Digitální kancelářský balík Microsoft Office je ideálním nástrojem pro domácí, ale i firemní užití. Poprvé vyšel v roce 1990. Microsoft svou kancelářskou sadu pravidelně vylepšuje a každá z aplikací patří mezi jedničku ve svém oboru. Pro domácí i firemní uživatele jsou připraveny na výběr různé edice. Edice se liší aplikacemi obsaženými v balíku. Verze pro studenty a domácnosti je určena pouze k nekomerčnímu používání.

Většina lidí si pod balíčkem Microsoft office představí Word, Excel a Powerpoint. Balíček toho však nabízí mnohem více, ať už si zvolíte jakoukoliv edici. Zvolit si navíc můžete trvalou licenci – Office 2021, nebo měsíční předplatné Microsoft 365. Microsoft Office mohou využívat majitelé Windows, Android a po dohodě mezi Gatesem a Jobsem i iOS. V čem se liší jednotlivé sady, a kterou z nich si vybrat tak, aby byla nejvhodnější právě pro vaše potřeby? Popis jednotlivých funkcí nabízí dnešní článek.

Trvalá licence v podobě Office 2021

Jak již zaznělo v úvodu, při nákupu máte volbu mezi zakoupením trvalé licence Office 2021 nebo předplatného v podobě Microsoft 365. V případě, že si zvolíte nákup trvalé licence, je možné ji nainstalovat pouze na jedno zařízení – PC nebo notebook. Výhodou je, že je časově neomezená a přenosná (pouze na jednoho uživatele). Platba probíhá jednorázově. V trvalé licenci získáte plnohodnotnou kancelářskou sadu bez omezení ve funkčnosti a době používání. Zakoupením se navíc stáváte jejím majitelem a v rámci licenčních pravidel s ní můžete volně nakládat. V případě, že se rozhodnete pro její aktualizaci, musíte si koupit zcela novou licenci, která je právě aktuální.

Předplacená licence Microsoft 365

Předplatné Microsoft 365 se většinou hradí v měsíčních nebo ročních splátkách. Oproti trvalé licenci Office 2021 máte vždy nejaktuálnější verzi a funguje i na zařízeních Android a iOS (PC, Mac, tablet i chytrý telefon). Součástí předplatného je i 1 TB cloudového úložiště na OneDrive. Nevýhodou je, že je licence vázaná na konkrétního uživatele – nelze přenášet a není ve vašem vlastnictví, pouze si licenci pronajímáte.

Domácnosti

Firmy

Velké podniky

Microsoft 365 pro rodiny Microsoft 365 Apps pro firmy Microsoft 365 Apps pro velké organizace
Microsoft 365 pro jednotlivce Microsoft 365 Business Basic Microsoft 365 E3
Office 2021 pro studenty a domácnosti Microsoft 365 Business Standard Microsoft 365 E5
Office 2021 pro domácnosti a podnikatele Microsoft 365 Business Premium Microsoft 365 F3

Přehled aplikací Office

Zásadní výhodu balíčků Microsoft office je celkově propracovaný systém. Znamená to, že kupujete vše v jednom. Všechny aplikace mají intuitivní ovládání, příjemný vzhled, jsou vzájemně propojené a komunikují spolu. Společnosti využijí efektivní a hromadnou správu celé kancelářské sady. Ať už zvolíte jakoukoliv edici získáte mnohem více než známou trojici Word, Excel a PowerPoint. Například Microsoft Outlook se stal dnes již standardem na domácích počítačích, v menších i velkých firmách, ve státní správě i ve školách.

Microsoft Office

Word

Dokument Word nabízí vytvoření základních, ale i náročnějších textových dokumentů. Nabízí velké množství grafů a šablon. Nechybí ani kontrola pravopisu a překlepů. 

Excel

Tabulkové rozhraní pro práci s čísly, tabulkami a grafy. Nabízí velké množství funkcí, které vám usnadní práci.

PowerPoint

Nejjednodušší nástroj na tvorbu kvalitní prezentace. Nabízí desítky šablon a funkcí, které vaši prezentaci pozvednou na vyšší úroveň.

OneNote

Veškeré poznámky, seznamy i hlasové záznamy si lze pohodlně zapisovat do digitálního poznámkového bloku OneNote. Již během psaní můžete formátovat a upravovat text, který se automaticky ukládá a synchronizuje.

Outlook

E-mailová komunikace je s Outlookem jednoduchá a efektivní. Intuitivní prostředí navíc nabízí kalendář pro snadné plánování.

Publisher

Nástroj, který zaručí profesionálně vypadající publikace. S aplikací Publisher vytvoříte pozvánky, vizitky, brožurky, ale i celé katalogy ve všech možných formátech. 

Access

Nástroj, který vám umožní vytvořit přehledně seznam firemních projektů nebo správu obchodního majetku.

Exchange Online

Pro firemní prostředí nabízí Microsoft bohaté e-mailové prostředí, které lze jednoduše používat nejen na počítačích ale i na telefonech a tabletech.

Skype

Platforma pro chatování, volání, konference, video i sdílení souborů mezi kolegy ve firmě. Nyní je k dispozici i v online verzi Skype Meet Now, která funguje bez instalace – jednoduše vytvoříte odkaz a pošlete ho lidem, se kterými se chcete spojit.

OneDrive

Bezpečné cloudové úložiště pro vaše data. Nabízí jednoduchou a rychlou synchronizaci napříč všemi dostupnými zařízeními.

Mám zájem o odběr newsletteru