Pokud hledáte práci, můžete se v dnešní době setkat s výběrovým řízením, které bude probíhat telefonicky. Podívejte se na tipy, které vám pomohou se na pohovor po telefonu připravit.

Myslete na praktické věci

Pohovor po telefonu vyžaduje odlišnou přípravu v některých praktických věcech. Nezapomeňte proto na následující body:

  • myslete na dostatečný spánek,
  • vyberte si místo, kde nebudete nikým a ničím rušeni,
  • vyzkoušejte si pohovor na nečisto,
  • dobře si nabijte telefon,
  • mějte u sebe psací potřeby, papír, ale i životopis,
  • použijte sluchátka, budete tak mít volné ruce pro psaní poznámek,
  • připravte si otázky, na které se chcete zeptat.

Mějte přehled o společnostech, kam se hlásíte

Pokud jste odpovídali na více nabídek, uložte si je, ať máte přehled o společnostech, kam se hlásíte! Ozve-li se vám některá z nich, budete po představení se personalisty vědět, o jakou se jedná a vyhnete se trapnému vyptávání, které by vám mohlo jen uškodit.

Pokud si nejste jisti, telefon nezvedejte a počkejte na zaslání SMS, ze které zjistíte o jakou firmu, a pracovní pozici se jedná. Zjistěte si o nich také co nejvíce informací (čím se zabývají, liší od konkurence apod.).

Vyzkoušejte si pohovor nanečisto

Stejně jako u klasického pohovoru si můžete zavolat s někým známým a sehrát ho nanečisto. Na internetu najdete řadu typických otázek, které personalisté pokládají. Důležité je, abyste si vyzkoušeli v praxi, jak na ně zareagujete.

I když se to může jevit jako nesmyslné, správné držení těla a styl řeči pozitivně ovlivní váš hlas a vy tak budete působit zajímavěji. Dávejte si pozor, abyste se nehrbili. Dobré je při komunikaci po telefonu gestikulovat, nebo se usmívat.

Tip: Před pohovorem po telefonu si připravte také vhodné otázky, na které se budete chtít zeptat.

Jak se chovat při pohovoru po telefonu?

V první řadě buďte dochvilní! Nemělo by se stát, že nebudete ve sjednaný čas pohovoru na telefonu. Pokud se vám personalista neozve, počkejte 10 až 15 minut a teprve pak mu sami zavolejte.

Mějte po ruce poznámky s vašimi úspěchy a klíčovými pracovními pozicemi, na kterých jste působili. Zmínit můžete i koníčky nebo jiné mimopracovní aktivity (např. dobrovolnickou činnost apod.). Nahlédnout můžete i do životopisu, ale není třeba z něj HR pracovníkovi vyjmenovávat veškeré informace. Totéž platí pro motivační dopis. Připravte si také vytištěný pracovní inzerát, abyste měli přehled o náplni práce a požadavcích.

Vyvarujte se hrubé chybě skákat personalistovi do řeči. Mluvte plynule a nebojte se dělat pauzy. Naslouchejte druhé straně a pokládejte jí otázky. Na konci pohovoru poděkujte a zeptejte se na další postup výběrového řízení.

Tip: Chcete, aby si vás personalista zapamatoval? Zmiňte na konci nějakou zajímavost (například setkali jste se s někým z firmy v minulosti apod.).

Zdroj: welcometothejungle.com, prace.cz

Mám zájem o odběr newsletteru