Čas se krátí, zkoušky a státnice jsou tu. Je potřeba centralizovat naši pozornost na přípravu, avšak ne vždy se nám to daří. Máte pocit, že je toho moc a nevíte, kde začít? Myslíte si, že to není možné stihnout? Ale je! Podívejte se s námi na 10 tipů, jak být připraven a jít štěstí naproti.

1.) Sežeňte si podklady na státnice

Základem pro přípravu je mít k ruce veškeré potřebné podklady a studijní materiály. Jestliže vám nějaká část výuky unikla, sežeňte si poznámky od svých spolužáků. Pokud si již nestíháte vypracovat tematické okruhy či otázky ke zkoušení, zkuste se dohodnout se spolužáky, že se o zpracování podělíte.

2.) Rozvrhněte si čas a vypracujte plán

Podívejte se do kalendáře, kolik dní vám zbývá do státnic či zkoušky, a kolik se toho potřebujete do této doby naučit. Připočtěte si čas na opakování a dejte si rezervu. Zdá se toho moc, ale vy to musíte zvládnout. Váš plán přípravy si napište na papír a každý den si odškrtněte, že plníte, co jste si předsevzali. Není efektivní sedět nad učením celý den, proto si vyhraďte určitý čas, kdy se mu budete věnovat. Bez výčitek si zajděte na kávu s přáteli nebo procházku se psem.

3.) Zjistěte si formu zkoušení a požadavky na státnice

Forma testu pro vás může být trumf nebo také nástraha – každému sedí něco jiného. S předstihem si zjistěte, zda bude zkouška ústní, písemná či formou testových otázek. Ověřte si, zda v požadavcích ke zkoušce není něco zvláštního – seznam přečtené literatury, vypracovaný projekt apod. Ať vás nic nezaskočí.

4.) Zajistěte si klidné prostředí a nenechte se rušit

Vyvarujte se všemu, co by vás mohlo v době učení rušit. Udělejte si příjemné prostředí – místnost si před učením vyvětrejte, ukliďte si stůl, pusťte si tichou relaxační hudbu, uvařte si dobrý čaj, a hlavně vypněte veškeré rušivé programy na vašem PC. Přátelé to bez vaší přítomnosti na sociálních sítích chvíli zvládnou. To vše má značný vliv na to, kolik se toho zvládnete ve finále naučit. Soustředěnost je důležitá!

5.) Učte se na státnice systematicky – podtrhávejte

Pouhé pročítání látky je nejméně účinnou technikou pro zapamatování a pochopení. Je to velmi pasivní forma výuky, kdy člověk často ani nevnímá, co čte. Podstatné části si podtrhněte nebo vypište zvlášť. Až si budete látku opakovat, často se stačí vrátit pouze k nejdůležitějším bodům, tedy těm zvýrazněným. Zbytek by se vám měl automaticky vybavit.

6.) Snažte se pochopit souvislosti

Učivo si rozdělte na dílčí části a zkuste hledat souvislosti. Spojujte si poznatky do logických celků. Sami sobě zodpovězte otázky, co danému tématu předcházelo, co navazuje a co jej rozvíjí. Tím si informace zafixujete na správné místo. Napište si krátké poznámky, schémata či náčrtky. Zkuste si nahlas říct, co jste se zrovna naučili. Tím zjistíte, zda své vědomosti umíte také shrnout a říct vlastními slovy.

7.) Dodržujte pauzy a odpočinek

Pocit, že nestíháte, není důvodem k tomu, abyste začali vynechávat pauzy či spánek. I váš mozek potřebuje odpočívat a třídit si informace. Pokud budete unavení, vaše učení nebude efektivní. Čas strávený nad učením daného tématu se značně prodlouží a dostanete se tak do začarovaného kruhu. Pauzu využijte na nenáročnou fyzickou aktivitu – běžte si zasportovat nebo se projít do přírody. Nezapomínejte na své koníčky. Předsevzetí naučit se vše na jeden zátah nebývá dobré pro naši psychiku a vede k celkovému vyčerpání. Představa, že tak zvládnete pojmout více učiva, se většinou po čase rozplyne a vystřídá jí skepse.

tipy, jak zvládnout zkoušku či státnice

8.) Pravidelně jezte a pijte

Nezapomínejte na pitný režim a připravte si 5-6 porcí denně lehkého a zdravého jídla, abyste se necítili unavení. Pokud si dáte něco těžkého, budete ospalí, jelikož veškerá vaše energie bude vynaložena na trávicí trakt. Mnoho energie pro mozkovou činnost by v takovém případě nezůstalo. Vsaďte na přírodní produkty pro zvýšení energie a pozornosti – takový zelený čaj, guarana nebo lecitin vám pomohou stejně dobře jako studenty oblíbená káva.

9.) Opakování je matka moudrosti

Zbývá-li vám alespoň trošku času do státnic, je vhodné jej věnovat opakování. Tím si ukotvíte danou látku a přesvědčíte se, že jste na nic nezapomněli. Pokud vám stále něco není jasné a cítíte, že máte v učivu mezery, zkuste kontaktovat své spolužáky a o dané problematice se společně pobavit. Opakováním si zvýšíte své sebevědomí a šance na úspěch.

10.) V den D nepanikařte

Stres a tréma před samotnou zkouškou či státnicemi je normální. Nenechte se jimi však pohltit. Zachovejte klid a zbytečně nezmatkujte. Zadání si dobře přečtěte, a než se pustíte do odpovědi, zhluboka se několikrát nadechněte a vydechněte. Jestliže u zkoušky či státnic dostanete otázku, na kterou neznáte přímou odpověď, zkuste ji logicky vyvodit.

Po vyčerpávajícím dni si dopřejte odpočinek a nezapomeňte se odměnit. Zasloužíte si to!

Mám zájem o odběr newsletteru