V moderních kancelářích se objevuje několik zajímavých trendů, které zlepšují pracovní prostředí a pohodu zaměstnanců. Trendem je kancelář více zaměřená na pohodlí, estetiku a udržitelnost. 

Open space kancelář

Open space kancelář je pracovní prostor, který sdílí všichni zaměstnanci firmy. Jednotlivá pracovní místa jsou od sebe maximálně oddělena panely, speciálním nábytkem nebo zelení. Open space kanceláře jsou stále diskutovaným tématem. Někteří tvrdí, že tento typ pracovního prostoru snižuje odstup mezi nadřízenými a podřízenými, což vede k přátelštější atmosféře a možnosti se kdykoliv na cokoliv zeptat. Open space je také vhodné pracoviště pro ty, kteří pracují v týmu a společně hledají rychlé kreativních řešení. Navíc usnadňuje sociální interakci a komunikaci.

Manažeři jsou přímo součástí informačního šumu, což jim umožňuje být stále v obraze. Open space navíc výrazně snižuje nároky na prostor a počet místností, což se projevuje i v nižších nákladech. V moderních open space kancelářích najdete také odpočinkový koutek, kde si zaměstnanci mohou užít chvilku sami pro sebe nebo vyřídit potřebné pracovní telefonáty. 

Open space kanceláře nejsou však pro všechny. Někteří zaměstnanci mohou pociťovat neustálou kontrolu a tlak. Neustálé pozorování a možnost, že někdo sleduje jejich práci, může některé lidi stresovat.  Dalším faktorem je větší míra rozptylování. Otevřený prostor s mnoha kolegy, kteří komunikují, telefonují nebo se pohybují, může snižovat schopnost soustředit se na práci. Posledním negativním aspektem open space kanceláří je i vyšší nemocnost. S rostoucím počtem zaměstnanců sdílejících jeden prostor se zvyšuje pravděpodobnost šíření nemocí.

Alternativy k open space kancelářím

Ač jsou open space kanceláře trendem dnešní doby, tak lze stále vytvořit několik dalších přístupů k uspořádání moderního pracovního prostoru.

Kancelář s oddělenými místnostmi

Klasické uspořádání, kdy má každý zaměstnanec svou vlastní místnost nebo kancelář. Tato možnost poskytuje větší soukromí a klid na práci. 

Kancelář s polosoukromými stanicemi

Pracovní místa jsou oddělena nízkými přepážkami. Zaměstnanci mají stále určitou míru soukromí, ale jsou schopni komunikovat s kolegy. Typické jsou tato místa pro call centra.

Flexibilní pracovní prostory

Jedná se o pracovní prostor, který kombinuje otevřené prostory s menšími místnostmi nebo zónami pro týmovou spolupráci. Zároveň nabízí i zcela soukromé prostory. Tento přístup pracovišť umožňuje jak spolupráci v týmu, tak soukromí pro jednotlivce. Zaměstnanci si mohou zvolit, kde chtějí pracovat na základě aktuálních potřeb.

práce v kanceláři

Kancelář

Dog friendly office

Kanceláře, které umožňují přítomnost psů, jsou stále trendem a oblíbeným benefitem, který zaměstnavatelé nabízejí novým zaměstnancům. Přítomnost psa v kanceláři přináší radost a uvolněnou atmosféru. Je to příjemný společník, který nám zlepšuje náladu. Výhodou psa v kanceláři je více pohybu. Vyvenčení psa nás nutí pravidelně vstávat od stolu a provětrat si hlavu. To je zejména u sedavé práce důležité.

Přítomnost psa v kanceláři může být skvělým zpestřením pro vás i vaše kolegy. Nicméně platí, že všeho s mírou. Jak se vyhnout úskalím? V první řadě vždy respektujte ostatní kolegy. Pes by neměl vyžadovat příliš pozornosti, a to ani od vás, ani od ostatních. Zeptejte se kolegů, zda jim přítomnost psa nevadí. Někdo může mít alergii na zvířecí chlupy nebo dokonce strach ze psů.

Je také užitečné stanovit, kolik psů může být v jedné kanceláři. Někteří zaměstnavatelé omezují počet psů na jedno patro nebo dokonce na jednu místnost. Pokud by někdo z vašich kolegů chtěl využívat tento benefit, je důležité se předem domluvit, zda se psi budou snášet v rámci jedné místnosti a zda budou mít oba dostatek prostoru. Pokud je v kanceláři více nadšených pejskařů, je dobré mít sdílený psí kalendář. Celkově je dog friendly office zajímavým konceptem, ale je důležité zvážit všechny aspekty a zajistit, aby to pro všechny bylo přínosné.

Coworkingová centra

Coworkingová centra jsou moderní pracovní prostory, které sdílí lidé z různých oborů a firem. Principem coworkingu je pronájem kancelářských prostor v různých tarifech. Tarify zahrnují hodinový, jednodenní nebo neomezený přístup. Některá centra nabízejí zkušební den zdarma. Coworkingová centra nabízejí soukromé nebo sdílené kanceláře a pracovní místa v open space. Jedná se o plně servisované prostory, nemusíte se starat o údržbu, čištění nebo vybavení kanceláře. Nejčastěji coworkingová centra využívají nezávislí podnikatelé, freelanceři nebo zaměstnanci startupů – lidé z oborů IT, HR, marketingu, grafického designu a další.

Moderní kancelář: klíčové trendy pro rok 2024

Odpočinkové místo v kanceláři

Vytvoření příjemného odpočinkového místa v kanceláři může zlepšit pohodu a produktivitu zaměstnanců. Odpočinkové místo by mělo mít pohodlný nábytek. Křesla, pohovky nebo sedací pytle mohou sloužit jako místo pro odpočinek. V části odpočinkové místnosti může být i hudební zóna. Malý reproduktor nebo sluchátka umožní zaměstnancům poslouchat hudbu nebo podcasty během odpočinku. Případně malá knihovna s inspirativními knihami nebo časopisy může být skvělým místem pro krátkou únikovou pauzu.  Pokud je to možné, umístěte do odpočinkové zóny malou fontánu nebo akvárium. Zvuk tekoucí vody má relaxační účinek.

Biofilní design

Biofilní design v kancelářích je skvělým způsobem, jak propojit pracovní prostředí s přírodou. Umístění rostlin na pracovní stoly, parapety nebo do společných prostor přináší do kanceláře příjemnou atmosféru. Vyberte rostliny, které jsou snadno udržovatelné a vhodné pro interiéry. Například sukulenty, fíkusy nebo pokojové palmy jsou skvělou volbou.

Pokud máte dostatek místa, zvažte instalaci zelené stěny. Jedná se o vertikální zahradu, která může být umístěna na jedné ze stěn. Zelené stěny nejen vypadají úžasně, ale také zlepšují kvalitu vzduchu a snižují hluk. Využijte co nejvíce přirozeného světla. Otevřené okno nebo dobře umístěné osvětlení může zlepšit náladu a produktivitu zaměstnanců. Biofilní design souvisí i s použitím dřeva ve výzdobě kanceláře. Dřevo přidá teplý a přírodní prvek. Může to být dřevěný nábytek, podlahy nebo dekorativní prvky.

Studujte kurz asistentky

Moderní technologie

Moderní technologie v kancelářích se neustále vyvíjejí a přinášejí nové možnosti pro efektivitu a pohodlí zaměstnanců. Patří mezi ně například polohovatelné pracovní stoly, které se přizpůsobí každému zaměstnanci. Další chytré technologie, které umožňují optimalizaci vytápění, chlazení, klimatizace a osvětlení v administrativních budovách. Nechybí ani vzdálená interakce. Moderní technologie umožňují spolupráci s kolegy pracujícími mimo kancelář. Videohovory, sdílení obrazovky a virtuální schůzky jsou stále běžnější.

Modulární nábytek

Modulární nábytek je praktickým a inteligentním řešením pro moderní pracovní prostředí. Jeho flexibilita umožňuje snadné přizpůsobení a přeskupení podle aktuálních potřeb. Modulární nábytek se skládá z jednotlivých modulů, které lze kombinovat podle potřeby. Můžete vytvořit pracovní stanice, konferenční stoly, oddělené zóny nebo relaxační koutky. Pokud je potřeba opravit nebo vyměnit část nábytku, stačí vyměnit pouze konkrétní modul. To šetří čas i náklady na údržbu. Modulární nábytek lze snadno přizpůsobit různým velikostem a tvarům místnosti. Je ideální pro otevřené kanceláře, kde je potřeba vytvořit různé pracovní zóny. Některé moduly jsou vybaveny kolečky, což umožňuje snadné přesunutí nábytku podle potřeby.

Udržitelnost

Udržitelnost v kanceláří je důležitým tématem a měla by být prioritou pro každou firmu. Už při výběru nábytku, podlahových krytin, tapet a dalších materiálů volte ty, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Zároveň investujte do moderních technologií, které snižují spotřebu energie. To může zahrnovat inteligentní osvětlení, úsporné klimatizační systémy a solární panely. Nemělo by chybět zavedení recyklace. Minimalizujte používání jednorázových plastových výrobků.

Mám zájem o odběr newsletteru