Digitální kreslení je stále oblíbenějším způsobem, jak vyjádřit svou kreativitu. Pokud se chcete do tohoto světa pustit, ale nechcete investovat do drahých programů, máme pro vás několik tipů na ty nejlepší grafické programy pro kreslení zdarma.

Jak začít s grafickým kreslením?

Prvním krokem, než se pustíte do výběru programu pro grafické kreslení, je výběr samotného grafického tabletu. Grafický tablet je skvělý doplněk pro každého, kdo chce digitálně kreslit a navíc si usnadnit práci. Na trhu však existuje mnoho různých typů tabletů, takže je důležité si vybrat ten správný pro své potřeby. 

Grafické tablety se prodávají už s vestavěnou obrazovkou, ale i bez ní. Na rozdíl od klasických dotykových tabletů, dokáže grafický tablet číst tlak tahů při kreslení. Pro práci s grafickým tabletem se používá speciální stylus. Grafický tablet s obrazovkou má velkou výhodu v tom, že kreslíte přímo na jeho obrazovku a připomíná tak tradiční kreslení, ale jedná se o dražší zařízení. Cenově výhodnější tablet je bez obrazovky. Kreslení na tomto tabletu probíhá tak, že se umělec dívá na monitor nebo na obrazovku notebooku, kde se mu kresba objevuje. Jedná se o způsob, který se pro mnoho umělců může zdát zvláštní, ale velmi rychle si zvyknete. Výhodou tabletu bez obrazovky je to, že je levný a kompaktní. 

Na trhu se objevují grafické tablety, které se zejména liší velikostí a citlivostí pracovní plochy. Výběr grafického tabletu je individuální záležitostí každého umělce.

Jak používat grafický tablet?

  1. Instalace software – v první řadě si naistalujte software pro grafický tablet. Software vám umožní propojit tablet s počítačem.
  2. Nastavení tabletu – po instalaci softwaru si nastavte tablet tak, aby vyhovoval vašim potřebám. To zahrnuje nastavení citlivosti pera a přiřazení klávesových zkratek.
  3. Začněte kreslit – po nastavení všech funkcí tabletu, můžete začít kreslit. Existuje mnoho různých programů pro grafické tablety, takže si vyzkoušejte několik z nich a zjistěte, který vám nejvíce vyhovuje.

Grafické programy pro kreslení zdarma

Při výběru grafického programu si ujasněte, zda chcete pracovat s vektorovou, nebo rastrovou grafikou. K dispozici jsou programy rastrové grafiky, které jsou vytvořené tak, aby věrně napodobovaly tradiční kreslířské techniky. Zohledněte také požadovanou úroveň svých výstupů. Jednoduchou grafiku zvládnete i s programy zdarma. Mezi ty nejznámější grafické programy pro kreslení zdarma patří:

Inkscape 1 open source

Inkscape 1 je vektorový grafický editor srovnatelný s placenými programy jako Adobe Illustrator nebo CorelDraw. Je sice o něco jednodušší, ale i tak umožňuje vytvářet působivé kresby a ilustrace. Inkscape nabízí širokou škálu funkcí, včetně vytváření textů, tvarů, cest a značek. Nechybí ani klonování, zprůhledňování, změna velikosti, barevné přechody, vzorky a seskupování. Mezi pokročilejší funkce patří i meta-data, editování uzlů, práce s vrstvami, komplexní operace s křivkami, trasování bitmap, text na křivce, přímé editování XML a další. Inkscape open source vektorový grafický editor je zdarma a hodí se pro širokou škálu uživatelů, od začátečníků až po pokročilé.

Zoner Callisto

Podpořit můžete i český vektorový editor, který je užitečným nástrojem pro tvorbu grafiky. Zoner Callisto nabízí širokou škálu funkcí, například transformaci, která umožňuje měnit velikost, tvar a polohu objektů. Objekty si můžete přesně zarovnat díky funkci zarovnání. I přesto, že vývoj tohoto grafického programu nepokračuje, tak se jedná o šikovného pomocníka s tvorbou jednoduchých plakátů, plánků, ceníků a schémat.

Naučte se programovat v našem kurzu

Speedy Painter 3.6 – freeware

Tento program je jako dělaný pro kreslení. Místo klasického štětce používáte v tabletu tahy, ale díky intuitivnímu uživatelskému rozhraní se cítíte, jako kdybyste malovali na skutečném plátně. K dispozici je plátno, štětec, guma a další pomůcky. Plátno lze libovolně natáčet, malovat v celoobrazovkovém režimu, umístit vedle plátna předlohu, použít masku a měnit tvrdost štětců. Pro tvůrce je stále důležitější sdílet své dovednosti, proto lze s tímto programem celý proces kreslení uložit jako video.

grafické programy

Pro práci s grafickým tabletem se používá speciální stylus. Grafický tablet s obrazovkou má velkou výhodu v tom, že kreslíte přímo na jeho obrazovku a připomíná tak tradiční kreslení.

Grafické programy v podnikání

Uplatněte své nově nabyté dovednosti v grafickém kreslení ve vašem podnikání. Prvním krokem pro úspěšnou značku je její logo. Logo je bránou k vašim produktům nebo službám.

Dobré logo by mělo splňovat následující kritéria:

  • Zapamatovatelnost – zákazníci by si ho měli zapamatovat na první pohled.
  • Snadno čitelné – mělo by být čitelné i z dálky a na různých typech médií.
  • Relevantní pro firmu – mělo by odrážet hodnoty a směr firmy.
  • Zkrátka jedinečné – mělo by se lišit od ostatních log na trhu.

Základní typy log:

Existuje několik základních typů log, ze kterých si můžete vybrat:

  • Logotyp – textový prvek, který se kombinuje s ikonou nebo jiným grafický prvkem.
  • Ikonografické logo – je to logo, které se skládá pouze z ikony nebo jiného grafického prvku.
  • Kombinované logo – je to logo, které kombinuje textový prvek s ikonou nebo jiným grafický prvkem.

Mám zájem o odběr newsletteru