být zvoleno. Senátní verzi dnes hájil senátor Marek Hilšer. Rodin, které mají dítě do čtyř let věku, ale rodičovský příspěvek již vyčerpaly, je podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí cca 70 tisíc.

Nicméně už během dopoledne bylo jasné, že senátní verze nemá šanci projít. Koalice totiž deklarovala, že bude stát za svým prvotním návrhem. Ač by se politická strana ČSSD k Senátu připojila, po ostrých debatách s Babišem však nakonec couvla.

Nakonec glosoval i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek:
„Dovolte mi, abych složil hold sociální demokracii. Nepodařilo se vám prosadit vyšší platy pro učitele, ač jste to avizovali, nepodaří se vám zvýšit férově rodičovskou, ale zvýšili jste dvojnásobně poplatek za zápis do katastru nemovitostí.“

Nebo předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura:
„Nemáme peníze na spravedlivý rodičovský příspěvek, ale máme v rozpočtu 800 milionů na poradenské služby na ministerstvu práce a sociálních věcí.“

To rozčílilo Jana Hamáčka (ČSSD)
„Byly doby, kdy tady vládla pravicová vláda. Ti samí, co dnes říkají, že je potřeba zvedat rodičovský příspěvek, tak během svých vlád škrtali, nejen v sociálních výdajích, ale i v platech. A nám budete něco vyčítat? A kdo vymyslel rodičovský příspěvek? Sociální demokracie. Začněte u sebe.“

Atmosféra byla opravdu napjatá. Ve Sněmovně bylo zpestřením i vystoupení premiéra Andreje Babiše (ANO), toho na chodbě zastavily maminky s dětmi, které již příspěvek vyčerpaly a na 80 tisíc tedy již nemají nárok. Premiér jedné z nich dokonce slíbil, že jí dá peníze ze svého, aby měla hezké Vánoce. Na otázku, jestli doplatí peníze všem, které se ocitly ve stejné situaci jako tato žena, však už neodpověděl. Ženy vystupovaly za nezávislé hnutí, které najdete pod označením #takepecujeme na sociálních sítích.

Nejdůležitější informace k navýšení rodičovského příspěvku

K navýšení rodičovské dojde k datu 1.1.2020 AUTOMATICKY v případě, že budete k datu 1.1.2020 aktivně rodičovský příspěvek pobírat a vaše dítě bude do čtyř let věku!

Nikdo nebude muset na úřadu práce o navýšenou částku 80.000 Kč osobně žádat! Na Úřad práce zajděte, pokud budete chtít upravit výši měsíční částky. Všichni příjemci, kterých se tato změna dotkne, obdrží informace dopisem.

V lednu 2020 vám bude rodičovský příspěvek vyplácen ve stejné částce, jakou jste měli v prosinci 2019, pokud si tedy nepožádáte o úpravu měsíční výše rodičovské. Prodlouží se pouze doba pobírání rodičovského příspěvku, a to až do čtyř let věku dítěte či do vyčerpání celkové částky 300.000 Kč. Žádat o změny výše a délky rodičovské můžete osobně, elektronickým formulářem nebo poštou.

Upozornění! Poslední nižší částka může být zahrnuta do předchozího měsíce a RP vám může být zkrácen o rozhodující měsíc. Pobírat vám stačí alespoň 50 Kč měsíčně. Měnit délku a výši rodičovské můžete každé 3 měsíce.

Pokud rodič nemůže doložit předchozí příjmy, od 1.1.2020 je maximální hranice čerpání stanovená na 10.000 Kč (nyní 7.600 Kč). Nejvyšší možná hranice pro ty, co jsou schopni příjem doložit, je stejná jako výše peněžité pomoci v mateřství.

Více najdete https://orangeacademy.cz/clanky/navyseni-rodicovskeho-prispevku-2020/

Když budete chtít poradit, napište nám do komentáře. Také se můžete obrátit na Úřad práce, kde budou k dispozici informátoři přímo pro rodičovský příspěvek. E-mailová adresa pro elektronickou komunikaci je rodicak@uradprace.cz.

Zdroj: Web poslanecké sněmovny, Facebook Jana Maláčová, Kurzy.cz

Mám zájem o odběr newsletteru