Blíží se letní prázdniny a s nimi i cesty na dovolenou. Zahraniční dovolené patří mezi ty nejčastější. Bez ohledu na to, do jaké země se vydáte, čeká vás nejspíš výměna peněz. I když se dá v dnešní době na velkém množství míst platit platební kartou, je dobré hotovost u sebe mít.

Výměna peněz však vyžaduje připravenost a zralost nejen kurzů, ale i míst, kde si peníze vyměnit co nejvýhodněji a bez skrytých poplatků. V dnešním článku vás provedeme bezpečnou výměnou peněz do zahraničí.

Aktuální kurzy pravidelně aktualizuje, na svých internetových stránkách, Česká Národní banka. Znát ten správný kurz je důležité při směně peněz ve směnárnách a určení, zda jsou výhodné či nikoliv. Směnárny jsou nejčastějším místem, kde si lidé peníze na dovolenou mění.

Od 1. dubna 2019 vstoupila v platnost nová novela o směnárenské činnosti, která zakázala, do té doby, mnoho nekalých praktik.

Bohužel se stále najdou směnárny, které se nachází obvykle v centrech velkých měst, a jejich kurz a nekalé praktiky jsou stále na hraně. Typickým příkladem jsou směnárny, které nabízí 0% poplatek. Takové nemusí být vždy tou nejlepší volbou. Důležitější je většinou již zmiňovaný samotný kurz, případně další poplatky spojené se záměnou. Nejbezpečnější jsou na výměnu banky, které se většinou řídí kurzem ČNB, mohou si však také účtovat poplatky.

Výběr hotovosti v zahraničí

Pro případy, kdy jste si nestihli vyměnit peníze v ČR, nebo potřebujete vybrat další hotovost, je možné vybrat si peníze i v zahraničí. V případě, že se rozhodnete vyrazit k bankomatu, je dobré vědět, jestli a jak vysoké má vaše banka zpoplatněné výběry z bankomatů v cizích zemích. Jsou banky, které umožňují bezplatné výběry, u jiných jsou poplatky ve výši 50 až 100 Kč. Navíc si další poplatky může účtovat i banka bankomatu v dané zemi.

Peníze vybírejte z bankomatů na frekventovaných místech – obchody, náměstí, hlavní třídy, nebo ideálně přímo u pobočky banky. Tato místa jsou hlídaná, a tudíž i bezpečná pro výběr peněz. Bankomat v zahraničí vám před samotným vydáním peněz ukáže hlášku ohledně přepočtu peněz.

Pozor si dejte na dynamickou konverzi – DCC, která vám sice ukáže okamžitý přepočet na české koruny, ale bývá méně výhodná než druhá varianta. Se službou DCC, se můžete setkat nejen u bankomatů, ale i při platbě kartou v restauraci. Kurz, který služba DCC nabízí není oficiální, ale určuje si ho sám provozovatel.

Problémy při výměně peněz na dovolené

Vzali jste si s sebou na dovolenou české peníze a chcete je směnit v zahraniční směnárně? Buďte obezřetní. V zahraničních směnárnách můžete narazit hned dvakrát. V prvním případě, když předložíte k výměně českou měnu, tak ji nebudou chtít ve vzdálenějších státech směnit. Směnit lze však ve většině zemích na světě eura a dolary. Druhým problémem mohou být neplatné bankovky.

Před výměnou peněz je vždy dobré si ověřit, jak daná měna vypadá. Obloukem se pak vyhněte lidem, kteří nabízí směnu peněz na ulici. V případě, že cestujete do exotičtějších zemí, je možné, že vám banka ani směnárna peníze nesmění, protože je zkrátka nemá v nabídce. V takovém případě zbývá zvolit a směnit snadno směnitelnou světovou měnu – eura či dolary a tu vyměnit až na místě.

výměna peněz

Výměna peněz: Banka nebo směnárna?

Banky a bankomaty vám v některých případech mohou naúčtovat poplatek, ale v některých případech jsou oproti směnárnám nejen výhodnější ale hlavně bezpečnější. U nás i v cizích zemích se nachází směnárny, které nabízí nevýhodné kurzy. Mnohdy si v zahraničí nemůžete být jisti ani samotným kurzovním lístkem. Ten může obsahovat dodatek o tom, že se jedná o kurzovní lístek, který směnárna nepoužívá či jiné další dodatky, kterých si člověk zkrátka nevšimne.

Všeobecně se radí, pokud máte cestu dlouhodobě naplánovanou, abyste sledovali kurzy ČNB, nebo směnáren a snažili se koupit měnu co nejvýhodněji. V letních měsících, červenci a srpnu, je poptávka po hlavních měnách jako euro a americký dolar znatelně vyšší, a to má za následek i zvýšení cen těchto měn.

A jak to máte vy? Sledujete ten nejvýhodnější kurz nebo necháváte směnu na poslední chvíli?

Mám zájem o odběr newsletteru