Kontokorent je úvěr, který umožňuje půjčit si peníze prostřednictvím svého běžného účtu. Funguje to jednoduše – v případě, že na svém běžném účtu nemáte potřebné finanční prostředky, lze díky kontokorentu vybrat více peněz, než běžný účet nabízí. Bližší informace a podmínky sjednání běžného účtu s kontokorentem nabízí dnešní článek.

Jak získat kontokorent?

O kontokorent musíte zažádat v bance, kde máte vedený svůj běžný účet. Banka váš kontokorent musí schválit a v závislosti na příjmech a výdajích vám také určí maximální povolený limit přečerpání. Při zřizování kontokorentu budete muset dokládat své příjmy a to buď formou potvrzení od zaměstnavatele, daňovým přiznáním + oprávněním k podnikání, důchodovým výměrem nebo potvrzením o studiu. Zřízení a vedení kontokorentu je obvykle zdarma nebo za měsíční poplatek, nejčastěji 25 korun. Kontokorent slouží k uhrazení nečekaných výdajů v případě, že je do výplaty ještě daleko. V případě takové potřeby se nemusí jednorázově shánět půjčka. Od chvíle, kdy banka váš kontokorent schválí, lze jej využívat opakovaně, bez dalších žádostí. Půjčené peníze z kontokorentu se řadí mezi bezúčelové úvěry, je jen na vás na co je využijete.

Výhody a nevýhody kontokorentu

Mezi výhody kontokorentu patří:

  • Snadné sjednání,
  • peníze okamžitě k dispozici,
  • možnost opakovaných půjček,
  • stačí o něj zažádat jednou,
  • splátky probíhají automaticky připsáním peněz na účet,
  • v případě, že službu nevyužijete, většinou nic navíc neplatíte.

Mezi nevýhody kontokorentu patří:

  • Vyšší úrok než u jiných půjček,
  • splácení neprobíhá po měsíčních splátkách, ale ihned po připsání prostředků na účet,
  • banka může v průběhu trvání kontokorentu měnit výši úrokové sazby,
  • některé banky mají poplatek za vedení kontokorentu,
  • výši úvěrového limitu určuje banka s ohledem na vaše příjmy a výdaje,
  • vlastníci kontokorentu mohou mít problém získat běžný spotřebitelský úvěr.

Úroky z čerpaných peněz v rámci kontokorentu

Úroková sazba je oproti ostatním půjčkám velmi vysoká. V závislosti na výběru banky se pohybuje od 10 do 22 procent ročně. Většina bank má platbu úroků nastavenou pouze po tu dobu, než je běžný účet opět v plusu. Kontokorent se všeobecně vyplatí jako forma úvěru na kratší dobu, ideálně v řádu několika dnů. V takovém případě, i s vysokou sazbou, se úroky pohybují okolo pár desítek korun.

Studujte kurz účetnictví

Podmínky pro splácení kontokorentu

Většina bank nemá termín ani velikost splátky stanoven. Kontokorent se běžně splácí sám a to připsáním jakýchkoliv finančních prostředků na účet. Podmínkou většiny bank však je, aby byl rozdíl mezi finančními prostředky a kontokorentem dorovnán alespoň jednou za šest měsíců, někde se lze setkat i s variantou jednou za rok. 

Alternativa kontokorentu – odložená platba

V dnešní době nákupů na internetu je jednou z možností, jak si poradit s nedostatkem peněz na běžném účtu odložená platba. Služba funguje tak, že umožňuje rychlý nákup bez okamžitého zaplacení. Na platbu máte zpravidla 14 dní. Nákup nemusíte odkládat a čekat, až dorazí výplata. Za službu se neplatí a v případě včasné platby nestojí nic navíc.

kontokorent

Při zřizování kontokorentu budete muset dokládat své příjmy, které slouží k určení limitu.

Zrušení kontokorentu 

Stejně jako jeho založení, tak i zrušení kontokorentu lze vyřídit snadno. S vyplněným formulářem dorazíte na pobočku banky, nebo zašlete ke schválení. Jedinou a pochopitelnou podmínkou pro zrušení je jeho splacení. Před samotným sjednáním, je však důležité si podmínky zrušení zkontrolovat. Některé banky si za zrušení mohou účtovat poplatky.

Závěr

V případě, že máte stabilní měsíční příjem, ale obáváte se, že by mohly přijít nečekané výdaje, je kontokorent ideální volba. Kontokorent přináší okamžitou finanční rezervu, tak aby jste se nedostali do finanční tísně a ušetřili si zbytečné starosti s vyřizováním půjčky. Peníze můžete použít kdykoliv a na cokoliv a s další výplatou svůj dluh jednoduše splatíte. V případě, že však finance potřebujete na delší časové období, je kontokorent kvůli vysokým úrokům velmi nevýhodný. 

Mám zájem o odběr newsletteru