Potraviny, energie, nemovitosti – vše stojí více peněz, anebo je výrazné zdražení otázkou blízké budoucnosti. Inflace 2021 nasadila tempo a míří strmě vzhůru. Nejvíce to pocítí nižší a střední třída obyvatelstva České republiky.

Inflace versus stagflace – co to znamená?

Opakuje se ekonomická situace z historie? Respektive, máme zavzpomínat na 70. léta, kdy narostly ceny plynu, uhlí, energie a benzinu o téměř polovinu? Inflace 2021 překročila hranici 5 % již v září. Ke zdražení došlo ve všech oblastech. Nejvíce je nárůst vidět v cenách nemovitostí, o něco méně v potravinách. Nejedná se o konečné vyčíslení inflace v %, nové ceny elektřiny a plynu se ještě odrazí. Je ale pravděpodobné, že inflaci překoná stagflace.

Co je to inflace?

Obecně se jedná o růst cen zboží a služeb. V průběhu času se stává, že některé ceny rostou, jiné klesají. Avšak pokud ke zdražování dochází v celkovém měřítku, hovoříme o inflaci. Laicky řečeno si za stejné peníze nakoupíte méně než v minulosti.

Pojem inflace znamená také:

  • oslabení kupní ceny;
  • snížení reálné hodnoty;
  • nižší hodnotu měny v průběhu času.

Co je to stagflace?

Stagflace je stagnace nepříznivého stavu ekonomiky. Zastaví se (případně sníží) tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP), nezaměstnanost stoupá a inflace narůstá.

Pojem stagflace znamená také:

  • kombinaci stagnace ekonomiky (vysoká inflace a nezaměstnanost);
  • slumpflace (angl. slump – propad) – jev, kdy se nemění či klesá velikost reálného produktu;
  • stav, kdy se ekonomický systém dostává do tzv. šoku.

inflace versus stagflace

Ani ČNB nepočítala s tím, že se inflace 2021 vyšplhá tak vysoko

V komunistickém režimu inflace neexistovala. Tento pojem nebyl známý. V 70. letech však zaznamenala ekonomika velký otřes. Např. benzin Super podražil ze 4 Kčs na 7,50 Kčs. Což byl na tehdejší dobu značný nárůst (téměř dvojnásobný). Lidé v době vysoké inflace ztrácí na hodnotě svých úspor, navíc při pořízení nových věcí i běžném nákupu potravin a drogerie, musí sáhnout hlouběji do peněženky.

Otázkou je, zda je lepší inflaci „přibrzdit“ nebo se s ní smířit a počkat na finanční stabilitu?

ČNB původně počítala s politikou 2% inflace. V letech 2013 až 2017 navýšila svou bilanci o více než dva biliony nových korun. V Česku se začala přeceňovat aktiva, investoři se proto raději zaměřili na závazky. Staglace ale není problém jen České republiky, pronásleduje celý svět, v současnosti např. Německo a Spojené státy.

Chcete pochopit, jak fungují finance? Vyzkoušejte kurz účetnictví.

Chcete skutečně pochopit, jak fungují finance? Vyzkoušejte náš kurz účetnictví

Inflace 2021 – proč k ní dochází?

Nárůst inflace má více rovin. První z nich je, že se zvýší zásoba peněz. To ale samo o sobě nemusí znamenat, že inflace vzroste. Další rovinou je totiž rychlost oběhu peněz.

Více vám vysvětlí následující video.

inflace 2021 video

S čím počítat v ekonomice v následujících měsících?

V Česku se v posledních letech držela inflace na hodnotě okolo 3 %. Kam až se inflace vyšplhá? Odborníci predikují až 7 %. Např. ve Velké Británii má inflace do konce roku 2021 dosáhnout dvojnásobku.

Úrokové sazby sice pomalu rostou, pořád jsou naštěstí hluboko pod inflací. Některé banky stále lákají na hypoteční úvěry s 1% úrokem. Nepočítejte však s možností fixace úroku na příliš dlouhé období.

Podle analytika ČSOB, Petra Dufka, inflační tlaky ze zahraničí zesilují. Předpokládá, že se hlavní sazba ČNB dostane minimálně na úroveň 2 %.

Firmy se potýkají s problémy zvyšujících cen za náklady (dražší komodity i doprava), jsou tak nuceny rovněž zdražovat své produkty a nabízené služby. Inflace ukrajuje ze zisku, což snižuje možnost investic, v krajním případě dochází k propouštění zaměstnanců (dle názoru ekonoma Lukáše Kovandy).

Reálně hrozí, že:

  • litr nafty bude stát 40 Kč;
  • výrobci potravin zdraží o 10 %;
  • vzroste cena energií, dopravy a obalových materiálů.

U elektroniky se výrazné zvýšení cen neočekává, stále ale platí, že bude problém s dodávkou zboží. Většina prodejců se tak snaží předem předzásobit.

Co myslíte, čeká nás měnová reforma jako v letech 1919, 1945 a 1953?

Zdroj: Forbes.cz, mesec.cz

Mám zájem o odběr newsletteru