Znáte ten pocit, kdy nemůžete usnout nebo se během noci několikrát vzbudíte? Pokud ano, podívejte se na tipy, jak docílíte hlubokého spánku.

Špatný spánek: Aneb jak poznat, že máte problém

Špatný spánek může mít různé příčiny. Některé jsou ihned zřejmé, nad jinými se člověk musí více zamyslet. Níže najdete možná řešení vašeho problému. Nejprve se však podívejte na projevy špatného spánku, podle nichž pak snadněji určíte i příčinu:

  • trvá vám dlouho, než usnete,
  • často se během noci probouzíte,
  • probouzíte se příliš brzy,
  • ráno se cítíte unavení a přes den se sníženou psychickou výkonností.

Hluboký spánek: Tipy na to, co dělat, když nemůžete usnout

Abyste docílili hlubokého spánku, je třeba změnit některé návyky. Mezi nejčastější nešvary, kterých se lidé dopouštějí, patří:

  • spaní v nevětrané místnosti,
  • špatná pokojová teplota,
  • příliš mnoho myšlenkových pochodů a duševní neklid,
  • večerní práce na notebooku či mobilním telefonu,
  • nedostatečná eliminace světla,
  • kalorická, těžce stravitelná jídla.

Poznáváte se v některém z výše uvedených bodů? Pokud ano, přečtěte si tipy, jak se těmto nešvarům vyvarovat.

Věnujte pozornost prostředí, ve kterém spíte

V první řadě si vždy před spaním vyvětrejte. Čerstvý vzduch napomáhá lepšímu dýchání a snazšímu usínání. Pro hluboký spánek je důležitá i správná pokojová teplota. Ta se pohybuje mezi 17 až 20 stupni Celsia. Jakmile bude vyšší, budete se potit a hůře usínat.

Pro zdravý spánek je důležitá i správná délka postele (měla by být alespoň o 15 až 20 cm delší než je vaše výška), kvalitní matrace a povlečení (v létě volte bavlněné, v zimě flanelové, které zahřeje). Povlečení také pravidelně měňte.

Tip: Máte-li problém s nedostatkem času na spaní, podívejte se, jak ho pro sebe více získáte pomocí work life balance.

hluboký spánek

Před spaním se zklidněte

Není dobré usínat s přemírou myšlenek a vnitřního napětí. Pokud víte, že problém s dosažením hlubokého spánku vězí zde, najděte si způsob, jak se po stresujícím dni uklidnit. Jedním z nástrojů jsou pravidelné meditace.

Vyvarujte se používání počítače či telefonu

Je prokázáno, že modré světlo z obrazovky počítače, televize, tabletu či telefonu snižuje produkci spánkového hormonu melatoninu. Kromě toho sledováním obrazovky nutíte mozek k větší aktivitě. Jakékoliv elektronické zařízení byste proto měli vypínat minimálně hodinu před usnutím. Zároveň byste ho měli kvůli elektromagnetickému záření odkládat co nejdál od hlavy.

Eliminujte další světelné zdroje

Bydlíte-li ve městě, eliminujte i světlo z ulic, které se podílí na špatném spánku.

Dbejte na lehkou stravu

Pokud špatně usínáte a nepoznáváte se v žádném z výše uvedených bodů, možná nemůžete spát kvůli těžce stravitelnému, nebo příliš mastnému jídlu. Dejte si večer místo masa a smetanové omáčky lehkou stravu (rybu, těstovinový salát apod.). Jezte dříve – dvě až tři hodiny před spaním.

Kromě změny jídelníčku vám k hlubokému spánku pomohou i bylinné čaje. Dobrým pomocníkem je například heřmánek, meduňka, kozlík, třezalka nebo mučenka.

Tip: Máte-li finanční problémy kvůli současné koronavirové epidemii, přečtěte si rady, jak snížit výdaje.

Mám zájem o odběr newsletteru