Intervence ČNB: Česká národní banka je centrální bankou České republiky, která má za úkol udržovat cenovou stabilitu. V rámci měnové politiky ČNB může používat různé nástroje, včetně devizových intervencí. Jak lze intervencí bojovat proti výkyvům a ochránit tak konkurenceschopnost ekonomiky? To se dozvíte v následujících řádcích.

Devizové intervence jsou nákupy nebo prodeje cizí měny za domácí měnu na devizovém trhu. ČNB může provádět intervence za účelem ovlivnění měnového kurzu, který je důležitým faktorem pro cenovou stabilitu, konkurenceschopnost ekonomiky a finanční stabilitu.

Boj proti výkyvům

Měnový kurz je citlivý na řadu faktorů, včetně vývoje ekonomiky, úrokových sazeb, inflace a politické situace. Nadměrné výkyvy měnového kurzu mohou mít negativní dopady na ekonomiku, například mohou vést k nestabilním cenám, k výkyvům v zahraničním obchodě a k investiční nejistotě. ČNB může provádět intervence za účelem ovlivnění měnového kurzu a tlumení jeho výkyvů.

Ochrana konkurenceschopnosti ekonomiky

Měnový kurz je důležitým faktorem pro konkurenceschopnost ekonomiky. Silnější měna může vést k vyšším cenám českých exportů na zahraničních trzích a k nižším cenám dovozů do České republiky. To může vést k poklesu exportů a k nárůstu importů, což může mít negativní dopady na ekonomiku. ČNB může provádět intervence za účelem oslabení koruny a ochrany konkurenceschopnosti českého exportu.

Příklady intervencí ČNB

ČNB prováděla intervence v různých obdobích své historie. V letech 2013–2017 ČNB prováděla intervence na oslabení koruny za účelem ovlivnění měnové politiky a dosažení inflačního cíle. V roce 2022 ČNB zahájila intervence na oslabení koruny v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Studujte kurz účetnictví 100% online

Další aspekty intervencí ČNB

Kromě výše uvedených cílů mohou intervence ČNB mít i další aspekty. Například mohou být použity k:

  • Zmírnění inflace

Oslabení koruny může vést k poklesu cen dovozů do České republiky, což může pomoci zmírnit inflaci.

  • Zvýšení investic

Oslabení koruny může učinit české firmy konkurenceschopnějšími na zahraničních trzích, což může vést k vyšším investicím do české ekonomiky.

  • Ovlivnění kurzu vůči jiným měnám

ČNB může provádět intervence nejen na oslabení koruny, ale také na její posílení. To může být vhodné v případě, kdy ČNB chce podpořit zahraniční obchod s určitou zemí.

Limity intervencí ČNB

Limity intervencí ČNB lze rozdělit na dva typy:

Faktory na straně ČNB

Devizové rezervy ČNB jsou omezené, což znamená, že ČNB nemůže intervenovat neomezené množství. Pokud by ČNB intervenovala příliš agresivně, mohla by vyčerpat své devizové rezervy. Pokud trh očekává, že ČNB bude intervenovat, může to snížit účinnost intervencí.

Faktory na straně trhu

  • Ekonomické podmínky

Ekonomické podmínky, jako je inflace, úrokové sazby a dynamika ekonomiky, mohou mít významný vliv na měnový kurz. Pokud se ekonomické podmínky změní, může to snížit účinnost intervencí.

  • Politické faktory

Politické faktory, jako je geopolitická situace a důvěra v vládu, mohou mít také vliv na měnový kurz. Pokud se politické podmínky změní, může to snížit účinnost intervencí.

Rizika intervencí ČNB

Rizika intervencí ČNB lze rozdělit na dva typy:

Finanční rizika

  • Ztráty z devizových intervencí

Pokud ČNB intervenuje na oslabení koruny, může vzniknout riziko ztrát z devizových intervencí, pokud by koruna začala posilovat.

  • Zvýšení úrokových sazeb

Intervence ČNB mohou vést k zvýšení úrokových sazeb, což může mít negativní dopady na ekonomiku.

intervence čnb

ČNB může provádět intervence nejen na oslabení koruny, ale také na její posílení

Ekonomická rizika

  • Destabilizace ekonomiky

Pokud by ČNB intervenovala neúspěšně, mohlo by to vést k destabilizaci ekonomiky. Destabilizace ekonomiky je stav, kdy ekonomika je nestabilní a náchylná k výkyvům. To může mít negativní dopady např. vyšší nezaměstnanost.

  • Zvýšení inflace

Pokud by ČNB intervenovala na oslabení koruny, mohlo by to vést k zvýšení inflace. Zvýšení inflace je situace, kdy se ceny zboží a služeb v ekonomice zvyšují rychleji, než se zvyšují příjmy lidí.

Alternativy k intervencím ČNB 

  • Změna úrokových sazeb

Změna úrokových sazeb může ovlivnit měnový kurz. Pokud by ČNB zvýšila úrokové sazby, mohlo by to vést k posílení koruny.

  • Komunikace ČNB

ČNB může komunikovat s trhem a poskytovat jasné signály o své měnové politice. To může pomoci ovlivnit očekávání trhu a tím i měnový kurz.

  • Fiskální politika

Fiskální politika může mít také vliv na měnový kurz. Pokud by vláda prováděla stimulační fiskální politiku, mohlo by to vést k oslabení koruny.

Výběr vhodného nástroje závisí na konkrétní situaci a cílech ČNB.

Intervence ČNB je nástrojem, který lze použít k dosažení různých cílů. Je důležité, aby intervence byly prováděny v souladu s měnově politickým cílem ČNB a aby jejich účinnost byla pečlivě sledována.

Mám zájem o odběr newsletteru