Pracovní portály jsou místem nejen zajímavých pracovních nabídek, ale také možností. Pokud chcete být na pracovních portálech snadno dohledatelní a získat tak práci snů, optimalizujte svůj profil.

Zaměstnavatelé využívají těchto databází z pracovních portálů, aby nahlédli do vašeho profesního života. Zpracujte svůj profil tak, aby v něm našli vše, co potřebují a chtějí.

Jak optimalizovat profil pro pracovní portály?

Jak ale optimalizovat profil na pracovních portálech a vytvořit z něj lákadlo pro zaměstnavatele? Uveďme si pár základních typů, které vám pomohou.

1.) První dojem

První dojem je důležitý nejen při osobním setkání, ale také při prohlížení vašeho profilu. Dbejte na to, aby byl váš profil dobře strukturovaný a snadno čitelný. Optimalizace je o správně zvolených klíčových slovech, proto zahrňte do svého popisu relevantní slova a věty. Pomůžete tak personalistovi v orientaci a zvýšíte samotnou viditelnost profilu při jeho vyhledávání.

Přidat fotku nebo ne? Fotka má výhodu v tom, že si ke zkušenostem personalista nebo manažer rovnou přiřadí i tvář. Snadněji vás pak dohledají i na sociálních sítích a zapamatují si vás. Fotka musí být samozřejmě profesionální. Ať jde na fotce vidět váš obličej a není rozmazaná.

2.) Přesné informace

Pište jen o svých relevantních a skutečně dosažených zkušenostech. Detailně popište, co jste dělali na předchozích pozicích a jaké jsou vaše úspěchy. Opět buďte konkrétní a využívejte čísla kdykoliv je to možné. Jasně uvedené informace podpořené čísly nebo statistikami jsou pro zaměstnavatele nejlepší, jelikož si dokáže udělat jasnou představu o vaši práci, výkonu a výsledcích.

  • Podařilo se vám zvýšit prodej? Napište o kolik procent.
  • Zlepšili jste procesy ve firmě? Napište jaké, co se díky nim zlepšilo a jak se například usnadnila práce?

Nemusíte prozrazovat své know-how, ale nebojte se pochlubit svými úspěchy a buďte co nejvíce konkrétní.

3.) Aktualizujte

Jednou vytvořit profil nestačí. Klidně do něj vstupujte a aktualizujte informace, případně upravujte a optimalizujte tak, aby byla úroveň profilu na pracovním portálu co nejvyšší. Stejně tak i sami sebe stále vzdělávejte a rozvíjejte své dovednosti.

Můžete pak do profilu přidat nové dosažené vzdělání, rekvalifikace nebo certifikáty.

4.) Doporučení a další činnosti

Požádejte své bývalé kolegy o doporučení. Pokud jste spolupracovali s klienty, požádejte i je. Stačí krátká a úderná doporučení. Můžete je tak zahrnout do svého profilu, případně samotný LinkedIn umožňuje doporučení zveřejňovat přímo od konkrétních profilů, která vám je dali.

Co se týče dalších činností, uveďte na svůj profil i relevantní mimopracovní zkušenosti, které máte. Pokud jste se někdy podíleli na dobrovolnické činnosti, uveďte ji. Jestliže za sebou máte nějakou neziskovou činnost, uveďte ji. Podpoříte tak mimo jiné svou angažovanost a schopnost spolupráce.

Díky těmto výše uvedeným tipům můžete svůj profil na pracovních portálech optimalizovat a zaujmout budoucího zaměstnavatele. Pokud budete profil pravidelně aktualizovat a dbát na správná klíčová slova, pomůže vám to na cestě k vysněné práci, protože vás firmy snadno dohledají.

Studujte kurz personalistiky 100% online

Nejlepší pracovní portály

Ty nejlepší pracovní portály nabízí velké množství pracovních nabídek, kde si snadno vyberete tu pravou práci pro vás. Ušetříte dost času, jelikož tyto pracovní portály využívají filtry, podle kterých dohledáte ty nejlákavější pracovní nabídky.

Jobs.cz

Jedním z největších pracovních portálů je právě Jobs.cz. Tento portál spadá pod společnost Alma Career. Najdete zde obrovské spektrum pracovních pozic z různých odvětví. K vyhledávání můžete použít několik druhů filtrů, abyste tak našli přesně to, za čím jste přišli.

Většinou na „jobsech“ hledají práci specializované pozice v oblasti managementu, IT, HR a pozice s podobně vyšší kvalifikací. Pracovní portál Jobs.cz umožňuje vytvoření vlastního životopisu, který pak můžete přidat k přihlášce u vámi zvolené pozice.

Prace.cz

Pracovní portál Prace.cz také spadá pod skupinu Alma Career a zaměřuje se na střední a nižší kvalifikační pozice. Prace.cz sdílí své náborové rozhraní s Jobs.cz pomocí aplikace Teamio, se kterou většina personalistů pracuje. Díky Teamiu mohou firmy inzerovat jednu pozici na vícero pracovních portálech.

Funguje podobně jako Jobs.cz, kde vyhledáváte pomocí filtrů, můžete si zde vytvořit svůj životopis a také můžete využít zasílání relevantních nabídek přímo do svého emailu.

JenPrace.cz

JenPrace.cz je portál, který se zaměřoval převážně na pozice jako jsou pracovníci ve výrobě, řidiči apod. Nyní se už specializuje i na pozice tzv. bílých límečků a najdete zde nabídku pozic pro učitele, manažery i další specialisty.

Na tomto pracovním portálu můžete opět využít tvorbu životopisu, který přiložíte k přihlášce na danou pracovní pozici. Tento pracovní portál se zaměřuje na aktivní oslovování kandidátů, které vykonává přes své facebookové stránky. Portál spadá pod Coweo Technologies s. r. o., která je za společností Alma Career.

Indeed

Indeed je jeden z největších, světových pracovních portálů. Najdete zde tedy nabídky z celého světa a stejně tak si můžete udělat průzkum mzdy na jednotlivých pozicích. Jedná se americký webový portál a je dceřinou společností japonské firmy Recruit Co. Ltd. Jako uchazeči zde můžete vytvořit svůj životopis a využít k tomu různé šablony a barevná schémata.

Další pracovní portály v České republice

Pracovních portálů je v České republice opravdu velké množství a stojí za připomenutí, že svou vysněnou práci můžete najít i na dalších jako jsou:

pracovní portály

Pracovní portály zdarma

Pracovní portály nabízejí i možnost inzerovat zdarma. Většinou se však jedná o omezený počet vystavených inzercí, ale můžete si tak vyzkoušet, který pracovní portál vám vyhovuje nejvíce a který vám také generuje nejvíce uchazečů.

Mezi pracovní portály, které nabízejí možnost inzerce zdarma patří například:

BohemiaJobs.cz

Zde nabízejí inzerci jedné pracovní nabídky zdarma nebo tří nabídek brigády zdarma. Po vytvoření účtu si můžete vybrat, kterou inzerci zvolíte.

Volnámísta.cz

V základní verzi je tento portál zcela zdarma a můžete vložit i několik inzerátů na různé pracovní pozice. Tento pracovní portál nabízí i detailní statistiky vaší inzerce.

Jooble.org

Zde si po zaregistrování můžete nasdílet svou pracovní pozici také zcela zdarma. Pokud byste chtěli svou pozici topovat, aby byla vidět na předních příčkách, zaplatíte okolo 650 korun.

Mám zájem o odběr newsletteru