Nejen prací živ je člověk. Když zrovna stojíte na začátku vytváření svého pracovního prostoru nebo jste ve fázi, kdy uvažujete nad jeho renovací, je tento článek přesně pro vás.

Domácí pracovna by měla být navržena tak, aby podporovala vaši produktivitu i kreativitu. Je to místo, které využíváte pro plnění pracovních úkolů ale i volnočasových aktivit.

Proč je důležité mít domácí pracovnu a svůj prostor

Každý z nás má ve svém životě několik různých rolí, které sehrává. Pro každou z těchto rolí se nám hodí jiné zázemí, jiné nástroje a také se v každé ze svých rolí jinak cítíme. Abychom mohli velkou část své role zastávat v pohodlí, je důležité mít pro to i prostor, který nám v tom efektivně pomůže.

Domácí pracovna, která je chytře zařízena poskytuje dostatečný prostor pro práci i soukromí, můžete zde oddělit svou práci od koníčků a tím tak udržet rovnováhu ve svém životě i mezi jednotlivými rolemi. Pokud máte domácí pracovnu, je to pro vás prostor, který vybízí k činům. To znamená, že je důležitá i proto, abyste byli skutečně produktivní. Je to místo, kde můžete efektivně pracovat, tvořit anebo se ponořit do své oblíbené knížky.

V neposlední řadě vám domácí pracovna skýtá možnosti vlastní organizace. Když se nemusíte o své pracovní místo doma dělit s ostatními členy rodiny, ale je jen vaše. Tak, jak si necháte práci rozdělanou, tak ji druhý den najdete. A mít tenhle pocit klidu, ať už se jedná o přípravu na důležitou poradu nebo třeba lepení modelu letadla, je k nezaplacení.

Na co myslet při zakládání domácí pracovny

Abyste si mohli takový vlastní prostor vytvořit a využívat ho multifunkčně zamyslete se nad několika aspekty. Mezi ně hlavně patří:

1) Kdo jsem a co dělám

Při vytváření domácí pracovny myslete na to, kdo opravdu jste a co děláte. Co děláte za práci, co děláte ve svém volném čase. V klidu si všechny tyto poznatky sepište na papír a přemýšlejte, co za tu dobu jste ke svému působení v práci i během koníčků, potřebovali. Co vám nejvíce vyhovovalo a co vám scházelo, co je potřeba doplnit?

Na základě takové rešerše pak sestavujte svou domácí pracovnu. Inspirujte se na internetu, Pinterestu a kdekoli vás jen napadne, ale hlavně zasaďte vaši vysněnou domácí pracovnu do svého života. Je důležité vnímat, že jí děláte pro sebe ne pro člověka, kterým nejste.

2) Domácí pracovna ve vašem stylu

Ve své domácí pracovně budete trávit spoustu času. Toho pracovního i toho volného. Proto si dobře promyslete styl, v jakém pracovnu zařídíte. Budete mít polohovací stůl nebo chcete velký stůl z masivního dřeva u kterého se vám bude dobře přemýšlet?

Jste minimalisté nebo máte rádi spoustu drobností, dekorací a převislé rostliny? A co barvy? Na tohle všechno je potřeba myslet, pokud chcete svou domácí pracovnu dovést k dokonalosti. Ano, úzce se to pojí s prvním bodem toho, kdo opravdu jste, takže vidíte, jak důležité je sebeuvědomění.

Studujte kurz personalistiky 100% online

3) Jaké mám možnosti

Znáte to pořekadlo Když se chce, všechno jde? Zkuste se zamyslet, co můžete udělat pro to, aby vaše domácí pracovna byla skutečně taková, jakou si přejete. Jaké máte možnosti?

Zjistěte si, jestli je pro založení takové pracovny potřeba nějak zrekonstruovat místnost a jestli to skutečně můžete udělat. Projděte si všechny možnosti. Tady je opravdu potřeba mít otevřenou mysl, abyste se neupnuli jen na jedno řešení, která vám celý projekt ztíží. Vymýšlejte, převracejte různé možnosti, ptejte se ostatních a inspirujte se.

Vytváření pracovny neuspěchejte a zjistěte si opravdu vše potřebné.

4) Co v domácí pracovně potřebuji

Tady se opět vracíme k vám samotným. Co potřebujete, abyste byli během výkonu práce spokojení a co potřebujete abyste si naplno užili své koníčky a měli tzv. flow.

Znáte sami sebe asi nejlépe, tak víte, jestli potřebujete polohovací stůl, polohovací židli. Pozorujte se, co máte během práce při ruce, co vás uklidní, když to na pracovním stole máte, bez čeho si nedokážete představit, že začnete pracovat nebo tvořit.

Nezanedbávejte ani ty nejmenší detaily, protože pro někoho je naprosto nezbytné, aby měl kávu na svém oblíbeném podšálku a při ruce trhací blok. Pro dalšího může být důležité mít po ruce balzám na rty a píšící propisku. Někdo si nedokáže představit začít cokoliv dělat bez zapálené svíčky a svého diáře. Všechny tyto aspekty si projděte a nastavte si svou domácí pracovnu přesně tak, jak potřebujete.

5) Práce i volný čas

Abyste mohli svou domácí pracovnu využívat skutečně na práci i koníčky, vytvořte si tzv. zóny. Vybírejte multifunkční nábytek, který se dá rozložit, případně složit, aby vám vznikl prostor pro různé druhy aktivit. Můžete i opticky rozdělit pracovnu na zónu práce a zónu zábavy, pohrajte si s výmalbou, tím, jak bude vypadat podlaha. Například do zóny pro koníčky si pořiďte příjemný koberec nebo nějaké pohodlné křeslo apod.

Závěrem

Je jasné, že pro některé bude tvorba multifunkční domácí pracovny splněným snem, pro druhé zase noční můrou. Nicméně hodně záleží na tom, co od své pracovny skutečně vy sami očekáváte a jaké jsou vaše plány.

Nic během tvorby takové domácí pracovny neuspěchejte a myslete i na detaily. Stejně tak pamatujte na skloubení pracovního života s tím osobním. Přechod mezi prací a koníčky by měl být ve vaší pracovně proveditelný s lehkostí. Myslete na to, až budete přemýšlet nad nábytkem, doplňky i celém uzpůsobení toho, pro jakého člověka pracovnu vytváříte.

 

 

Mám zájem o odběr newsletteru