Stát se podnikatelem je snem mnoha lidí, ale ne každý má odvahu nebo prostředky k založení vlastní firmy. Podnikání, ale nemusí být spojeno s velkým množstvím peněz. Zde je několik rad, jak začít podnikat od nuly a bez rizika.

Založení živnosti

Nejjednodušší je podnikání na základě volné živnosti. Nepotřebujete k němu doklad o vzdělání ani praxi. K získání živnostenského oprávnění pro volnou živnost je třeba splnit následující kroky:

  1. Splnit všeobecné podmínky: Musíte být starší 18 let, způsobilí k právním úkonům a trestně bezúhonní.
  2. Ohlásit živnost na živnostenském úřadě: Osobně, prostřednictvím kontaktních míst veřejné správy – živnostenský úřad.
  3. Vyplnit jednotný registrační formulář: Pro fyzické osoby nebo právnické osoby, který s vámi vyplní na živnostenském úřadě. Ve formuláři si vyberte obor nebo obory svého podnikání.
  4. Zaplatit správní poplatek: Obvykle se jedná o poplatek ve výši 1.000 Kč.
  5. Přihlásit se k platbě sociálního a zdravotního pojištění. Tato registrace se nejčastěji provádí přímo na živnostenském úřadě, který ji za vás předá na příslušná oddělení.

Po splnění těchto kroků a podání ohlášení vám vzniká oprávnění provozovat živnost, získáte IČO a můžete začít podnikat.

Finanční a podnikatelský plán

V první řadě si sestavte podnikatelský a finanční plán, který vám pomůže k úspěchu. Tento dokument by měl obsahovat vaši obchodní strategii, marketingový plán, analýzu trhu, informace o produktech nebo službách a finanční plán. Finanční plán by měl zahrnovat rozpočet, odhady příjmů a výdajů a cash flow.

Základy účetnictví

Základy účetnictví jsou nezbytné pro správu financí vašeho podnikání. Je důležité porozumět, jak vést účetní knihy, spravovat faktury a výdaje, a jak připravit finanční výkazy. Dále je klíčové pochopit daňové zákony a povinnosti, jako je podání daňového přiznání a přehledu pro zdravotní a sociální pojišťovnu.

Studujte kurz účetnictví

Nápad je základ

Vše začíná myšlenkou, která se může proměnit v úspěšné podnikání. Vaše podnikatelské plány by měly odrážet to, co vás baví a naplňuje. Jedině tak vzniká úspěšné podnikání. Využijte své stávající dovednosti. Zaměřte se na to, co už umíte a co můžete nabídnout bez velkých investic. Obecně je pro start podnikání bez peněz lepší se zaměřit na služby místo produktů. Služby často vyžadují méně počátečních nákladů, než výroba a distribuce produktů.

jak začít podnikat od nuly

Podnikání nemusí být spojeno s velkým množstvím peněz. Stačí mít dobrý nápad a pustit se do toho.

Průzkum trhu je klíčový

Myslíte si, že máte skvělý nápad? Než se pustíte do realizace, ujistěte se, že na trhu existuje poptávka. Průzkum trhu nemusí být finančně náročný. Prozkoumejte své okolí, internetové diskuze, zeptejte se přátel a rodiny. Nabízíte něco, co lidé potřebují? Jak se lišíte od konkurence? Předtím, než se pustíte do podnikání, je důležité mít přehled.

Cena vašeho produktu nebo služby

Stanovení správné ceny pro vaše produkty nebo služby je velmi důležité. Proveďte důkladný průzkum a analýzu, abyste určili cenu, která sice přiláká zákazníky, ale zároveň vám zajistí dostatečný zisk.

Cena za produkt nebo službu se dá stanovit pomocí různých strategií. Mezi tři nejčastější patří stanovení ceny podle:

  1. Nákladů: K výši nákladů přičtete marži a tím získáte výslednou cenu. Tato jednoduchá strategie se vyplatí především prodejcům výrobků.
  2. Poptávky: Na základě průzkumu zjistíte, kolik jsou za váš produkt ochotní zaplatit sami zákazníci a podle jejich očekávání pak nastavíte cenu.
  3. Konkurence: V rámci analýzy konkurence posbíráte informace o tom, jakou cenovou strategii zvolily konkurenční firmy. Od těchto poznatků se pak odrazíte při tvorbě vlastní strategie. Můžete cenu stanovit níž, stejně, nebo i výš – v závislosti na konkrétní situaci.

Začněte v malém

Nejprve vytvořte prototyp a prodávejte v malém měřítku, abyste zjistili, zda je o váš produkt zájem. Pokud nabízíte služby, oslovte nejprve známé. S oficiálním založením firmy počkejte, dokud nebudete mít větší klientelu. Navíc nemusíte ihned opouštět stálé zaměstnání; začněte v malém na vedlejší činnost a postupně rozšiřujte své podnikání.

Buďte online

Být online je v dnešní době nezbytnost. Online marketing vám umožní oslovit širší publikum a je finančně výhodnější, než tradiční marketing.  Používejte bezplatné a nízkonákladové marketingové nástroje. Místo vlastních webových stránek můžete začít s profilem na sociálních sítích. Pokud nemáte kancelář, využijte veřejné prostory nebo coworkingová centra. Vzdělávejte se online, sledujte návody a rozhovory s úspěšnými podnikateli. Pokud podnikáte a nemáte webové stránky nebo nepoužíváte sociální sítě a spoléháte se pouze na doporučení, omezujete svůj potenciál. Online marketing vám umožní budovat značku a získat důvěru zákazníků.

Se získáním zákazníků úzce souvisí i jejich udržení. Vytvořte marketingovou strategii, která osloví vaši cílovou skupinu a využijte různé možnosti pro komunikaci s nimi. Reagujte na jejich komentáře a recenze. Poskytujte vynikající zákaznický servis a budujte vztahy formou soutěží a akcí.

Začít podnikat od nuly vyžaduje odvahu, odhodlání a pečlivé plánování. S těmito kroky a důrazem na detaily máte nakročeno k úspěšnému podnikání.

Mám zájem o odběr newsletteru