OSOBNÍ ZKUŠENOST Začátkem října (konkrétně 5.10.) začal v Brně opět kurz mzdového účetnictví se základy personalistiky. Tentokrát byla účast vysoká, a tak jsem se na kurz vydala podívat. Do kurzu se v tomto termínu přihlásilo 28 studentů, z čehož jeden z nich na poslední chvíli přešel do kurzu klasického podvojného účetnictví. Zhruba polovina z nich se přihlásila pouze na lekce mzdového účetnictví se základy personalistiky, další polovina si k výuce přidala ještě dvě lekce procvičování učiva na počítači.

Jak celý kurz probíhal? Jaká byla atmosféra?

Kurz probíhal v čase od 9:00 do 15 hodin. Samozřejmostí byla delší obědová pauza v délce 30 minut a 2 kratší pauzy. Jedna dopoledne a druhá odpoledne, což považuji za dostačující. Celá první lekce začala moc příjemně. Kurz opravdu začínal na čas a v učebně se před devátou hodinou ranní sešlo 26 studentek. Ano jednalo se o samé ženy. I když vím, že se občas na tento kurz přihlásí i muži, ti však upřednostňují spíše kurz klasického podvojného účetnictví, daňové evidence, daňového specialisty atd.

Kurzem provázela lektorka paní Bc. Michaela Prátová, která je rovněž garantkou rekvalifikačního kurzu „Mzdové účetnictví se základy personalistiky“ pro celou Českou republiku. Věděli jste třeba, že přímo tento kurz probíhá ve 21 městech po celé České republice? A to už od roku 2009. Vybrat si tak můžete podle místa svého bydliště. Nemusíte tak dojíždět stovky kilometrů každý týden.
mzdové účetnictví se základy personalistiky
Celý kurz obsahuje 8 nebo 10 lekcí, záleží, zda si ke kurzu přidáte 2 lekce procvičování na PC. V Brně se koná vždy v sobotu na adrese Kudelova 8.

Jaký jsem měla dojem ze začátku kurzu?

Po představení lektorky, paní Bc. Prátové byl všem studentům představen celý koncept kurzu, časová osa a předány kontakty na lektora. Ty se mohly studentům hodit např. v případě nemoci apod. Aby byl student připuštěn ke zkoušce, je nutná 80% účast. Proto se na začátku každé lekce všichni přítomní podepisují do prezenční listiny.

Nebojte se však, pokud vás překvapí delší nemoc, o kurz nepřijdete, určitě se dá domluvit na náhradním termínu či jiném řešení. Navíc kurz navazuje zpravidla dalším kurzem, je tak možné si chybějící učivo následně doplnit v jiném termínu, popřípadě v jiném městě, kde lekce zrovna probíhají.

Po krátkém úvodu se lektorka seznámila s každou uchazečkou. Ta vždy řekla pár slov o sobě, především, proč se na kurz přihlásila a jaké má dosavadní zkušenosti se mzdovým účetnictvím nebo s personalistikou. V učebně se nacházely žákyně s menší či větší praxí, ale i naprostí začátečníci. Kurz je zaměřen opravdu pro každého.

Studijní materiály pro mzdové účetnictví se základy personalistiky

Na úplném začátku této lekce obdržela každá studentka studijní materiály, které využije po celou dobu kurzu. Jedná se především o učebnici s praktickými příklady. Ukázku učebnice najdete na webu Orange Academy, stejně jako celou osnovu kurzu a další vypsané termíny konání po celé ČR.
kurz účetnictví se základy personalistiky
Kromě toho získáte také přístup do moderního e-learningu, kde si můžete procvičovat rozšiřující příklady, ověřit si své znalosti formou různých testů či komunikovat s lektory. Najdete zde i různá upozornění na změny ve výuce apod.

Zadávání mezd si pak studenti procvičují na svých nebo zapůjčených noteboocích v účetním programu POHODA. Kromě výuky získáte přístup i k videím na Youtube kanálu, kde pro vás připravujeme novinky z oblasti mezd, personalistiky, účetnictví a změny v zákonech.

Na konci kurzu musí každá absolventka vykonat zkoušku svých znalostí. Následně získá osvědčení o rekvalifikaci s akreditačním číslem vydaným MŠMT ČR s celostátní platností.

Co se probíralo na první lekci?

Na první lekci se probral celý zákoník práce. Lektorka do svého povídání zahrnula i novinky ze zákoníku práce, které jsou platné od 1. července 2019, ty další pak od 1. ledna 2020. Studentky tak získaly aktuální informace, s lektorkou prošly např. GDPR, lékařské prohlídky u zaměstnavatelů, pracovní smlouvy a dohody, mzdovou agendu, pracovní právo, novelu zákoníku práce, pracovní cesty, pracovní neschopnost či výpověď z práce a mnoho dalšího.

Výhodou bylo, že přítomné ženy mohly na probíranou látku ihned reagovat a pokládat další doplňující otázky. Ty, co měly již nějaké pracovní zkušenosti v této oblasti, tak naopak přispěly svými zkušenostmi a poznatky – zákon versus praxe.

Shrnutí:

Celkově na kurzu panovala dobrá nálada a příjemná atmosféra. O přestávkách se spolu všichni bavili, povídali si a smáli se. Průběh výuky nebyl vůbec škrobený, ale naopak uvolněný, přitom však všichni naslouchali a směrovali pozornost k lektorce. Věřím, že i další lekce budou probíhat v tomto duchu a doufám, že se na některou z nich opět podívám 🙂
A pokud stále váháte, zda do kurzu jít či nikoliv, můžete si přečíst 288 recenzí kurzu.

Odebírejte náš kanál Orange Academy https://bit.ly/2OuKY7O.

Mám zájem o odběr newsletteru