Devizy a valuty – tento svět je komplexním prostředím, kde se střetávají různé měny. Devizový trh hraje klíčovou roli v mezinárodním obchodu a investicích, ovlivňuje ekonomickou stabilitu zemí a otevírá dveře mnoha příležitostem. Chcete-li lépe porozumět tomuto světu, musíte si osvojit pojmy, jako jsou měnový, valutový a devizový kurz a sledovat vývoj na trhu. V následujících řádcích se dozvíte význam slova “deviza” a “valuta”, pochopíte, jak funguje měnový kurz a zjistíte proč je devizový trh důležitý pro globální ekonomiku.

Co jsou devizy?

Devizy představují bezhotovostní formu peněz v cizí měně. V dnešní době se nejčastěji jedná o finanční prostředky na bankovních účtech. V případě, že máte zájem o účet, který bude vedený v cizích měnách, lze si o něj jednoduše zažádat v tuzemské bance. Mezi devizy však patří i šeky, směnky, cenné papíry, akcie i dluhopisy.

Devizový účet

Jak již bylo zmíněno lze si založit účet, který bude veden v cizí měně. Takovému účtu se říká devizový účet. Nejčastěji si devizové účty zakládají firmy, které obchodují v zahraničí. Důvodem může být to, aby ušetřili na nákladech za výměnu české koruny, případně se tak lze chránit před velkými výkyvy kurzu. Stále častěji si ale devizové účty zakládají i fyzické osoby, které vydělávají nebo často nakupují v zahraničí.

Co jsou valuty?

S pojmem valuty se nejčastěji potkáte ve směnárně nebo v bance. Jedná se totiž o hotovostní formu peněz v cizí měně, tedy o bankovky a mince. Ve směnárnách a bankách si české koruny vyměníte za měnu, kterou budete platit v zahraniční destinaci. Cenu valuty se dozvíte z kurzovního lístku. Při nákupu se orientujete ve sloupečku s názvem „prodej“. Směnárna nebo banka valuty prodává za české koruny. Kurzovní lístek má i sloupec „nákup“. Ten lze využít v případě, že budete chtít hotovost v cizí měně prodat směnárně nebo bance zpátky. V tomto případě se řídíte kurzem ve sloupečku „nákup“. Ať už nakupujete nebo prodáváte valuty, vždy volte banky nebo ověřené směnárny, které ceny valut nabízí podle aktuálního kurzu České národní banky. 

Studujte kurz účetnictví 100% online

Jaký je rozdíl mezi valutou a devizou?

Valuty jsou hotovostní forma cizích peněz. Jednoduše řečeno jsou to bankovky a mince, na které si můžete sáhnout. Devizy jsou naopak cizí měnou, která je bezhotovostní formou peněz na účtu, šeku a dluhopisu, patří sem i akcie.

Rozdíl mezi kurzy tzv. kurzové rozpětí

Orientace v kurzovním lístku je celkem snadná. Kurzovní lístek obsahuje minimálně dva sloupečky: nákup a prodej. Směna peněz je stále obchod, tak aby vydělala. Rozdíl mezi cenou nákupu a prodeje se nazývá kurzové rozpětí. Kurzové rozpětí je větší u valut než u deviz. Má to jednoduché vysvětlení. Manipulace s hotovostí je nákladnější a rizikovější. Kurzové rozpětí je menší u hlavních měn, jako jsou eura nebo americké dolary. Naopak u málo žádaných měn bývá rozpětí větší.

devizy a valuty

Měny jsou peněžní jednotky používané jako prostředek směny zboží, služeb a investic v různých zemích.

Kurz České národní banky

Kurz České národní banky (ČNB) je stanoven centrální bankou České republiky a odráží hodnotu české koruny ve srovnání s jinými měnami. ČNB zveřejňuje kurz každý pracovní den vždy ve 14:30 na základě tržních podmínek a dalších ekonomických faktorů. Kurz stanovený ČNB se také používá při operacích, kterými se ovlivňuje hodnota české koruny na devizovém trhu. Pokud chce centrální banka stabilizovat nebo ovlivnit hodnotu koruny, může měnu na trhu koupit nebo prodat, a tím ovlivnit její kurz. Kurz české koruny může mít významné důsledky pro obchod, inflaci a celkovou výkonnost ekonomiky země. Silnější koruna může zlevnit dovoz, ale může brzdit vývoz. Naopak slabší koruna může podpořit vývoz, ale může vést k vyšší inflaci v důsledku zvýšených dovozních nákladů.

Jak funguje měnový kurz?

Měny jsou peněžní jednotky, které se používají jako prostředek směny zboží, služeb a investic v různých zemích. Každá země obvykle vydává svou vlastní měnu, např. americký dolar (USD) pro Spojené státy, euro (EUR) pro země eurozóny. Měny jsou nezbytné pro usnadnění mezinárodního obchodu, cestování a finančních transakcí. Měnový kurz je ovlivňován poptávkou a nabídkou cizích měn na devizovém trhu. Pokud je poptávka po určité měně vyšší než nabídka, její hodnota vůči jiným měnám roste. Naopak, pokud je nabídka vyšší než poptávka, její hodnota klesá. Měnové kurzy jsou také ovlivňovány ekonomickými ukazateli, jako je úroveň inflace, úrokové sazby, hospodářský růst a politická stabilita dané země. Změny v těchto faktorech mohou vést ke změnám v hodnotě měny na mezinárodních trzích.

Svět deviz a valut

Svět deviz a valut je komplexním prostředím, které ovlivňuje ekonomiku zemí a umožňuje mezinárodní obchod a investice. Devizový trh hraje klíčovou roli v globální ekonomice a jeho význam stále roste. Valuty zase představují hotovostní formu cizích peněz, konkrétně bankovek a mincí, které se používají v cestovním ruchu a běžných transakcích v zahraničí. Kurzové rozpětí, tedy rozdíl mezi nákupním a prodejním kurzem, je důležité pro směnárny a banky, které vydělávají na manipulaci s hotovými penězi.

Kurz České národní banky hraje klíčovou roli v české ekonomice a odráží hodnotu české koruny ve srovnání s jinými měnami. Stabilita kurzu je důležitá pro obchod a inflaci v zemi, a centrální banka může pomocí intervencí ovlivnit hodnotu měny.

Celkově je pochopení deviz a valut nezbytné pro každého, kdo se zajímá o mezinárodní finance, obchod nebo cestování. Sledování vývoje na devizovém trhu a pochopení faktorů ovlivňujících měnové kurzy je klíčem k úspěšnému podnikání a správě finančních prostředků.

Mám zájem o odběr newsletteru