OSOBNÍ ZKUŠENOST Dlouho jsem přemýšlela, jak vám co nejvíce přiblížit, jak probíhá rekvalifikační kurz pořádaný společností Orange Academy s.r.o. Dokonce jsem se byla na jedné úvodní lekci podívat, o čemž si můžete přečíst v článku „Byla jsem na první lekci mzdového účetnictví se základy personalistiky v Brně.“

Nicméně pořád to nestačilo na to, abych si utvořila komplexní představu o tom, jak rekvalifikační kurz skutečně probíhá, jak je obtížný a jak vypadá nakonec závěrečná zkouška. Proto jsem se rozhodla kurz absolvovat celý. Kromě toho, že jsem na rodičovské dovolené, podnikám jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ).

Rekvalifikační kurz POVEZ II pro OSVČ a zaměstnance

A právě v této situaci jsem využila dotační program POVEZ II. O co se jedná? Možná budete překvapeni stejně jako já nebo paní na pracovním úřadě v menším městě v okrese Brno-venkov. Ani tam o tom, že úřad práce přispívá na vzdělání zaměstnavatelům a jejich zaměstnancům a osobám, které vykonávají práci na OSVČ, neměli ani tušení. Mnoho z vás zná spíše dotační programy pro ty, kteří jsou v evidenci o zaměstnání na ÚP. Ale tohle je úplně jiný případ, na „pracáku“ být opravdu nemusíte. Sepsala jsem o tom článek, pokud vás to více zajímá https://orangeacademy.cz/clanky/rekvalifikacni-kurzy-povez-ii/.

Přihlásila jsem se na rekvalifikační kurz účetnictví

Přihlášení do kurzu přes webové stránky Orange Academy s.r.o. bylo snadné a intuitivní. Následně jsem obdržela na e-mail potvrzení a uhradila fakturu. Následovalo čekání na začátek kurzu. Těšila jsem se tedy na sobotní datum 1.2.2020, kdy měl být kurz zahájen v Brně. Pár dní předtím mi přišlo několik e-mailů a sms upozornění na začátek rekvalifikace.

Tři dny před první lekcí jsem obdržela e-mail s bližšími informacemi. Součástí byla i podrobná mapka, kde najdu místo konání kurzu a následně i učebnu. Kurz totiž probíhá v budově Střední průmyslové školy stavební v Brně. Po vstupu do budovy je po levé straně recepce, takže je možné se na cestu k učebně doptat ještě tam. Všude jsou ale rozmístěny informační tabulky s šipkami, bloudit tedy opravdu nebudete.

Jaký je harmonogram výuky?

V budově se nachází dva automaty na kávu a jeden na drobné pochutiny. Svačinu a oběd si můžete vzít s sebou, ale během půlhodinové pauzy na oběd stihnete zaskočit do blízkého bistra na polévku či jiné občerstvení. Dále vás čekají ještě dvě další pauzy – dopolední a odpolední. Celý rekvalifikační kurz probíhá od 9:00 – 15:00 hod., a to každou sobotu. Při této rekvalifikaci si můžete zvolit 8 nebo 10 lekcí, záleží na tom, zda máte zájem o dvě lekce navíc s praktickou výukou na počítači v účetním programu POHODA.

Jak probíhala první lekce?

Před začátkem výuky se nám představila lektorka kurzu paní Bc. Prátová. Rovnou nás seznámila s harmonogramem výuky a probrala s námi celou osnovu následujících lekcí. Většina studentů byla přihlášena na celých deset lekcí, někteří jen na osm. Ale během kurzu je možné se kdykoliv na poslední dvě lekce na počítači přihlásit. Zkouška probíhá v rámci osmé lekce. Učebnici, propisku, plánovací kalendář, sešit a bločky na poznámky a příklady dostanete na kurzu mzdového účetnictví. Během první lekce jsme probrali teorii a spočítali si i pár příkladů.

Témata byla:

  • Personální a mzdová agenda (osobní spis, GDPR, lékařské prohlídky, povinnosti zaměstnavatele a zaměstnance atd.)
  • Mzdová agenda (nástup zaměstnance, ukončení pracovního poměru atd.)
  • Pracovní právo (právní předpisy, Zákoník práce atd.)
  • Mzdová problematika (pracovní smlouvy, výpověď, pracovní doba, dovolená, překážky v práci, mzda a plat, zaručená a minimální mzda atd.)

Probrali jsme toho opravdu mnoho. Paní lektorka nás během výuky upozorňovala na aktuality, zákony v řešení, sdělovala aktuálně platné paragrafy ze Zákoníku práce apod. Rovněž nám paní Bc. Prátová doplňovala teorii o praktické informace z praxe, což jsme řešili i mezi námi studenty. Každý z nás má za sebou jiné pracovní zkušenosti, a tak s pomocí jejich sdílení si všichni rozšiřujeme obzory.

Po každé kapitole následovaly opakovací otázky, díky nimž jsme si mohli ověřit, zda dané problematice dobře rozumíme. Uváděli jsme si příklady a zkoušeli přemýšlet, např. kdy končí pracovní poměr při výpovědi k určitému datu nebo jsme počítali kolik dní má zaměstnanec nárok na dovolenou za kalendářní rok či odpracované dny, a jak je to s přečerpanou dovolenou v případě výpovědi.

Příště nás budou čekat srážky ze mzdy a budeme se více věnovat počítání a přemýšlení nad příklady. Když jsem dorazila domů, měla jsem z první lekce dobrý pocit. Další den jsem dostala e-mail s přihlašovacími údaji do e-learningu. Studium totiž nespočívá jen v prezenční výuce, ale procvičovat si probíranou látku můžete i doma. Po každé lekci na vás tedy bude čekat opakovací test 🙂

Pro aktuální videa z oblasti práce a personalistiky odebírejte kanál Orange Academy. Vyplatí se to!

Mám zájem o odběr newsletteru