Bankovní identita (ve zkratce BankID) umožňuje lidem přihlášení s pomocí internetového bankovnictví ke službám eGovernmentu. Pracuje s principem již jednou ověřené totožnosti. Tento systém se používá i v jiných evropských zemích.

Bankovní identita slouží k přihlášení do vaší banky

Možná si to ani neuvědomujete a myslíte si, že je BankID něco nového, ale není tomu tak. Bankovní identitu používá mnoho lidí. Pojďme se podívat na statistiku…

„Mezi Čechy roste obliba internetového bankovnictví a online nakupování, které využívá již téměř 90 % lidí ve věku 25-34 let. Používání internetu je stále častější i mezi seniory. V roce 2019 bylo online již 39 % osob starších 65 let.“ (Zdroj: Český statistický úřad)

K čemu dalšímu slouží bankovní identita?

Jestliže vy sami bankovní identitu používáte, tak víte, že se jedná o přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Vše má ale své výhody a nevýhody. Pro někoho se může jednat o složitý proces, např. po zadání přihlašovacího jména a hesla, musíte zadat do políčka ještě své datum narození, popřípadě odpověď na kontrolní otázku, následně ještě vše potvrdíte kódem z sms zprávy nebo potvrdíte přihlášení přes bankovní aplikaci v mobilu.

Na druhou stranu je velice pohodlné se s pomocí BankID dostat ke svým penězům v bance a zkontrolovat stav svého konta kdykoliv si vzpomenete. Z pohodlí domova či na cestách, poplatíte co je potřeba, nemusíte přitom běžet na pobočku do banky ani na poštu. To ale není všechno…

Online dnes vyřídíte téměř vše, na co si vzpomenete

Bankovní identita má jisté další výhody. Online si po přihlášení do svého internetového či mobilního bankovnictví, snadno prohlédnete nabídku od své banky na založení dalších účtů, spoření nebo uzavření pojištění, úvěru a hypotéky se zajímavější RPSN. Banky mají zpravidla lepší podmínky a úroky pro stávající klienty.

BankId má výhody i nevýhody

Pozor! Co je to phishing? Jaká rizika má BankID?

Někteří lidé se obávají zřídit si BankID kvůli své bezpečnosti. Mají strach o peníze i citlivá data. Jenže s největší pravděpodobností toto riziko nehrozí, podvodníci mají totiž mnohem chytřejší praktiky, jak klienty bank zneužít. Jedná se o tzv. phising, což je podvodná technika sloužící podvodníkům k získání vašich osobních důvěrných dat, např. čísla kreditních karet, hesel a další údajů.

Jak phising funguje? Obvykle klienti obdrží e-mailovou zprávu či sms, kde jsou vyzváni k zadání jejich přihlašovacích údajů. Tento kontakt se tváří, že je důvěryhodný, a že pochází přímo z banky. Ale není tomu tak. Jak se proti tomu bránit? Jednoduše. Do svého internetového bankovnictví choďte jen přes ověřenou mobilní aplikaci v mobilu nebo přes stránky dané banky. Na žádné jiné odkazy neklikejte, žádná data nikomu neříkejte, a to ani po telefonu.

Některé banky vytvoří svým klientům bankovní identitu automaticky spolu se založením účtu. Služba BankID je zdarma. Bankovní identita nabízí ověření totožnosti s pomocí otisku prstu, face ID, elektronického klíče, přes sms kód nebo potvrzení v bankovní aplikaci v telefonu.

Jaké banky nabízejí BankID? Jsou to např.

  • Air Bank
  • Česká spořitelna
  • ČSOB
  • Equa bank
  • Fio banka
  • Komerční banka
  • mBank
  • MONETA
  • UniCredit Bank

BankID  začíná mít v České republice mnohem širší využití

Představte si komplexní systém komunikace na internetu. Vše na jednom místě. Možná vám něco říká pojem – Portál občana. V Portálu občana můžete komunikovat s úřady online.

A také:

  • podávat žádosti na úřady online;
  • spravovat své údaje v registrech;
  • mít pod dohledem své doklady a dokumenty.

K Portálu občana se přihlásíte s pomocí datové schránky nebo BankID. Případně mobilním klíčem, certifikátem a dalšími způsoby.

Po přihlášení získáte přístup k zajímavým datům týkajícím se vaší osoby, jako jsou doklady, registrace vozidel, listy vlastnictví v Katastru nemovitostí, zjistíte stav bodového hodnocení řidičů či informace k živnostenskému listu. Budete zde moci komunikovat se zdravotní pojišťovnou, sociálním odborem, finančním úřadem, celní správou apod.

Zajímáte se o finance? Studujte mzdové či podvojné účetnictví online.

Zdroj: statnisprava.cz, mesec.cz

Mám zájem o odběr newsletteru