Pokud hledáte nebo jste v minulosti hledali práci, pravděpodobně jste narazili na pojem personální agentura. Přečtěte si, jaké služby poskytuje i na co je třeba si dát pozor při jejím výběru.

Co je personální agentura a jak pracuje?

Personální agentura je fyzická nebo právnická osoba, jež má povolení k příslušné formě (vyhledávání zaměstnání pro jinou fyzickou či právnickou osobu či pro uživatele) zprostředkování zaměstnání od Generálního ředitelství Úřadu práce.

Vyhledávání zaměstnání pro fyzické osoby

Personální agentura často vyhledává pracovní nabídky pro fyzické osoby. Pokud hledají práci tímto způsobem, mohou tak učinit prostřednictvím inzerátů, které agentura umisťuje na internetu. Mohou se na ni obrátit také díky doporučením od lidí z jejich okolí.

Na základě osobních údajů, které má agentura ve své databázi (životopisů, motivačních dopisů apod.), pro ně následně vybírá vhodná pracovní místa (ve výrobě, call centrech, v administrativě). Najde-li se takové, pozve uchazeče na pohovor a pokud se budou líbit i zaměstnavateli, uzavře s nimi pracovní smlouvu.

Vyhledávání zaměstnanců pro zaměstnavatele

Vyhledávání zaměstnanců pro zaměstnavatele je druhá možnost, jak mohou personální agentury zprostředkovávat práci. Přečtěte si, jak agentura postupuje.

Jak celý proces zprostředkování práce probíhá?

  1. Zaměstnavatelé, kteří hledají zaměstnance, kontaktují agenturu a předají jí požadavky na poptávané pracovníky. Ta napíše vhodné inzeráty a zveřejní je na svých webových stránkách, specializovaných pracovních portálech i sociálních sítích.
  2. Zájemci o pracovní místa následně zasílají své životopisy (v případě, že nejsou dosud registrovaní), pokud jsou, pouze personalistu o svém zájmu informují.
  3. Poté HR pracovník vybere uchazeče, kteří nejlépe odpovídají inzerované pozici a pozve je na osobní, příp. telefonický pohovor. Přijímací řízení může mít dle dané pozice více kol – v dalším mohou být kandidáti pozváni a otestováni v tzv. assessment centru, kde jsou prověřovány jejich vlastnosti i schopnosti.
  4. Ty nejlepší doporučí k pohovoru v jejich firmě. Aby uchazeč pracovní místo získal, musí projít úspěšně dvěma přijímacími řízeními.
  5. Ještě před dnem D však dostanou tipy, jak na pohovoru uspět.
  6. Pokud si je zaměstnavatel vybere, zašle smlouvu. V opačném případě dostanou kandidáti zpětnou vazbu, v níž budou obsaženy informace o chybách, kterých se dopustili a kterým by se měli příště vyvarovat.
  7. Neuspěje-li uchazeč u jednoho zaměstnavatele, může personální agenturu oslovit se zájmem o jiné pracovní nabídky.

Vyhledávání zaměstnanců pro uživatele

Třetím způsobem je zprostředkování zaměstnání pro fyzické osoby za účelem výkonu jejich práce pro uživatele (jedná se o tzv. outsorcing zaměstnanců). Princip této služby spočívá v tom, že zájemci o pracovní místo jsou zaměstnanci agentury, nikoliv uživatele, který je, jak název napovídá, pouze využívá k práci. Často se jedná o firmy, jež hledají velké množství pracovníků (např. sklady, supermarkety apod.).

Personální agentura vyplácí mzdu a přiděluje své zaměstnance na práce uživatelů na základě písemné dohody o dočasném přidělení, ale i na základě zelené a modré karty či povolení k zaměstnání. Za zaměstnance platí agentura sociální a zdravotní pojištění. Pracovní poměr se jim započítává do důchodu.

Na co si dát při výběru personální agentury pozor?

Pokud uvažujete o práci přes personální agenturu, v první řadě byste měli vědět, že pro vás platí stejné podmínky jako pro kmenové zaměstnance (tzn., agentura by za vás měla odvádět sociální a zdravotní pojištění a platit stejnou mzdu jako pracovníci na stejné pozici).

Dále by po vás agentura neměla chtít žádné poplatky (za registraci apod.), resp. zákon je již nedovoluje vybírat.

Abyste se vyhnuli problémům a vybrali si tu správnou agenturu, doporučujeme nahlédnout na webové stránky Asociace poskytovatelů personálních služeb, kde jsou uvedeny pouze ty, které splňují požadavky této asociace:

  • Mají povolení ke zprostředkování zaměstnání.
  • Sjednali si pojištění proti úpadku.
  • Pracovní poměr i dohodu o dočasném přidělení sjednávají písemně a před zahájením spolupráce s uchazeči.
  • Mzdy a odvody na sociální a zdravotní pojištění platí v zákonném termínu.
  • Svým pracovníkům poskytují srovnatelné podmínky jako mají ve firmách kmenoví zaměstnanci.
  • Firmám zasílají kalkulace v hrubé mzdě.
  • Nesjednávají se zaměstnanci místo dočasného přidělení dohodu o provedení práce či smlouvu o dílo.

Dalším indikátorem, který vám může pomoci v rozhodování, jsou reference od známých či přátel. Zeptejte se, zda vám mohou nějakou agenturu doporučit.

Pokud se rozhodnete pátrat na internetu, prozkoumejte webové stránky dané personální agentury. Zaměřte se na to, zda jsou na nich uvedeny:

  • základní údaje o firmě i aktuální informace,
  • úřední hodiny,
  • kontaktní údaje,
  • nabízené služby,
  • seznam klientů a jejich reference.

Až budete s agenturou v kontaktu, zaměřte se také na způsob a rychlost komunikace s vámi.

Nezapomeňte si také ověřit, jak chrání vaše osobní údaje – zda je nepoužije i k jiným účelům.

Kontakty na personální agentury

Hledáte-li personální agenturu v určité lokalitě, níže naleznete seznam několika hlavních včetně kontaktních informací na nejhledanější pobočky.

Adecco

Společnost Adecco působí v personalistice na mezinárodní úrovni. Personální služby poskytuje uchazečům o zaměstnání i firmám. V České republice sídlí na adrese: Štětkova 18, 14000, Praha 4. Ale také například v Plzni na adrese: Otýlie Beníškové 1556/12, 301 00.

ANEX

Personální agentura ANEX se pohybuje na trhu již 20 let. Vyhledává pracovníky pro různé obory – nejvíce se však zaměřuje na obchod, technické, ekonomické a manažerské pozice. Provádí také personální audity, executive search (resp. headhunting neboli přímé oslovení vhodných kandidátů) a psychologické poradenství. V Praze má sídlo na adrese: Korunní 1440/60, 120 00, Praha 2. V Ostravě ji najdete na adrese: 28.října 150, 702 00.

Agentura Student

Agentura Student zprostředkovává zaměstnání nejen studujícím, ale i všem ostatním zájemcům o pracovní pozice v administrativě, ale i manuální. Poskytuje také služby v oblasti temporary help (resp. agenturním zaměstnávání), dočasné přidělení zaměstnanců a outsorcing pracovních procesů. Sídlo společnosti je na adrese: Hráského 2231/25, 148 00, Praha 4.

ManpowerGroup

ManpowerGroup nabízí své služby jak firmám, tak uchazečům o zaměstnání. Zprostředkovává jim dočasné i trvalé pracovní poměry. Tuto společnost najdete na adrese: Na Florenci 2116/15, 110 00, Praha. V Ostravě sídlí na adrese: Smetanovo nám. 1, 702 00, v Plzni na adrese: Náměstí Republiky 2, 30100.

Randstad HR Solutions

Personální agentura Randstad působí na trhu již 60 let. Poskytuje rozsáhlé portfolio služeb od klasického agenturního zaměstnání, přes nábor a výběr pracovníků na trvalé pracovní pozice, headhunting, přímé zastoupení v sídle dané firmy a další. Společnost sídlí na adrese: Jungmannova 26/15, 110 00, Praha 1. V Ostravě ji naleznete na adrese: 28. října 3346/91, 702 00.

Zdroj: grafton.cz, cs.wikipedia.org, manpower.cz, dobraprace.cz, personalniagentury.cz

Mám zájem o odběr newsletteru