Rekvalifikační kurz programování vám pomůže otevřít dveře do IT světa. Vývojář je stále dost žádané povolání a můžete se dostat k velmi zajímavým projektům. Firmy nabízejí různé formy spolupráce a vybírat si můžete z různých a vám blízkých projektů. Jako programátoři můžete vyvíjet software ve zdravotnictví, v oblasti životního prostředí nebo se podílet na projektu z druhého konce světa.

Kdo je programátor?

Podle encyklopedie profesí je programátorem ten, kdo vytváří části aplikací nebo jejich kombinací staví větší celky. Programátor samozřejmě dále spolupracuje s ostatními členy týmu, kteří se zabývají testováním, analýzou a komunikací s klienty. Svou práci vykonává programátor v prostředí k tomu určenému. Takovým prostředím je právě programovací jazyk, kterých je hned několik.

Podle toho, v jakém jazyce daný programátor pracuje, rozlišujeme, zda vyvíjí na BackEnd nebo FrontEnd. Jednoduše řečeno vývojáři v BackEnd prostředí programují v aplikaci to, co běžný uživatel na první pohled nevidí. FrontEnd vývojáři se zase starají o to, aby se aplikace zobrazovala tak, jak má a mají na starost tu část, kterou už konečný uživatel může vidět.

Programovací jazyky a jak se v nich vyznat?

Pokud si vybíráte kurz programování, měli byste se zaměřit na to, kým se chcete v konečném výsledku stát a čemu se věnovat. Každý z programovacích jazyků vás totiž povede jiným směrem. Láká vás tedy více BackEnd nebo FrontEnd?

Java

Nejpoužívanější jazyk na celém světě. Jazyk Java si prošel dlouholetým vývojem, při kterém dodržovali pravidla, jako je například jednoduchost, bezpečnost, výkonnost nebo dynamičnost. Java se využívá pro vývoj webových aplikací a je vhodná pro všechny druhy klientských aplikací.

PHP

PHP je programovací jazyk, který se využívá pro vznik internetových stránek a webových aplikací ve formátu HTML, XHTML nebo WHL. Tento programovací jazyk umožňuje propojení stránky s databází (těch je také několik druhů, např. MSSQL, MySQL a další). PHP můžete využít i k tvorbě konzolových nebo desktopových aplikací.

Naučte se programovat v našem kurzu

Python

Python je programovací jazyk, který ideálně slouží jako nástroj pro psaní skriptů a rychlý vývoj aplikací. Tento jazyk lze využít také jako skriptovací jazyk pro aplikace v jiných jazycích.

Mezi další programovací jazyky se kterými se často setkáte jsou například JavaScript nebo C#. JavaScript se stará o to, aby webové aplikace byly interaktivní a jejich obsah se dal dynamicky nahrávat. C# je vhodný pro webové nebo desktopové aplikace a nejčastěji se využívá při tvorbě e-shopů nebo bankovních aplikací.

Proč pracovat jako programátor?

Při práci programátora máte velkou volnost výběru a možnost být flexibilní. Můžete si vybírat, na jakých projektech chcete pracovat, kdy chcete pracovat a pro koho. Můžete si vybrat, jestli chcete být klasicky zaměstnaní nebo pracovat na IČO a mít tak dveře stále otevřené. Co dalšího přináší práce programátora?

1.) Velká poptávka

Firmy stále hledají šikovné programátory. Pokud jste se tedy rozhodli orientovat svou kariéru na vývoj, budete mít spoustu příležitostí k nalezení práce.

2.) Možnost full remote

Možnost pracovat z domu nebo odkudkoli na světě je u programátorů celkem běžná. Můžete si sami zvolit kdy budete pracovat a kde. Pokud si se společností dobře nastavíte podmínky spolupráce, můžete si klidně vzít i den volna a o nic nepřijdete.

3.) Vysoké mzdové ohodnocení

Vývojáři se stále mohou pyšnit krásnými mzdami. Čím více dovedností získáte a čím hlubší je vaše odbornost, tím lepší peníze dostanete. Zdokonalujte se v programování a učte se stále nové poznatky, přinese vám to nespočet výhod.

rekvalifikační kurz programování

Jak se stát programátorem?

V případě, že máte prostor studovat IT na střední nebo vysoké škole, je to jeden ze způsobů, jak se k programování dostat. Dále můžete využít rekvalifikační kurzy programování, které jsou velmi intenzivní, jelikož jejich doba trvání je značně kratší, než studium na škole. Většina zaměstnavatelů nemá s absolvováním rekvalifikačního kurzu žádný problém. Pokud rekvalifikační kurz programování doplníte i dalšími projekty z vlastní iniciativy, uděláte na budoucího zaměstnavatele opravdu dojem.

Ve vývoji se neustále zdokonalujte, učte se co nejvíce novým věcem a využívejte moderních nástrojů. Pokud vyvíjíte své vlastní projekty, prezentujte je například na platformě GitHub. Vznikne vám tak portfolio, do kterého může hiring manažer při výběrovém řízení nahlédnout. Podpoříte tím své povídání, životopis a prakticky ukážete, jaké máte schopnosti a kterým směrem se vyvíjíte.

Co vám rekvalifikační kurz programování přinese?

Například kurz programování od Orange Academy je sestaven tak, aby se v něm orientovali i úplní začátečníci, kteří se chtějí naučit základy v oblasti programování webových aplikací. V kurzu se naučíte pracovat s programovacím jazykem PHP. Dozvíte se, jak navrhovat a tvořit webové aplikace spolu s databázemi a také, jak samotné databáze navrhovat a tvořit.

V rekvalifikačním kurzu programování se naučíte logicky používat a chápat struktury programovacího jazyka, což vám pak v praxi velmi pomůže i v případě, že se rozhodnete pracovat s jiným programovacím jazykem. Při práci programátora je totiž velice důležité, aby vám logické přemýšlení nedělalo problém a abyste byli schopni si konečný výtvor představit a pochopit všechny návaznosti.

Závěrem kurzu je zkouška, po které získáte oficiální osvědčení o rekvalifikaci s celostátní platností pro rekvalifikační program Programátor WWW aplikací.

TOP rekvalifikační kurzy v roce 2024

Kde můžete rekvalifikační kurz programování absolvovat a kolik stojí?

Rekvalifikační kurz programování můžete navštívit hned na několika místech v České republice. Orange Academy nabízí tento kurz například v Brně nebo Praze a také online. Celý kurz vám zabere dohromady 5 sobot v čase od 9:00 do 15:00 hodin. Do těchto lekcí je rozložena celá osnova kurzu, kterou naleznete ZDE.

Cena kurzu je 11.990 Kč. Při proplacení kurzu můžete také zvolit možnost proplacení úřadem práce, kdy všechny informace potřebné k tomuto kroku naleznete na jejich webových stránkách: https://www.uradprace.cz/rekvalifikace-1. Stejně tak, pokud vám kurz programování pomůže ve zvýšení kvalifikace ve stávajícím zaměstnání, můžete platbu za kurz probrat se svým zaměstnavatelem.

Mám zájem o odběr newsletteru