Existuje hned několik situací, kdy se vám porovnání platů bude hodit: když se chcete dozvědět, kolik berou vaši kolegové na stejné pozici, v případě, že se rozhodujete o směru své kariéry nebo třeba jako argument při vyjednávání o vyšším platu. Jak rychle a snadno zjistit, jak si stojí vaše mzda v rámci průměru České republiky na obdobné pozici? Vyzkoušejte kalkulačku z článku.

Názvosloví: Průměrná, minimální nebo zaručená mzda?

Nejprve je nutné si připomenout pár pojmů, které s porovnáním platů souvisí. Pokud se budeme zabývat problematikou mzdy v zaměstnání, můžeme se setkat s pojmy, jako je průměrná, zaručená a minimální mzda a každý z nich nám ukazuje jinou hodnotu.

Průměrná mzda se v Česku výrazně zvýšila a v druhé polovině roku 2021 se vyšplhala na 38 275 Kč. Tento průměr je však ovlivněn pandemií, jelikož se jedná o přepočet v rámci počtu zaměstnanců. Medián průměrné mzdy činí 32 408 Kč. Jestliže nyní nesouhlasně kroutíte hlavou a říkáte si, kde takové peníze dostanete, vydržte ještě chvíli ve čtení.

Jedná se totiž o průměr hrubé mzdy včetně příplatků za přesčas, odměn, náhrad mzdy apod. Z hrubé mzdy se samozřejmě odvádí značná část na pojištění a další odvody. Reálně se tedy na vašem účtu objeví mzda čistá. Statistiky také uvádějí, že dvě třetiny Čechů na tento průměr nedosáhne. Částka vaší mzdy je díle ovlivněna pracovní pozicí, lokalitou i velikostí firmy, ve které pracujete.

Porovnání platů

Porovnání platů: Kolik lidí si vydělá více než vy?

Minimální mzda stanovuje absolutně nejmenší možný výdělek, který vám může zaměstnavatel nabídnout. Chrání tedy před zneužíváním zaměstnanců a v současnosti činí 15 200 Kč hrubého měsíčně. Pod hranici minimální mzdy se v zaměstnání nemůžete dostat nikde bez ohledu na pozici, lokalitu nebo cokoliv jiného.

Zaručená mzda upravuje výši hrubého příjmu na základě pracovních skupin. Těch existuje 8 a zákoník práce je rozděluje na základě náročnosti, odbornosti, namáhavosti a složitosti dané profese. Pro každou skupinu je určen jiný minimální výdělek, který najdete v našem článku Co je zaručená mzda?

Porovnání platů v rámci ČR

Statistiky a průzkumy nám každoročně poskytují zajímavé výsledky, dle kterých se můžete orientovat při výběru pracovní pozice nebo když si chcete ověřit, že nabízený plat v inzerátu odpovídá realitě.

Jako již tradičně se na prvních místech v žebříčku nejlépe placených míst umístily pozice jako vedoucí manažer, ředitel, finanční manažer, ale také advokát nebo IT pracovníci. Tito lidé si vydělají až 150 000 Kč hrubého. Naopak nejméně dostanou švadleny, pomocné síly v kuchyni, vrátní nebo uklízečky. O tyto pozice navíc přestává být takový zájem i ze strany zaměstnavatelů a východiskem se pro zaměstnance na těchto místech může stát rekvalifikace a změna práce.

Na výši platu má také výrazný vliv lokalita pracoviště. Asi vás nepřekvapí, že nejlépe jsou na tom lidé v Praze a Středočeském kraji. Dále si průměrně nejvíce lidé vydělají v Jihomoravském a Plzeňském kraji. Nejhůře na tom pak je Karlovarský a Olomoucký kraj, kde se průměrná mzda pohybuje nejníže.

Porovnání mzdy v zaměstnání

Jak na porovnání mzdy v zaměstnání?

Jak zjistit plat vašich kolegů?

Potřebujete si zjistit, jak si vaše hrubá mzda stojí v porovnání s ostatními v České republice na stejné nebo podobné pozici? Pak máte dvě možnosti, které vám poskytnout velmi reálnou představu. Můžete navštívit web platy.cz, kde po zadání názvu pracovní pozice najdete rozpětí platů v ČR. Také se vám ukáže nejčastější částka, kterou si zaměstnanci na stejné pozici odnášejí domů.

Nebo můžete využít kalkulačku pro porovnání platů, kam zadáte výši aktuálního (nebo předpokládaného) platu v hrubém a odvětví, ve kterém pracujete. Následně se vám ukáže, kolik procent lidí je na tom lépe než vy ve stejném odvětví a jaká průměrná mzda se na této pozici objevuje.

Zjistili jste, že 90 % lidí vydělává více než vy? Pak je asi něco velmi v nepořádku. Zaměřte se na svou kariéru a nebojte se změny práce, která vám může výrazně pomoci.

Mám zájem o odběr newsletteru