Ocitli jste se kvůli pandemii ve finanční tísni? Nezoufejte! Stát připravil pomoc nejen pro firmy a OSVČ, ale i pro zaměstnance. Podívejte se na rady, jak přežít ekonomicky koronavirus.

Rady a tipy, jak přežít ekonomicky koronavirus

Spousta lidí se v současné době ocitla v nelehké finanční situaci kvůli pandemii. Ať už se vám snížily příjmy z důvodu zkrácení pracovní doby, péče o člena rodiny nebo z jiné příčiny, podívejte se na rady, jak můžete ušetřit a přežít ekonomicky koronavirus.

Požádejte banku o odklad splátek

Máte-li úvěr či hypotéku, požádejte banku o odklad splátek. V takovéto mimořádné situaci vám vyjdou vstříc. Nemusíte se bát, že se ocitnete v registru dlužníků. V závislosti na konkrétní bance nabízejí odklad v délce tří, nebo šesti měsíců. Některé vám odloží platby celých splátek (včetně úroků), u jiných budete muset úroky uhradit.

Navrhněte poskytovateli energií snížení záloh

Totéž můžete učinit u poskytovatele energií, případně i u mobilních operátorů a poskytovatelů internetu. Ne všechny společnosti jsou této možnosti otevřeny, ale za zkoušku nic nedáte.

Zažádejte o mimořádnou okamžitou pomoc

Pokud jste se dostali do finanční nouze, můžete zažádat o mimořádnou okamžitou pomoc i jako ošetřující člena rodiny (např. z důvodu péče o dítě kvůli uzavření škol). Žádost se posuzuje individuálně podle vaší finanční a majetkové situace. Výše dávky se odvíjí od těchto faktorů. Nelze ji tedy dopředu odhadnout. Doporučuje se však žádat o konkrétní částku, kterou budete moci dokladovat (na nájemné, energie apod.).

Žádost podejte online přes interaktivní formulář MPSV, který obsahuje nápovědu, jak při vyplňování postupovat. Pokud by vám nestačil, kontaktujte call centrum Úřadu práce ČR na telefonním čísle: +420 844 844 803. Žádost poté zašlete e-mailem, nebo poštou na úřad práce, který přísluší vašemu bydlišti.

jak přežít ekonomicky koronavirus

Zaregistrujte se na úřad práce

V případě, že jste ztratili zaměstnání a:

  • nevykonáváte zároveň samostatnou výdělečnou činnost či
  • nejste v pracovní neschopnosti,*

můžete se písemně zaregistrovat na úřad práce. Je třeba vyplnit Žádost o zprostředkování zaměstnání a přiložit k ní telefonní číslo. Pokud ji budete chtít zaslat e-mailem, je třeba tak učinit na krajskou pobočku v místě vašeho trvalého bydliště. Vlastníte-li datovou schránku, vyplníte výše uvedený formulář, uložíte ho v PDF formátu a ten pak přes schránku pošlete. Chcete-li žádost poslat poštou, formulář vyplňte přímo na webu, vytiskněte ho a podepište.

*V případě, že vám byla nařízena osobní karanténa, se na vás však vztahuje výjimka. I v této situaci se můžete na úřad práce zaregistrovat. A to stejnými způsoby, jako jsou výše uvedené.

Tip: Obáváte-li se o své zaměstnání, přečtěte si náš článek o kurzarbeitu (resp. opatření státu na podporu vyplácení náhrad mezd zaměstnavatelům). Tato pomoc má zajistit zachování pracovních míst a zabránit tak masovému propouštění v krizové situaci, jakou je pandemie COVID-19.

Přemýšlíte-li o změně oboru, prohlédněte si rekvalifikační kurzy Orange Academy!

Zdroj: zpravy.aktualne.cz, mpsv.cz

Mám zájem o odběr newsletteru