Video je velmi efektivní marketingový nástroj. Pomocí videí lze jednoduše představit své produkty, služby nebo i celou firmu. Umístěte promo video na své webové stránky nebo sociální sítě a získejte nové zákazníky. Jak na to, se dozvíte v následujících řádcích.

Přínos promo videa

Situace, kdy na vaše webové stránky zavítá nový návštěvník, je poměrně častá. Není neobvyklé, že se jedná o náhodnou návštěvu, ale velmi často jde o to, že návštěvník shání konkrétní produkt nebo službu. Cílem je potencionálního zákazníka udržet, aby po lehkém poohlédnutí po stránce, webové okno opět nezavřel. V případě, že umístíte na hlavní stránku video, je mnohem vyšší šance, že návštěvník na stránce zůstane a video si pustí. Propagační video musí splnit jeden klíčový úkol a to přesvědčit návštěvníka během několika minut, že mu vaše firma pomůže poskytne správný produkt nebo požadovanou službu v nejlepší kvalitě.

Určete si cíl videa a napište si scénář

Před tím, než se pustíte do natáčení samotného videa, stanovte si jeho strukturu a cíl. Začněte třeba tím, že si odpovíte na následující otázky:

  • Jaký je cíl videa?
  • Pro koho je video určeno?
  • Co má návštěvník po shlédnutí videa udělat?

Určitě je dobré si napsat scénář. Správně sestavený scénář je vždy minimálně polovina úspěchu. Scénář by měl obsahovat základní body, které lze však rozepsat i podrobně. Díky základním bodům se nemůže nikdy stát, že nějaké důležité informace zapomenete ve videu zmínit.

Scénář je dobré si rozdělit do odstavců a rovnou si stanovit časové rozpětí. Určení časového rozpětí je velmi důležité. Pokud budete dopředu vědět, kolik času máte na jednotlivé body scénáře, vyhnete se tomu, že budete zabíhat do zbytečných detailů a video bude dlouhé. Promo video by se mělo zaměřit pouze na nejdůležitější fakta. Ve výsledku je ideální se vejít do 2 minut.

  • 0 – 5  sekund – představení

  • 5 – 30 sekund – popis problému

  • 30 – 60 sekund – popis řešení

  • 60 – 90 sekund – reference

  • 90 – 120 sekund – výzva k akci

    Promo video

    Videu na sociálních sítích sluší rychle prostřihy, práce s textem – titulky a animace.

Promo video na sociálních sítích

Další možností, jak představit svůj produkt nebo službu je skrz sociální sítě. Krátká videa vládnou sociálním sítím. Sleduje je téměř každý a lze se k nim dostat velmi jednoduše. Při vkládání videa na sociální sítě musíte být ještě rychlejší. První vteřiny jsou nejdůležitější, žádné zdlouhavé začátky. V dnešní době, kdy ve své popularitě vede TikTok a IG Stories, je důležité zaujmout opravdu v prvních vteřinách. Videu na sociálních sítích sluší rychle prostřihy, práce s textem – titulky a animace. Nejčastěji firmy vkládají na své webové stránky plnou verzi videa podle návodu výše a na sociální sítě jeho nejdůležitější a nejzajímavější prostřihy, tak aby dávalo smysl.

Studujte kurz marketingu

Příklad struktury scénáře

Představení

V první řadě je vždy dobré se představit. Zde je prostor pro krátké představení firmy. Následuje však představení pár větami i vašeho produktu nebo služby. V této fázi buďte struční, ale zároveň musí být jasné, co nabízíte.

Přibližte se zákazníkovi

V této části se vžijte do role návštěvníka a na konkrétním příkladu, popište proč tu návštěvník je, co řeší a co hledá. Snažte se používat ta slova, která by použil zákazník a jednoduše popište jeho problém. 

Představte řešení

Tato fáze videa je ideální pro představení právě onoho řešení problému. Popište, jak váš produkt nebo služba pomůže vyřešit problém. Popište jaké nástroje a techniky používáte. Není vůbec chybou srovnat se s konkurencí, ukázat čím jste odlišní. 

Podělte se o reference

Do videa není na škodu zahrnout i konkrétní zkušenosti vašich dlouhodobých zákazníků. Reference a doporučení jsou nejlepší reklamou, která navíc nic nestojí.

Výzva k akci

Poslední fází a vlastně i tou nejdůležitější je výzva akci – nákup, využití služby, návštěva pobočky. Pokud bylo video natočeno správně, je nyní návštěvník vašeho webu motivovaný k tomu, aby si rovnou nakoupil nebo si alespoň vyžádal další informace.

Jaké by mělo být promo video?

Jak již bylo zmíněno samotné promo video je strukturované tak, aby bylo jednoduché a šlo rovnou k věci. Člověk, který bude před kamerou by měl být osobní, koukat se do kamery, usmívat se a vypadat přirozeně. Rychlost mluvení je ideální ke 150 slovům za minutu. Pro přednášejícího může být i lepší, když se budou jednotlivé odstavce natáčet samostatně. V postprodukci se video poté sestříhá a dá dohromady. Video by mělo být dokonalé nejen po vizuální stránce, ale také po zvukové, proto pro natáčení volte vždy tu nejkvalitnější techniku, kterou máte k dispozici. 

Finální verze videa

Samotný střih videa je poslední důležitou fází před samotným uveřejněním na webové stránky nebo sociální sítě. V tomto případě platí, že v jednoduchosti je krása. Proto šetřete s efekty, s velmi častými prostřihy a vložte do pozadí hudbu, tak aby nerušila mluvené slovo.

Mám zájem o odběr newsletteru