Přemýšlíte, jak si říct o vyšší plat během pohovoru? Mnozí kandidáti nepřikládají dostatečný význam této důležité otázce týkající se jejich budoucí mzdy. Otázka ohledně očekávané odměny může padnout už během telefonického rozhovoru, ještě předtím, než dojde k setkání tváří v tvář. Jak se vyhnout běžným pastem, být na tento dotaz připraveni a úspěšně si vyjednat více peněz?

Mějte jasnou představu založenou na faktech

Mnoho lidí, když je dotázáno na očekávanou mzdu, odpoví částkou blízkou tomu, co vydělávali doposud, s malým přírůstkem. Avšak neexistuje žádné pravidlo, které by vám určovalo, kolik byste měli žádat. Při změně zaměstnání můžete očekávat zvýšení platu nejen o několik procent, ale i mnohem více.

Začněte sestavením detailního rozpočtu vašeho života, tak jak by vypadal v ideálním scénáři. Zapište si všechny aktuální výdaje, přidejte náklady na plánovanou dovolenou a určete částku, kterou byste si chtěli pravidelně odkládat. Nezapomeňte i na finanční rezervu. Nyní máte sumu, kterou skutečně potřebujete. To jsou vaše interní data.

Následně se zaměřte na externí data z trhu. Zjistěte, jaká je průměrná, nejnižší a nejvyšší mzda pro pozici, o kterou se ucházíte. Tyto informace můžete nalézt v mzdových průzkumech dostupných online, například na platy.cz.

Tip! Zjistěte aktuální situaci na trhu práce ve vašem oboru. Pokud je více nabídek práce než uchazečů, máte silnější vyjednávací pozici a naopak.

Buďte připraveni hbitě reagovat na finanční otázky

Dotaz týkající se očekávané mzdy může zaznít v nečekaném okamžiku, často během prvního telefonického rozhovoru, známého jako screeningový nebo průzkumný hovor. Je důležité mít na tuto otázku připravenou jasnou odpověď, abyste nebyli zaskočeni a nemuseli improvizovat výmluvy o tom, že jste o platu ještě neuvažovali nebo že byste o něm raději diskutovali osobně.

Důvodem, proč personalisté tuto otázku pokládají, je zjistit, zda vaše mzdové očekávání nesahá mimo jejich rozpočet. Je proto klíčové mít připravenou promyšlenou reakci. Přitom je důležité si uvědomit, že částka, kterou uvedete v tomto prvním rozhovoru, by měla být vaším maximálním očekáváním. Po tomto kroku již nemáte prostor pro zvyšování, pouze pro eventuální snížení. V opačném případě byste mohli působit jako nespolehliví.

Jak si říct o vyšší plat a jak vyjednávat?

Základním pravidlem je, že o platu byste neměli začínat vyjednávání vy, ale vždy by to měl být zástupce firmy. Důvod? Nechcete vypadat, jako by mzda byla vaším jediným zájmem a motivací. Počkejte tedy, až vás na mzdu osloví. Když se vás zeptají, není vhodné otázku otočit zpět s odpovědí „kolik nabízíte?“. Odpovězte přímo na otázku.

Mnoho lidí uvádí mzdové rozpětí. Avšak tím riskujete, že zatímco vy máte na mysli horní hranici, zaměstnavatel bude uvažovat o té spodní. Doporučuje se uvést konkrétní částku. A důležité je uvádět mzdu v hrubém. Pro manažerské a obchodní role je vhodné uvádět roční hrubou mzdu včetně bonusů, protože bonusy často tvoří významnou část odměny.

Pokud uvedete čistou mzdu, personalista nebude schopen odhadnout vaši hrubou mzdu, protože nezná vaše daňové slevy a další odpočty.

Ujistěte se, že částka, kterou uvádíte při osobním pohovoru, není vyšší než ta, kterou jste zmínili v telefonu. Měli byste ale mít na mysli ideální, ale stále realistickou mzdu. Očekávejte, že z této částky budete možná muset slevit. Nicméně při změně práce máte šanci získat výrazné navýšení mzdy.

Připravte si také argumenty pro personalistu, proč si myslíte, že vaše požadovaná mzda je spravedlivá – vaše schopnosti, zkušenosti, kompetence, budoucí potenciál, tržní standard pro vaši pozici, vaše předchozí mzdové ohodnocení atd.

Jak si říct o vyšší plat na pohovoru

Jak reagovat, když jste šli s cenou příliš vysoko?

Pokud zaregistrujete, že vaše mzdová představa způsobila na druhé straně mírné překvapení a možná jste sáhli s cenou příliš vysoko, můžete reagovat slovy: „To je částka, kterou mám na mysli, ale jsem otevřený/a k jednání o mzdě. Zajímá mě také struktura mzdy mezi fixní a variabilní složkou.” V tomto bodě můžete přejít k otázce na protějšek: „Jakou máte představu o odměně pro tuto pozici?“

Je důležité mít stanovenou svou spodní hranici, která je pro vás stále přijatelná. Nejde o částku, za kterou byste přežili, ale o takovou, která by vám umožnila žít komfortně, i když byste si nemohli dovolit všechny své výdaje. Tuto částku nikdy nezmiňujte, ale při přijímání nabídky si sami pro sebe zvažte, zda je pro vás nabízená role dostatečně atraktivní.

V některých situacích může být vhodné přijmout nižší nabídku – například pokud se chcete dostat do nového oboru a tato role vám poskytne potřebné zkušenosti. Nebo při přechodu z komerčního sektoru do veřejného či neziskového. Možná vám firemní kultura nebo náplň práce připadají důležitější než finanční ohodnocení. Avšak vždy si pečlivě promyslete, zda budete schopni z nabízené mzdy dlouhodobě vyžít. Po přijetí nabídky není správné obviňovat zaměstnavatele, že vám platí málo, když jste s nabídkou původně souhlasili.

Tip! Pokud chcete zkusit obor, se kterým dosud nemáte zkušenosti, a nevíte úplně přesně jak na to, máme pro vás tip:  

Studujte kurz personalistiky 100% online

S odpovědí na nabídku práce nespěchejte

Je běžné, že lidé mohou cítit tlak, když dostanou nabídku na novou práci a mají pocit, že musí okamžitě reagovat. Ať už vám HR manažer nabídku předá e-mailem, telefonicky nebo vám ji představí osobně, pokud si nejste jisti nebo máte v hledáčku ještě další možnosti, poděkujte a požádejte o několik dní na zvážení. Pokud se později rozhodnete nabídku akceptovat, ale budete chtít vyjednat lepší finanční podmínky, máte silnou vyjednávací pozici, protože zaměstnavatel očekává, že můžete mít další požadavky.

Nedovolte, aby vás někdo tlačil do rychlého rozhodnutí. Jestliže dostanete od firmy ultimátum, například rozhodnout se do konce dne nebo do následujícího rána, je to známka nespravedlivého jednání a měli byste být při dalším jednání s takovým zaměstnavatelem opatrní.

Mám zájem o odběr newsletteru