Někteří zaměstnavatelé vyžadují kromě životopisu i motivační dopis, který blíže specifikuje váš zájem o volnou pracovní pozici.  V dnešním článku se podíváme, jak takový motivační dopis napsat a poskytneme vám také vzor ke stažení zdarma. 

K čemu slouží motivační dopis?

Motivační dopis vás možná dokáže potrápit více než pouhý strukturovaný životopis nebo průvodní dopis, který přikládáme pouze do e-mailu. Jedná se totiž o dokument, který nevyžadují všichni zaměstnavatelé a který by měl být psán na míru konkrétní osobě – většinou náborovému manažerovi či personalistovi.

Jedná se tedy o poměrně kreativní dílo, které byste měli vždy uzpůsobit konkrétní pracovní nabídce. Přesto si můžeme pomoci vzorem motivačního dopisu, který najdete níže. Jeho náležitosti se totiž příliš nemění a také jeho účel zůstává stejný. K čemu tedy slouží motivační dopis?

1/ Představuje vás blíže personalistovi – motivační dopis slouží jako představení vaší osoby personalistovi, který se s vámi přes tento dokument může blíže seznámit a utvořit si první dojem. Životopisy totiž bývají pro takové účely příliš stručné a pracovní pohovory časově náročné. Motivační dopis tedy představuje jakýsi mezistupeň právě mezi životopisem a pohovorem, který vám může zajistit pozvání na schůzku s personalistou.

2/ Uvádí vaše přednosti v závislosti na dané pracovní pozici – v dopise byste měli vypíchnout konkrétní vlastnosti a přednosti, které jsou vhodné pro danou pozici. Také prozrazuje vaše nadšení a zápal pro věc. V motivačním dopise máte jednoduše možnost ukázat, že opravdu stojíte o danou pozici v konkrétní firmě.

3/ Doplňuje a rozšiřuje váš životopis – jelikož strukturované životopisy jsou velmi stručné, možná až strohé, motivační dopis může vaše pracovní zkušenosti a vzdělání uvést do kontextu. Také se může stát, že se ve vašem CV objeví časové mezery, které nejsou vyplněné prací. V motivačním dopise tyto mezery můžete objasnit a nenechat personalistovi možnost domýšlet si, co jste v danou chvíli asi dělali.

Zaměstnavatel motivační dopis nevyžaduje. Mám jej i tak poslat?

Podmínka zaslání motivačního dopisu se neobjevuje v každém pracovním inzerátu. Většinou jej vyžadují u vyšších pozic (například manažerských a vedoucích) nebo u organizací zaměřených na specifickou oblast (neziskové organizace, ekologicky smýšlející společnosti atd.)

Jestliže se tedy v inzerátu vysloveně nepíše, že máte zaslat motivační dopis, nemusíte se s ním zabývat. Především u běžných řadových pozic nebo u menších firem není nutné dopis zasílat. Pokud se však chcete přihlásit na opravdu zajímavou pozici, která je přímo dělaná pro vás, můžete ukázat proaktivní přístup a motivační dopis zaslat, i když jej nevyžadují. Možná si tím zajistíte cenné plusové body.

Naopak pokud v inzerátu najdete zmínku o zaslání motivačního dopisu, nikdy jej nevynechejte.

Motivační dopis VZOR

Netroufáte si napsat motivační dopis sami? Využijte náš vzor zdarma.

Jak na obsah skvělého motivačního dopisu?

Napsat zajímavý motivační dopis není až takový oříšek, jak se může zdát. Pomoci si vám může vzor motivačního dopisu, jelikož jeho struktura zůstává pořád stejná. Obměnit již potřebuje pouze obsahová stránka, která by měla být šita na míru konkrétní nabídce.

Struktura motivačního dopisu:

  • Oslovení – jako každý dopis i ten motivační by měl začínat vhodným oslovením. Zjistěte si, komu jej píšete, a oslovte danou osobu konkrétním jménem. Osobní oslovení mnohem lépe zapůsobí na druhou stranu, jelikož ocení vaši ochotu zjistit si, kdo náborové řízení vede.
  • Zajímavý úvod – první řádky dopisu by měly chytit personalistu za pozornost a nepustit. Proto si fádní větu “Píši Vám ohledně pozice XY na základě inzerátu, který jsem našel tam a tam.” raději nechte pro průvodní dopis, kam se dokonale hodí. V motivačním dopise se ale prodejte již od prvních slov. Samozřejmě nemusíte se podřídit originalitě na úkor samotného dopisu a alespoň krátce uvést, proč píšete, můžete i v motivačním dopise.
  • Co zaměstnavatel získá, když vás příjme – jedním z hlavních odstavců by měl být ten o tom, proč přijmout právě vás. Zkuste tuto část napsat z pohledu zaměstnavatele, který má problém (volné pracovní místo) a vy jej jdete vyřešit. Co zaměstnavatel získá tím, že přijme právě vás? Jak vyřešíte jejich problém efektivně a originálně? Příklad: Zaměstnavatel shání e-mailingového specialistu, takže předpokládáte, že jim e-mail marketing příliš nefunguje. Vyzdvihněte své zkušenosti z marketingu a přidejte konkrétní příklad z praxe. 
  • Uveďte konkrétní příklad úspěchu – čísla a statistiky mluví jasně a stručně. Proto do dalšího odstavce přidejte pár vašich pracovních úspěchů a své výsledky prezentujte na konkrétním příkladu. Buďte však struční a vše shrňte ve třech větách tzn. nástin problému, jak jste jej vyřešili a výsledek.
  • Zakončení – poděkujte personalistovi za jeho čas a vyzvěte ho k akci. Ideálně dejte najevo, že máte zájem o osobní setkání nebo že se těšíte na odpověď. Přidejte také vlastnoruční podpis pro podpoření důvěryhodnosti.

Motivační dopis VZOR ke stažení

Strukturu motivačního dopisu již znáte. Možná se do jeho sepisování troufnete jít i bez konkrétní šablony. Pokud si však chcete pomoci trochu více nebo se alespoň inspirovat, připravili jsme pro vás motivační dopis VZOR ke stažení zdarma, který stačí pozměnit dle konkrétní pracovní nabídky. Nezapomeňte jej před odesláním důkladně projít a upravit.

Motivační dopis VZOR vám pomůže získat vaši vysněnou práci.

Motivační dopis VZOR vám pomůže získat vaši vysněnou práci.

Další důležité náležitosti motivačního dopisu aneb nejčastější chyby

Jestliže jste se vrhli do sepisování motivačního dopisu, budou vás zajímat ještě nejčastější chyby a potřebné náležitosti tohoto dokumentu. Strukturou dopisu totiž vaše snaha nekončí, i když představuje pevný základ, od kterého se lze dobře odrazit. Motivační dopis by dále měl splňovat následující podmínky:

1/ Správný tón – zjistěte si, jaká tonalita ve firmě panuje, a zkuste i svůj způsob psaní dopisu přizpůsobit danému zaměstnavateli. Podívejte se na komunikaci na webu, sociálních sítích a dalších kanálech. Napovědět vám také může samotný inzerát. Jedná se o velmi formální styl komunikace či o uvolněný a přátelský tón?

2/ Stručnost a výstižnost – i přesto, že se jedná o doplňkový dokument k životopisu, který by vás měl více představit, stále se držte stručné a jednoduché formy. Dlouhé slohy se nechtějí číst nikomu, a proto by ani pozornost personalisty nevydržela dvě plné stránky textu. Postačí 3 až 4 odstavce, které jasně a originálně sdělí, co máte na srdci.

3/ Neodbíhejte od tématu – právě odbíhání od tématu a dlouhé popisování by váš dopis mohlo výrazně prodloužit. Držte se jasně dané pracovní pozice a vašeho přínosu k ní. Nepopisujte pracovní zkušenosti z jiných oborů, ač byly velmi zajímavé, ale k dané pozici by se nehodily.

4/ Přílišné popisování sebe – také dbejte na to, aby celý dopis nebyl o vaší osobě. Trochu zarážející rada, že? Avšak pokud by celý text působil arogantně a namyšleně, mohlo by vám to výrazně uškodit. Zaměřte se na danou pracovní pozici a vycházejte z ní, i když popisujete vaše úspěchy.

5/ Pravopisná stránka věci – a v neposlední řadě pečlivě zkontrolujte překlepy, pravopisné chyby i formátování dopisu. Pokud si v této oblasti příliš nevěříte, požádejte o pomoc někoho dalšího a nechte si text zkontrolovat. Motivační dopis zasílejte zaměstnavateli ve formátu PDF.

V některém z příštích článků se také zaměříme na rozdíly mezi motivačním dopisem, průvodním dopisem a životopisem. Tak nás nezapomeňte sledovat, ať vám nic neunikne.

Mám zájem o odběr newsletteru