Průvodní dopis si lidé často pletou s motivačním. V článku vám vysvětlíme, jak se tyto pojmy od sebe liší i to, jak ho napsat. Najdete v něm i námi vytvořený vzor.

Průvodní dopis: Co to je a jak se liší od motivačního?

Průvodní dopis je text, který byste měli zaslat společně s životopisem a motivačním dopisem, ucházíte-li se o novou práci. Podívejte se níže na rozdíly mezi nimi, ať víte, jak má vypadat a nepletou se vám mezi sebou!

Charakteristika průvodního dopisu

Průvodní dopis charakterizují následující znaky, které byste měli při jeho psaní splnit:

  • pište ho do těla e-mailu,
  • dodržte krátký formát v rozsahu několika vět,
  • nikdy na něj nezapomeňte, neboť si díky němu personalista o vás utváří první dojem,
  • na rozdíl od motivačního dopisu byste ho měli napsat vždy,
  • nemusí být příliš formální.

Charakteristika motivačního dopisu

Motivační dopis se liší od průvodního následujícími znaky:

  • většinou se zasílá, pokud se ucházíte o zodpovědnější pracovní pozice (např. manažerské, administrativní, apod.),
  • pošlete ho vždy, je-li v inzerátu vyžadován,
  • pište jej do samostatného dokumentu,
  • nezapomeňte změnit přílohu na formát PDF,
  • vhodně adresáta oslovte.

Jak průvodní dopis napsat?

Psaní průvodního dopisu by mělo splňovat několik kritérií. Obecně platí zásada používání formálního jazyka (nicméně existují výjimky, kdy inzerujete dopis do společnosti s mladou firemní kulturou, v takovém případě se můžete v rámci určitých mezí uvolnit). Vhodné je si však nejprve prohlédnout jejich webové stránky, kde zjistíte, jakou tonalitu ve firmě používají.

Drže se doporučení psaní krátkých e-mailových zpráv, ve kterých uvedete to nejdůležitější – proč reagujete na danou pozici a proč jste právě vy vhodným kandidátem. Rozsah by měl být čtvrt až půl strany formátu A4.

Vždy vytvářejte nový, originální průvodní dopis! Okopírované texty zkušený personalista pozná a pravděpodobně vás z výběrového řízení vyřadí.

Poslední, neméně důležitou radou je důraz na pravopisnou a typografickou správnost. Snažte se vyvarovat hrubkám a zaměřte se na smysluplnost textu. Není nic horšího než narychlo vytvořený a odeslaný text, který si nepřekontrolujete. Nejste-li si správností jistí, poproste někoho, ať vám dopis zkontroluje a případně opraví.

Průvodní dopis vzor

Níže jsme pro vaši představu přichystali vzorový průvodní dopis. Můžete se tak inspirovat a vidět, jak by měl dopis nejen po formální, ale především po obsahové stránce vypadat. Není v něm na škodu zmínit projekt, kterému se právě věnujete nebo jste v nedávné době dokončili. Stručně napište, čeho se týkal a v čem spočívala vaše zodpovědnost. Uvést můžete i dovednosti. Personalista si tak vytvoří jasnou představu o tom, čemu se věnujete, co vás baví a jaké jsou vaše přednosti.

Vážená paní Černá,

reaguji na nabídku práce content managera/ky, zveřejněnou na stránkách XY. V současné době vytvářím a spravuji obsah na webu, zabývajícímu se luxusní organickou kosmetikou. Kromě tvorby zadání témat článků s ohledem na SEO mám na starosti i tým copywriterů – koordinaci jejich práce a zpětnou vazbu.

Moje práce obnáší zodpovědnost, dobré organizační a komunikační schopnosti, orientaci v marketingových trendech, schopnost vyhodnocovat data a následnou práci s nimi. Baví mě tímto způsobem podporovat smysluplné projekty a podílet se na kariérním růstu našich textařů. Odměnou jsou nám spokojení čtenáři, jejichž počet každý měsíc raketově roste (za minulý jich bylo již 55 000, v porovnání s dubnem, kdy návštěvnost blogu činila kolem 38 000 čtenářů). Ráda pomohu vyrůst i vašemu projektu. Více informací o mých pracovních zkušenostech naleznete v přiloženém životopise.

Budu se těšit na osobní setkání.

S pozdravem

Dita Novotná

Věříme, že vám článek pomohl zorientovat se v pojmech a přinesl potřebnou inspiraci. Přejeme vám mnoho úspěchů při hledání nového pracovního místa!

Zdroj: profesia.cz

Mám zájem o odběr newsletteru