Přijímací řízení u policie trvá až tři měsíce. Během něj jsou prověřovány nejen fyzické, ale i psychické schopnosti kandidátů. Přečtěte si, jak se co nejlépe na psychotesty připravit!

Psychotesty u policie: K čemu slouží?

Pokud se chystáte přihlásit jako uchazeči o práci u policie, armády, vězeňské služby, celní správy či dalších bezpečnostních sborů, budete muset absolvovat psychotesty, kterými však není jednoduché projít. Jejich cílem je prozkoušet kandidáty po osobnostní i výkonové stránce a vyřadit ty, jež se pro tuto práci nehodí.

Co vás na psychotestech policie čeká?

Připravte se na testování v délce pěti až osmi hodin, při němž budete:

  • vyplňovat výkonové testy a zaškrtávat v časovém limitu správné možnosti – testuje se při nich například kvalita verbální i figurální paměti, ale také schopnost práce ve stresu,
  • odpovídat formou ano či ne, příp. škálově na různé psychodiagnostické dotazníky, ale i kreslit listnatý strom, psát sebehodnocení či životopis – osobnostní část testování má za úkol najít správné uchazeče (např. se schopností asertivního chování) a naopak vyselektovat ty nevhodné,
  • hovořit s psychologem o motivaci, osobním životě, ale také o odpovědích v osobnostních testech, které se mu budou jevit jako nejasné – vaším úkolem zde bude podat rozumné vysvětlení.

Pamatujte, že psychotesty policie není dobré podceňovat, protože podle statistik u nich uspěje cca pouze 40 % až 50 %, ať již kvůli nevhodným osobnostním rysům (přílišné nebo nedostatečné agresivitě, nezralosti, impulsivnosti apod.) nebo (nedostatečné výkonnosti, neschopnosti soustředit se, nízké inteligenci,…).

Ne vše lze ovlivnit, ale na některé části psychotestů se můžete dlouhodobě připravovat a zvýšit tak výrazně šance na přijetí. Pokud myslíte práci u policie vážně, doporučujeme vám číst dále a řídit se následujícími tipy!

Psychotesty policie: Jak se na ně připravit?

Přečtěte si, jak se co nejlépe připravit na psychotesty u policie. U výkonové části budete potřebovat především vaši paměť. Víte-li, že s ní máte problémy, začněte s jejím dlouhodobým a soustavným procvičováním. Mozek můžete podpořit také vhodnými potravinami. Zkoušejte si také vyplňovat zdarma podobné testy. Ne nadarmo se říká, že praxe dělá mistra!

Co se osobnostní části testů týká, je velmi těžké se na ně připravit, ale obecně se doporučuje odpovídat vždy pravdivě, neboť jsou koncipovány tak, aby odhalili nepravdivé odpovědi. Pokud by se vám je však i přesto podařilo obelstít, v práci vás pak mohou jakožto nevhodného kandidáta potkat problémy.

U pohovoru s psychologem si pak odpovědi rozmýšlejte a pamatujte, že pokud se vás na některé zeptá, budete si je muset umět obhájit! Následně vám řekne, v čem spočívají vaše silné, ale i slabé stránky.

Nezapomeňte před testováním ani na:

  • hluboký a kvalitní spánek,
  • dostatečnou časovou rezervu na cestu do místa, kde budou testy probíhat,
  • svačinu, která vám zajistí rychlý přísun energie (banány, čokoláda, hroznový cukr apod.).

psychotesty policie

Typy testů

Níže jsme pro vás sepsali přehled psychotestů policie, které si můžete na internetu najít a vyzkoušet:

  • EQ-TEST – slouží například k prověření komunikačních dovedností – měl by vám vyjít min. 60. percentil,
  • COGIT, MEMREX – chcete-li si procvičit paměť, pozornost nebo schopnost fungovat ve stresu, v prvním jmenovaném byste měli získat min. 45. percentil a ve druhém min. 40. percentil,
  • OSPAT – v něm si vyzkoušíte test osobnosti – neměly by vám vyjít vysoké hodnoty v disociální, histrionské, pasivně-agresivní, paranoidní a emočně nestabilní osobnosti.

Podaří-li se vám psychotesty policie projít, čeká vás nástupní příprava ve školicích střediscích, zkoušky z odborné způsobilosti a následné zařazení do výkonu služby. Celý tento proces trvá obvykle až jeden rok. Pokud jste však dostatečně motivovaní, vše zvládnete. Pomoci vám může i informace o zvyšování platů – v začátku je policistům vyplácen ve výši 25 720 Kč.

Zdroj: kpolicii.epsychotesty.cz, policejni-psychotesty.psychoweb.cz, idnes.cz

Mám zájem o odběr newsletteru