Poslanci schválili stravenkový paušál v prvním čtení. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) to však neznamená, že lidé přestanou jíst. Firmy si budou moci zvolit, zda dají zaměstnancům papírové stravenky nebo peníze.

Stravenkový paušál má své příznivce i odpůrce

Jako každá změna zákona, tak má i stravenkový paušál své příznivce a naopak odpůrce, jež ho kritizují. Zákon byl schválen zatím v prvním čtení, takže je ještě velká část schvalovacího procesu před námi. I přesto už vám můžeme nastínit představu jeho výhod a nevýhod.

„Stravenkový paušál je další varianta vedle závodního stravování nebo klasických stravenek. Nerušíme stravenky. Přijde mi úsměvné říkat, že když lidé nedostanou stravenky, ale peníze, tak nebudou jíst. Člověk nepřestane uspokojovat svou lidskou potřebu proto, že nedostal papírky. Nechme lidem svobodu, ať si sami rozhodnou,” reagovala na kritiku Schillerová.

Co je stravenkový paušál?

Znamená to, že se se po jeho zavedení mohou zaměstnavatelé sami rozhodnout, zda dají svým zaměstnancům papírové poukazy, anebo peníze ve stejné výši. Jestliže budou lidem ve firmě vyplácet finanční částku ve stejné hodnotě namísto stravenek, ta by pak měla být osvobozena od povinných odvodů pojistného a daně. Účtovat by se měla samostatně.

S návrhem většina opozice souhlasí, nicméně podle koaličního poslance Petra Dolínka (ČSSD) může zavedení paušálu znamenat také nevýhodu pro zaměstnance. Ten si totiž ve skutečnosti nebude moci vybrat, vše bude záležet na rozhodnutí zaměstnavatele.

„Souhlasíme s návrhem na zavedení svobody volby. Myslíme si, že tato konkurence přispěje k tomu, že stravenkové firmy nabídnou lepší produkt,” sdělil poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Příspěvek na stravu jako firemní benefit

Odbory poukazují na možné zneužití stravenkového paušálu. Bojí se, že zaměstnavatelé budou tento systém zneužívat a okrádat stát na odvodech. Zavedení dobrovolné stravenky podporují Asociace hotelů a restaurací, Asociace českého tradičního obchodu a větší část členů Hospodářské komory.

ohrozí zrušené stravenky restaurace

Stravenky 2020 – co o nich víme?

Stravenky patří bezesporu mezi nejrozšířenější zaměstnanecké benefity. Firmy si mohou odečíst až 55 % hodnoty poukázky z daňového základu, zaměstnanec obvykle platí 45 % z hodnoty stravenky. Zavedení navrženého paušálu podle odhadu ministerstva financí pravděpodobně připraví státní kasu o 2,3 miliardy korun.

V roce 2020 je pro zaměstnavatele daňově nejvýhodnější na stravenku přispívat maximální částkou 72 Kč. Např. na jednodenní pracovní cestě se jedná o 70 % z hodnoty stravného, což je 103 Kč pro rok 2019. Většina zaměstnanců obdrží stravenky v hodnotě do 131 Kč.

Stravenky se dají uplatnit jako druhá měna. Zaplatíte s nimi ve většině restaurací a obchodů. Výhody z toho však plynou především pro poskytovatele stravenek, těm totiž platí zaměstnavatelé, obchody a restaurace provizi ve výši několik procent z hodnoty stravenky.

Ohrožení pro restaurace?

V České republice je 49 tisíc restauračních zařízení, z toho 20 tisíc přijímá stravenky. Více než u 2⁄3 z nich tvoří stravenky 30 % až 80 % poledního obratu. Pro tyto restaurace bude mít stravenkový paušál podobný dopad jako koronavirová krize.

Tip! Spočítejte si, jaký se vám vyplatí stravenkový paušál (stravenky nebo zvýšení mzdy).

Využívají zaměstnanci stravenky i v roce 2020?

Podle průzkumu společnosti Edenred CZ s.r.o. by využívali i nadále stravenky 2 zaměstnanci z 10. Ostatní by ušetřené peníze využili jiným způsobem.

V současnosti chodí na oběd do jídelny v práci cca 1,8 ze 4,3 milionu zaměstnanců, dalších 1,5 milionu dostává stravenky. Ne všichni zaměstnavatelé se ale pouští do stravenkového systému kvůli platbám provizí poskytovatelům (např. nejdražší Ticketrestaurant požaduje celých 7 % z celkové částky včetně DPH) a vysoké administrativní zátěži.

Firmy mohou dopřát svým zaměstnancům vyšší mzdu

Ne všechny firmy se díky stravenkovému paušálu rozhodnou ponechat stravenky svým pracovníkům i nadále. Jestliže daný návrh projde úspěšně parlamentem, zaměstnavatelé budou moci kromě stravování ve firmě a papírových stravenek, poskytovat zajímavý příspěvek na stravování v peněžní formě. A dokonce za stejných daňových podmínek, jako jsou nyní poskytovány stravenky.

Firmy nově přidají svým zaměstnancům až 1584 korun osvobozených od daně, sociálních a zdravotních odvodů.

Zdroj: novinky.cz, kurzy.cz

Mám zájem o odběr newsletteru