Platební terminál je zařízení, které umožňuje platby kreditními, debetními kartami a dalšími bezhotovostními způsoby platby. Terminál je dnes nezbytnou součástí podnikání a obchodování, protože zákazníci stále více preferují bezhotovostní platby. V tomto článku se podíváme na to, jak jej získat, co je potřeba k jeho použití, jak vybrat ten správný, jak funguje a jak si můžete na platební terminál přeměnit svůj telefon.

Jak získat platební terminál?

Můžete jej získat od banky, která vám poskytne obchodní účet, nebo od společnosti, která se specializuje na poskytování platebních služeb. Banky obvykle poskytují výhodnější ceny, ale mohou mít vyšší poplatky za transakce. Na druhou stranu, specializované společnosti mohou nabízet vyšší ceny za platební terminály, ale poplatky za transakce mohou být nižší.

Co je potřeba k jeho zřízení?

Pro použití platebního terminálu budete potřebovat obchodní účet, který vám umožní přijímat platby kreditními a debetními kartami. Kromě toho budete potřebovat platební terminál, který musí být připojen k internetu prostřednictvím kabelu nebo bezdrátové sítě.

Jak vybrat vhodný terminál?

Při výběru platebního terminálu je třeba zvážit několik faktorů, jako jsou například cena, výběr platebních karet, rychlost transakcí, bezpečnost, snadnost použití a možnosti připojení.

  • Cena

Cena pořízení terminálu zahrnuje náklady na zařízení, poplatky za služby a poplatky za transakce. Je důležité zvážit celkové náklady a porovnat je s jinými nabídkami na trhu.

  • Výběr platebních karet

Je třeba zkontrolovat, jaké platební karty může terminál přijímat. Důležité je zvolit terminál, který podporuje všechny důležité druhy karet, které zákazníci používají. Stále častěji se objevují místo klasických papírových stravenek tzv. stravenkové karty, proto je důležité mít terminál, který dokáže přijímat i takový typ karet.

  • Rychlost transakcí

Rychlost transakcí je důležitým faktorem při výběru terminálu. Terminál by měl být rychlý a spolehlivý, aby zákazníci nemuseli čekat na dokončení platby.

  • Bezpečnost

Bezpečnost je klíčovým faktorem při používání platebního terminálu. Terminál by měl být schopen chránit citlivé údaje, jako jsou čísla kreditních karet a další osobní informace zákazníků. Je důležité zvolit terminál, který splňuje bezpečnostní standardy. 

  • Snadnost použití

Platební terminál by měl být snadno použitelný pro zákazníky i pro zaměstnance. Terminál by měl být intuitivní a snadno ovladatelný. Nejnovější terminály jsou mají barevný dotykový displej a dokážou nabídnout další dodatečné služby.

Terminál by měl být rychlý a spolehlivý, aby zákazníci nemuseli čekat na dokončení platby.

Jak funguje terminál?

Platební terminál funguje tak, že umožňuje přenos informací mezi kartou a obchodníkem. Když zákazník přiloží kartu k terminálu, terminál čte informace o kartě a přenáší je do banky, která zpracovává platbu. Banka ověří platnost karty a autorizuje platbu. Poté se peníze převedou z účtu zákazníka na účet obchodníka.

Jak udělat z telefonu platební terminál?

Kromě těch tradičních je také možné využít terminály v mobilních telefonech. Existuje mnoho aplikací, které umožňují přeměnit váš smartphone na platební terminál. Tyto aplikace jsou snadno dostupné a jednoduše použitelné pro malé podnikatele a živnostníky, kteří nemají přístup k tradičním službám. Pokud například provozujete malý obchod a nebo řemeslnou živnost, pravděpodobně budete potřebovat způsob, jak přijímat platby od zákazníků. V takovém případě by banky nejčastěji doporučily terminál zvaný mPOS, což je mobilní platební terminál, který lze ovládat prostřednictvím aplikace na chytrém telefonu. Tento typ terminálu umožňuje přijímání platebních karet MasterCard a Visa a komunikuje s chytrým telefonem nebo tabletem pomocí Bluetooth.

Studujte kurz účetnictví 100% online

Závěr

Platební terminál je nezbytnou součástí podnikání a obchodování. Je důležité zvolit správný, který bude vyhovovat vašim potřebám. Měl by být rychlý, spolehlivý, bezpečný a snadno ovladatelný pro zaměstnance i zákazníky. Pokud plánujete získat platební terminál pro svou firmu, měli byste zvážit vaše potřeby a zvolit terminál, který bude nejlépe odpovídat vašim požadavkům.

 

Mám zájem o odběr newsletteru