Od 1. ledna 2021 začnou platit nové elektronické dálniční známky. Zakoupit je můžete už od začátku prosince, platnost dálniční známky si můžete při objednávce sami nastavit.

V České republice došlo na dlouho očekávanou změnu, co se týče digitalizace dálničních známek. Se začátkem roku 2021 tak bude celý proces jejich zakoupení mnohem jednodušší. Dálniční známky pořídíte online z pohodlí domova. Již nebudete muset řešit nalepení nového kuponu na váš vůz a složitě odstraňovat ten původní (na skle drží velmi dobře).

S pomocí moderní technologie dojde ke snadnějšímu pořízení a úhradě poplatku za užívání dálnice, což ocení především řidiči. Pro stát to znamená úsporu nákladů za administraci a efektivnější řízení provozu. Pro Českou republiku je to také přiblížení k řadě vyspělých států, které již tento systém dlouhodobě využívají.

Kdy končí platnost dálniční známky?

Platnost dálniční známky zakoupené v roce 2020 končí 31. ledna 2021. Nově namísto klasických ročních papírových kuponů, pořídíte jen ty elektronické. Ty budete potřebovat od 1. února 2021.

Zakoupit můžete dálniční známky už nyní, snadno si při online objednávce nastavíte začátek platnosti např. na začátek února příštího roku.

Kdo musí mít zakoupenou dálniční známku?

Současnou papírovou i budoucí elektronickou variantu dálniční známky musí mít každé silniční motorové vozidlo, které má nejméně čtyři kola, maximálně povolenou hmotnost 3,5 tuny, a to při použití jakéhokoliv zpoplatněného úseku dálnice.

Pozor! Vozidlo musí vlastnit platnou dálniční známku již PŘED vjezdem na označený zpoplatněný úsek dálnice. Naopak povinnost mít platnou dálniční známku nemají motocykly a přípojná vozidla.

Kde koupit dálniční známku?

Na výběr máte z několika možností. Nejjednodušší je však nákup přímo přes webové stránky eDalnice.cz. I když se web zpočátku potýkal s problémy a přetížením, nyní již funguje bez větších potíží.

A jak na to? Stačí si vybrat na jak dlouho chcete dálniční známku zakoupit – na 1 rok, 30 dní nebo 10 dní, zadat SPZ, zemi registrace vozidla a zvolit platnost dálniční známky.  Zaplatit lze bankovním převodem či platební kartou. Potvrzení o nákupu obdržíte e-mailem.

Elektronické dálniční kupony pořídíte i na místech, jako jsou pobočky České pošty a čerpací stanice. Papírovou verzi vám však neprodají. Nadiktujete obsluze vaše údaje a potvrzení vám opět přijde do e-mailové schránky.

Poslední možností jsou pak vybrané e-shopy na internetu a samoobslužné kiosky – ty najdete především v příhraničních oblastech před vjezdem na zpoplatněný úsek dálnice.

Kde koupit dálniční známku?

Kolik stojí jednotlivé druhy dálničních známek?

Nemáte ještě koupené všechny vánoční dárky? Dálniční známka je praktický tip, který snadno pořídíte na poslední chvíli!

Dálniční známky 2021 – nejčastější dotazy 

  • Kdy mohu po zakoupení dálniční známky vyrazit na dálnici? Až v momentě, kdy dostanete potvrzení e-mailem či fyzicky na obchodním místě. Bankovním převodem to trvá déle.
  • Kdy začíná platnost dálniční známky? Platnost se již neváže ke kalendářnímu roku, začátek platnosti si určíte sami při nákupu.
  • Co mám dělat při zadání špatných údajů? Na obchodním místě lze požádat o opravu údajů do 15 minut od nákupu, v e-shopu budete vyzvání ke kontrole údajů a následnému potvrzení, poté již není možné údaje změnit.
  • Dostanu upozornění před koncem platnosti dálniční známky? Pokud zadáte při objednávce e-mail a zaškrtnete tuto možnost, tak ano. Při fyzickém nákupu si můžete nastavit zasílání upozornění s pomocí QR nebo autorizačního kódu.

Tip! Platnost elektronické známky si můžete sami ověřit na webu eDalnice.cz podle SPZ. Najdete zde i další otázky a odpovědi.

Mám zájem o odběr newsletteru