Láká vás žít tzv. na kreditní kartu? Víte, jaký je vlastně rozdíl mezi kreditní a debetní kartou? Jaké další výhody vám kreditní karta přinese? Nebo je to pro vás zatím tabu a vyhýbáte se jejímu pořízení? Hlavní výhody a nevýhody si shrneme v tomto článku.

Jaký je rozdíl mezi kreditní a debetní kartou?

Na první pohled žádný rozdíl nepoznáte. Obě jsou to plastové platební karty. Rozdíl je ve způsobu, jakým čerpáte peníze.

  • Vlastníte-li debetní kartu, platíte pouze penězi, které máte uloženy na svém bankovním účtu.
  • Kreditní karta vám naopak umožní čerpat peníze, které vám půjčí banka. Čerpat můžete až do výše limitu, který máte s bankou sjednán. Můžete tedy platit i ve chvíli, kdy vám vaše vlastní finance dojdou.

Kreditní karta jako nejjednodušší forma úvěru

Vlastnictví kreditní karty může tedy být nejjednodušší a nejrychlejší formou úvěru. Banka vám poskytne půjčku. Vy ji bance splatíte. V rámci stanoveného limitu si můžete částku kdykoliv zase půjčit a splatit. Pokud půjčené finanční prostředky vrátíte dříve, než vyprší vaše bezúročné období, neplatíte úroky.

Kreditní karta 2

Kde můžete kreditní kartu využít?

Kreditní kartu můžete využít při platbách v České republice i v zahraničí. Platbu můžete uskutečnit v kamenném obchodě i na internetu. Můžete si vybrat požadovanou částku z bankomatu. Peníze lze poslat i bankovním převodem. Služby jsou zpoplatněny a každá banka se řídí svým aktuálně platným sazebníkem.

Debetní karta

Také patříte mezi ty, kdo automaticky označí svou debetní kartu jako kreditku? Toto lidové všeobecné označení pro platební karty se vžilo, nicméně podívejme se blíže na jejich rozdíly.

Až na malé výjimky má dnes již každý dospělý člověk svůj běžný bankovní účet. K tomuto účtu je standardně vydávána debetní karta. Máte tak možnost platit bezhotovostně u obchodníka. Můžete si vybírat či ukládat peníze prostřednictvím bankomatu. Můžete, pokud máte povoleny platby na internetu, zaplatit za zboží v eshopu. Vystavení první debetní karty je u většiny bank zdarma. Dnes je již běžné, že máte zdarma i několik (nebo všechny) výběry z bankomatu.

Studujte kurz účetnictví

Kreditní karta

Chcete-li využívat kreditní kartu, musíte svou banku o její vydání požádat. Jedná se o samostatnou službu, která není závislá na vlastnictví běžného účtu u dané banky. Než banka vydání kreditní karty schválí, prověří si vás. Jak? Ověří si vaše příjmy, výdaje. Podívá se i do registru dlužníků.

Již dávno neplatí, že je kreditní karta záležitostí snobů. Banky sice pečlivě prověřují bonitu klientů, než jim kreditní kartu vystaví. Nicméně v posledních letech se podmínky pro vydání u většiny bank zmírnily. Máte-li alespoň průměrný příjem, většinou na kreditní kartu dosáhnete.

Poplatek za vedení účtu ke kreditní kartě se odvíjí od toho, jak často ji používáte. Pokud s ní zaplatíte minimální měsíční částku u obchodníků, banka vám poplatek neúčtuje.

Výhody při platbě kreditní kartou

Pokud kreditní kartu využíváte, kromě bezplatného vedení máte i další výhody.

  • Při platbě kreditní kartou vás banka často odmění – např. získáte 0,5 % zpět z každé platby, což se rovná půl procentní slevě.
  • Pojištění ochrany nákupu.
  • Prodloužená záruka na zakoupené zboží (nemusíte nijak aktivovat, stačí jen zaplatit kreditní kartou).

Vlastníte obě karty, jak debetní, tak i kreditní a váháte, kterou při placení použít? Vzhledem k výše uvedeným výhodám platí, použijte vždy tu kreditní.

Jak funguje měsíční vyrovnání dluhu na kreditní kartě?

Jak jsme již zmínili, kreditní karta je druh úvěru. Banka vám půjčuje peníze, za které nakupujete. Na příkladu si ukážeme, jak to funguje v praxi. Pokud v jednom měsíci utratíte např. částku 5 000 Kč. V dalším měsíci tuto částku na kreditní účet zašlete zpět, neplatíte úroky ani poplatky.

Veškeré transakce kreditní kartou a stav svého kreditního účtu vidíte ve svém internetovém bankovnictví. Pokud na splácení kreditky nechcete myslet, nastavte si pravidelnou platbu. Jediné, co je třeba si ohlídat je, aby platba byla připsána na kreditní účet včas.

Kreditní karta 3

Překvapil vás neplánovaný výdaj?

Zaskočil vás neplánovaný výdaj? Potřebujete vyřešit nedostatek finančních prostředků na svém bankovním účtu na konci měsíce? Čekáte na platbu od zákazníka, která se zpozdila? Dostali jste se tak do platební neschopnosti? To vše jsou situace, kdy vám může kreditní karta pomoci. Vyřeší za vás tíživou aktuální situaci a platbu můžete „odložit“ až o 55 dní (bezúročné období). Peníze můžete mít půjčeny samozřejmě i déle, pak je již ale částka úročena dle platných ceníků dané banky.

Studujte kurz účetnictví 100% online

Pozor na konec bezúročného období

Kreditní karta plní funkci výhodné půjčky pouze v případě, že zvládáte využívat bezúročné období. Dostáváte se často do situace, že dluh v této době splatit nestihnete? Podívejte se i po jiných úvěrových produktech. Často jsou úročeny výhodněji, než úvěr z kreditní karty. Kreditní karty jsou často úročeny úrokovou sazbou až 30 procent.

Cestování s kreditní kartou

Často a rádi cestujete? Chcete si na dovolené půjčit auto z půjčovny? Je pravděpodobné, že bez kreditní karty to nebude možné. Podobná situace může nastat u samoobslužné čerpací stanice. Toto může být problém v neobydlených oblastech s nižší frekvencí čerpacích stanic (Kanada, Austrálie, USA) a je třeba s tím počítat. Zálohu z kreditní karty vyžadují také velké hotelové řetězce.

Velkou výhodou kreditní karty na cestách je také finanční rezerva. Nikdy nevíte, co se může stát.

Chyby při používání kreditní karty

Chcete využívat výhod kreditní karty? Nepoužívejte ji jako kartu debetní. Musíte pochopit, na jakém principu kreditní karta funguje. Jinak se o její výhody ochudíte.

Banka, která vám vydá kreditní kartu, stanoví limit, který je na kartě nastaven. Máte tedy k dispozici tuto částku, kterou vám banka garantuje zapůjčit. Vaše peníze tedy leží na vašem účtu, zatímco utrácíte peníze zapůjčené bankou.

Nevybírejte kreditní kartou peníze z bankomatu. Ano, je to možné. Není to ale výhodné, a to hned ze dvou důvodů:

  • poplatek za výběr je vysoký,
  • vybraná částka je úročena ihned.

Bezúročné období platí pro platby u obchodníků.

Kreditní karta 4

Kreditní karta není kontokorent

Další možností krátkodobého úvěru je sjednání tzv. kontokorentu. Jedná se o limit, který stanoví vaše banka v závislosti na vašem příjmu a zůstatku na účtu. O tuto částku můžete svůj běžný účet přečerpat. Jít do minusu. Kreditní karta má velkou výhodu oproti kontokorentu. Tou je bezúročné období. Kontokorent je úročen ode dne překročení limitu. Úrokové sazby jsou ale výhodnější, než u kreditních karet.

Jakým způsobem dluh bance splácíte?

U kontokorentu se vaše další vklady automaticky použijí nejprve na uhrazení dluhu. Poplatky za kontokorent bývají nízké, případně jsou v ceně balíčku služeb, který od banky využíváte. U kreditní karty máte stanovenu minimální výši splátky. Poplatky za kreditní kartu se odvíjí od rozsahu nadstandardních služeb.

Závěr

V poslední době sledujeme zvyšující se trend ve využití cizích (půjčených) peněz při nákupech. V článku jsme si shrnuli základní rozdíly mezi debetním a kreditním účtem. Popsali jsme výhody využití krátkodobých úvěrových produktů. Je již na vás, zda tento trend využijete nebo se rozhodnete hospodařit s tím, co je vaše. Záleží na vaší povaze a způsobu hospodaření s financemi. Můžete výhody jednotlivých produktů kombinovat. Kreditkou platit u obchodníků, využívat výhody kreditní karty při cestování. A ostatní pravidelné platby platit ze svého běžného účtu.

 

Studujte rekvalifikační kurzy

Mám zájem o odběr newsletteru